De adopterar för ett vackrare bostadsområde
Pelargon, vallmo, iris och så Östergötlands egen landskapsblomma, blåklint. Det är några av de växter som blommar utanför huset på Gamla Eksjövägen. Här bor systrarna Ulla och Birgitta Hill i varsin lägenhet i samma trappuppgång. De delar intresset för blommor och odling, som föddes redan när de var barn. Då hade familjen en stor trädgård att ta hand om. Att kunna hålla på med trädgårdsarbete även som hyresgäst betyder mycket, intygar de.
— Att man mår bra. Jag kommer ut varje dag för det är alltid lite ogräs här och lite ogräs där att ta bort, säger Ulla.
Det är hon som ligger bakom att alla hyresgäster hos Kindahus sedan ett antal år tillbaka kan adoptera en blomsterurna. Exakt när det började minns hon inte men det var när hon ville att hyresvärden skulle plantera rosor och hon uppmuntrades att i stället göra det själv. Snart föddes idén med blomlådor utanför portarna som hyresgästerna själva får fylla med blommor.
— Man hör av sig till oss och då kontaktar vi vår entreprenör som ställer dit en urna och fyller den med jord. Sedan får hyresgästen ett presentkort och kan hämta blommor hos lokala blomsterhandlare, förklarar Martin Hansson, fastighetstekniker med ansvar för yttre miljö hos Kindahus.
Samtidigt tar hyresgästen på sig ansvaret för att vattna, rensa och pyssla om sin planering under hela sommaren. Martin beskriver det som en win win-situation.
— Från hyresvärdens sida tycker vi ju om sådant som är lättskött och grönt året om så vi sätter helst häckar och buskar. Vi hade inte haft så fina blommande rabatter här om det inte varit för hyresgästerna, säger han.
Ulla och Birgitta har nämligen tagit det hela ett steg längre. I stället för att bara plantera i urnorna som värden ställer ut så har de adopterat flera stora rabatter runt huset som de bor i.
— Vi är förstås glada och tacksamma för att de vill göra det, säger Martin Hansson.
Ulla och Birgitta Hill är också nöjda med upplägget. Men de tycker att värdet på presentkortet borde höjas.
— Man får inte mycket blommor för 200 kronor. Vi får lägga till mycket själva, säger Ulla.
Martin Hansson påpekar att bidraget höjdes från 150 kronor inför årets säsong. Något löfte om ytterligare pengar kan han inte ge i dagsläget.
Ibland utsätts planteringarna för skadegörelse, men det var värre för några år sedan. Nu har det lugnat sig och blommorna får oftast vara ifred, berättar systrarna.
Martin konstaterar att intresset för att adoptera varierar lite från år till år men att det den här sommaren finns urnor utanför en majoritet av Kindahus fastigheter.
Vilka är era favoritblommor?
— Lavendel, svarar Ulla Hill utan att tveka.
— Jag älskar alla blommor, till och med maskrosor. Det är så vackert när det är precis gult, säger Birgitta.