Annons

Oväntat besked – hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Södertälje Hyresgäster som betalar hög hyra slipper hyreshöjning under två år. Detta enligt en överenskommelse mellan Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Hyresgästföreningen. För övriga hyresgäster höjs hyran med i snitt 1,69 procent första februari 2022.
Foto: Kristina WahlgrenKenneth Samuelsson
Hyresgäster på bland annat Stockholmsberget, som betalar en hög hyra, slipper årlig hyreshöjning.

Det hör till ovanligheterna att hyresgäster får sänkt hyra eller slipper årlig hyreshöjning för att hyran är hög. Men i Södertälje sänkte Telge Bostäder hyran för flera dyra lägenheter under 2021, samtidigt slapp 217 hyresgäster hyreshöjning helt under 2021 eftersom hyrorna var höga.

Enligt en ny tvåårig överenskommelse mellan Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Hyresgästföreningen region Stockholm, så höjs hyran i snitt med 1,69 procent från februari 2022 för bostadsbolagens cirka 10 000 hyresgäster. Det innebär en höjning med cirka 120 kronor för en lägenhet med 7 000 i hyra. Hyran höjs lite mindre för de med höga hyror och lite mer än snittet för de med lägre hyror.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Gävleborg hyran 2025 – hela listanEtt par händer räknar fram sedlar, sedda som att man tittar ner på sina händer. Hyreshöjningarna väntas bli rekordhöga i Gävleborg även 2025.

Samtidigt slipper de hyresgäster som betalar högst hyror för sina lägenheter den årliga hyreshöjningen även under 2022. Det rör sig om 274 lägenheter på bland annat Stockholmsberget, Kvarteret Lampan vid Storgatan 32 a-b och 34,  Seniorboendet på Västergatan 29 som är byggt 2021 och vissa lägenheter med högst hyra på Wijbacksvägen i Hölö.

Enligt överenskommelsen höjs hyran sedan i snitt med 1,83 procent från 1 februari 2023. Men även 2023 slipper 316 hyresgäster med höga hyror att få höjd hyra.

Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen, är nöjd över att parterna kom överens så snabbt.

Läs ocksåStudenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjningHenrik Krantz, vd AF Bostäder i Lund, och en person som går in genom en dörr.

– Jag är jättenöjd att det har gått så smidigt. Sedan tycker jag det är rimliga nivåer på höjningen utifrån hur hyrorna ser ut. Nu när vi har kommit överens om ett tvåårsavtal så kan vi också lägga tid på att ta fram en ny hyresmodell för hyresgästerna, säger han.

Annons

Adam Andsberg, hyrescontroller på Telge Bostäder, förklarar varför bolaget inte höjer hyran för lägenheter med höga hyror.

– Om alla lägenheter höjs med samma procentsats varje år så får de lägenheterna med högst hyra ett större påslag i kr. Vilket skapar en hyresglidning. För att motverka detta så har vi gjort på detta sättet, säger han.

Läs ocksåHyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

När det gäller resultatet av hyresförhandlingarna menar han att bolagen hade behövt högre hyreshöjningar för att få täckning för sina ökade kostnader. Men han är samtidigt nöjd över att en tvåårig överenskommelse om hyreshöjningarna för 2022 och 2023 är klara redan nu.

– Att vi är klara med de årliga hyresförhandlingarna i så här god tid gör att vi kan lägga kraft på att ta fram en ny hyressättningsmodell, säger han.

Enligt överenskommelsen ska arbetet med att ta fram en ny hyresmodell,  ”Södertäljemodellen”  starta under 2022. Den nya modellen ska vara klar senast 31 december 2023 och kunna börja användas våren 2024.

Annons

Tanken är att den nya hyresmodellen ska göra så att hyrorna blir mer rättvisa. Det ska gå till så att saker som till exempel lägenhetsstorlek, läget, standard på lägenheten, närhet till kommunikationer och område, poängsätts. Sedan räknas poängen ihop till en hyra.

– Det ska leda till att hyrorna blir mer rättvisa, men vissa hyresgäster kommer att få högre hyra medan andra får lägre hyra beroende på hur hög hyran är idag. Men det är svårt att säga hur många som får sänkt respektive höjd hyra, säger Hassan Jama.

Hyresgästföreningen och bostadsbolagen har försökt komma överens om en ny hyresmodell två gånger tidigare utan att lyckas. Varför skulle ni lyckas nu?

– Det är tredje gången gillt, jag tror det kommer att gå bra, säger Hassan Jama.

Läs också Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.