Annons

De blir hemlösa på nyårsafton – men har fått mat på bordet och el

Värmland Hyresnämnden beslutade att Abukar Mohamed och Hawa Abaloni ska vräkas. Om drygt två veckor är de hemlösa. Men till dess har de mat på bordet och el i lägenheten och slipper äta matrester från grannarnas kompost. 
En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Foto: Anna Rytterbrant
Nu har hyresnämnden beslutat att Abukar Mohammed och Hawa Abaloni ska flytta från bostaden senast på nyårsafton.

Föga förvånande fick hyresvärden Stiftelsen Karlstadshus igenom sin ansökan om vräkning hos hyresnämnden. Paret hade både hyresskulder och störningar som låg dem i fatet.  

Hem & Hyra har i två uppmärksammade artiklar skrivit om hur paret under ett drygt år levt utanför samhället. Enligt handlingar som Hem & Hyra tagit del av har socialtjänsten i Karlstad paret inte levt upp till kraven för försörjningsstöd. 

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

När pengarna uteblivit har Abukar och Hawa försökt lösa situationen själva. De började äta grannarnas matrester som de funnit i komposten. När elen stängdes av började de att värma maten över öppen eld ute på gården. 

I nämnden vittnade grannarna under ed. De berättade om hur stanken av brända sopor och rädslan för att det skulle börja brinna, fått dem att överväga att flytta.

En man tittar ut genom ett fönster.
Abukar Mohammed vet inte åt vilket håll de nu ska välja att gå.

Dök inte upp i hyresnämnden

Abukar Mohamed och Hawa Abaloni, dök aldrig upp och försvarade sig i hyresnämnden. Men nämnden beslutade ändå att paret måste flytta senast på nyårsafton.

Trots att paret erbjudits hjälp av grannarna hade de tackat nej till den. För Hem & Hyra förklarade Abukar att det beror på deras tro. Paret är kristna somalier och menar att det är fel att ta emot hjälp av någon som själv inte har ett överflöd – eftersom de själva inte kan ge något tillbaka.

Korridor med dörrar och tavla på ett flygplan.
När hyresnämnden behandlade ärendet i tingsrätten i Karlstad, dök paret inte upp.

Artikeln fick stor spridning – över 160 000 personer har läst den. En av läsarna är Elias Mousa som tillhör en kristen församling i Norrköping. Han samlade in pengar till Abukar och Hawa.

Annons

– Jag kunde inte sova på hela natten när jag läst om dem och kände att vi måste göra något, säger Elias Mousa som är aktiv i den syrisk ortodoxa församlingen i Norrköping.

Läs ocksåPar sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gårdenen ryggtavla i blå jacka vid en grillplats

Elias Mousa har uppdrag som god man och har vana av myndighetskontakter. Men han har också vana av att hjälpa människor via kyrkan. Därför tvekade han inte att agera. Han samlade in pengar till mat, åkte till Abukar och Hawa i Karlstad och såg till att elen slogs på. Han har tagit kontakt med hyresvärden, socialtjänsten och Migrationsverket – eftersom paret uttryckt att de vill lämna Sverige.

– Jag försöker förklara för dem hur Sverige fungerar. Man både har skyldigheter och rättigheter här, säger han.

”Vi mår bättre”

När Hem & Hyra återvänder till Karlstad visar Abukar och Hawa upp maten de köpt för de insamlade pengarna. Till skillnad från senast då de bjöd på kaffe från komposten uppvärmt med kranvatten, bjuder de den här gången på nytt kaffe som är värmt med kokt vatten.

– Vi mår mycket bättre nu. I dag ska vi laga till både ris och potatis, säger Abukar med ett brett leende.

Hem & Hyra ställer flera frågor om de är beredda att leva upp till de krav som socialtjänsten enligt lag ställer på dem. Men kunskapen om det svenska samhället är så pass låg att frågorna blir irrelevanta.

Annons
En kaffekopp och två böcker på ett bord med röd duk.
Bibeln översatt till somali är en av Abukars käraste ägodelar.

Släktingar hörde av sig

Den här gången är Abukar och Hawa fullt medvetna om att de har tre veckor på sig innan lägenheten ska lämnas. Och det har de förlikat sig med.

Riktigt vart de ska ta vägen vet de inte.

Men Hem & Hyras artikel fick sådan spridning att Hawas släktingar i USA, som de tappat kontakten med, har hört av sig och vill ta dem dit och hjälpa dem att få arbeten.

En kvinna sitter i ett kök. Framför henne en bok med glasögon på.
Hawa fick kontakt med släktingar i USA som vill att de ska komma dit.

 

 – Vi vet inte vad som är bäst för oss. Vi vill till Nairobi, men där är det farligt. Men vi kan också åka till USA, för där vet vi att någon tar hand om oss. Eller så vill vi stanna i Sverige – men här lever vi som blinda. Vi förstår inte det här samhället men vi har inte slutat hoppas, säger Abukar.

Fakta: Försörjningsstöd - så funkar det

När man är i behov av försörjningsstöd måste man göra en ansökan varje månad.

Efter ansökan utreds det om den sökande är berättigad försörjningsstöd.

I en sådan utredning behöver den sökande medverka och då bland annat lämna in underlag på eventuella inkomster och på kostnader man har på till exempel hyra och el.

Socialtjänsten utreder också om den sökande gjort vad hen kan för att bidra till att bli självförsörjande på sikt.

Det kan handla om att följa den planering man gjort upp med socialsekreteraren som till exempel att vara inskriven på Arbetsförmedlingen och följa planeringen där, gå på SFI eller följa planering i kommunens egna arbetsmarknadsinsatser.

Att inte medverka i utredningen, eller att inte följa uppgjord planering kan innebära att den sökande får avslag på sin ansökan om försörjningsstöd.

Avslag ges även om den sökande har egna inkomster eller besparingar/tillgångar som gör att man inte är berättigas försörjningsstöd.

Källa: Karlstads kommun

Fakta: Kommuners möjlighet att hjälpa den som inte vill ha hjälp

Kommunen/ Socialtjänsten kan inte tvinga en individ att samarbeta, medverka till eller ansöka om stöd, då insatserna är frivilliga.

Men det finns andra vägar att gå:

1. En anmälan till överförmyndarnämnden:
Det görs när socialtjänsten bedömer att en individ inte kan ta hand om sig själv och då kan överförmyndarnämnden jobba för att personer får en god man eller förvaltare.

2. En anmälan till vården:
Bedömer socialtjänsten att individen är till skada för sig själv eller andra kan socialtjänsten dessutom anmäla det till vården för att få läkares bedömning av om tvångsvård kan vara aktuellt.

Källa: Karlstads kommun

Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.