De boendes seger blev kortvarig – nu tvingas de acceptera nya kök
– Det var väldigt kul att vi vann i hyresnämnden. Och jag hade en förhoppning om att det kunde bli ett prejudikat.
Linda Petersson plockar fram en isglass åt sonen Oliver, 4, hemma i köket i Lunden – det kök som nu ska totalrenoveras, trots beslutet som hon och många grannar hann glädjas åt i över ett år.
Hovrätten har rivit upp begränsningen som bara tillät byte av två köksskåp. Linda och Olivers hyresvärd, Holger Blomstrand Byggnads AB, får i stället genomföra hela köksrenoveringen som planerat. En enda åtgärd sätter hovrätten stopp för: valet av ekparkett, som hovrätten anser vara ”onödigt kostsamt”.
– Det får man väl se som någon form av framgång, säger Linda och skrattar lite.
Ovanligt många hyresgäster har protesterat mot renoveringsplanerna för Göteborgskvarteret Lintotten. Ungefär vartannat hushåll motsatte sig åtgärderna när renoveringen prövades i hyresnämnden sommaren 2020. Aviserade hyreshöjningar på 48 procent gjorde risken stor att många inte skulle ha råd att bo kvar.
I hovrätten har ett 50-tal hyresgäster funnits kvar på listan över motparter. Men numera har kampviljan falnat på gården.
– Vi pratar inte så mycket om det nu. Många av dem som var med i början har flyttat, säger Linda Petersson.
Har det med renoveringsplanerna att göra?
– Ja, det har det. En del har fått lägenheter på andra ställen. Andra har flyttat för att de vill ha det säkert. De vet att det blir meckigt och dyrt här.
Flera tusenlappar mer varje månad
I dag betalar Linda Petersson cirka 6 600 kronor för sin och Olivers trea på 72 kvadrat. ”En låg hyra”, konstaterar hon, men underhållet är också eftersatt sedan många år. Med sin fasta lärarlön klarar hon en hyreshöjning, men förbereder sig ändå för att bo någon annanstans. Flera tusenlappar mer i hyra varje månad skulle göra stor skillnad.
– Jag hamnar inte på bar backe, men jag får lägga betydligt mer på att hyra i stället för att leva och hitta på saker med min son. Det är jättetråkigt för jag vill inte flytta. Jag trivs jättebra på gården och i området. Men ska jag betala en så mycket dyrare hyra är det trist att inte få mer för pengarna.
Holger Blomstrand Byggnads AB har argumenterat för att köksrenoveringen inte är mer omfattande än vad som är normalt i branschen i dag. Det handlar inte om några lyxåtgärder. Om man bara byter två köksskåp och behåller resten ser det konstigt ut, och delar av stambytet går inte ens att genomföra. Det går heller inte att uppgradera elen fullt ut om man behåller de gamla vitvarorna.
Bostadsbolaget menar att det är typen av åtgärder, inte hyreshöjningen i sig eller antalet protesterande hyresgäster, som bör styra rättens beslut. Värden anser sig ha informerat hyresgästerna som man ska, och säger sig ha gjort ”en rad eftergifter för att tillmötesgå hyresgästernas önskemål”.
Nya hyrorna klara inom kort
När Hem & Hyra ringer upp fastighetschef Lennart Voigt svarar han inte i telefon. I stället ber han om frågorna via mejl. När svaret sedan kommer är det kortfattat:
– Vi ber er respektera att vi informerar hyresgästerna och att de inte behöver läsa om det i tidningen innan vi gått ut med informationen.
Sannolikt dröjer det dock inte länge innan Linda Petersson och hennes grannar får besked om de nya hyrorna efter stamrenoveringen.
– Förhandlingar pågår med Hyresgästföreningen och förväntas vara klara inom kort. Information skickas till berörda hyresgäster så snart parterna är överens, skriver Lennart Voigt.
UPPDATERING: De nya grundhyrorna efter renovering presenterades för hyresgästerna i slutet av maj. Här är några exempel, före rabatt och eventuella tillval/frånval.
- 1 rum och kök, 40 kvadrat: 5 741 kronor per månad
- 2 rum och kök, 61 kvadrat: 7 703 kronor per månad
- 3 rum och kök, 77 kvadrat: 9 228 kronor per månad
- 4 rum och kök, 104 kvadrat: 11 481 kronor per månad
För befintliga hyresgäster fasas hyreshöjningen in under fyra års tid, med 75 procents rabatt det första året efter renoveringen och 25 procents rabatt det fjärde och sista året.
- Kvarteret Lintotten ligger i Lunden, nära Redbergsplatsen i Göteborg. Husen är byggda på 1930-talet. Adresserna är Danska vägen 97, Ernst Kristenssons gata 4–8, Vävlagaregatan 3 och Nobelgatan 3–9.
- Kvarteret rymmer totalt 87 lägenheter. 44 hushåll motsatte sig hyresvärdens standardhöjande åtgärder inför stamrenoveringen, 26 godkände. Resterande hyresgäster hade korttidskontrakt utan besittningsskydd – då behöver hyresvärden inte få godkänt för att kunna renovera.
- I samband med stambyte planerar hyresvärden att göra nya kök och badrum. Köken får nya skåp, spisar och vitvaror, men hovrätten har satt stopp för ekparkett. Badrummen blir helkaklade med golvklinker, handdukstork och uttag för tvättmaskin och torktumlare. Det är denna standardhöjning som höjer hyrorna.
- Alla är överens om att husen behöver rustas upp. Holger Blomstrand Byggnads AB har ägt dem i cirka 30 år, och anser att bolaget har skött sedvanligt underhålls- och reparationsarbete genom åren. De boende håller inte med om det. Tvärt om anser de att många av dagens problem hade kunnat undvikas genom löpande underhåll, och att åtgärderna som nu krävs bör bekostas av de vanliga hyrorna.
- Än är de nya hyrorna i kvarteret Lintotten inte fastslagna. Hyresgästföreningen avbröt förhandlingarna i väntan på den rättsliga prövningen. Nu har förhandlingarna återupptagits. Den slutliga hyresnivån efter renovering ska ligga i nivå med jämförbara lägenheter i närområdet.
När en hyresvärd vill renovera och höja standarden i en lägenhet krävs hyresgästens godkännande. Det står i hyreslagen.
Om hyresgästen vägrar godkänna kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden, som bland annat prövar renoveringstvister. Hyresnämnden har mandat att låta en hyresvärd gå vidare med sina upprustningsplaner mot hyresgästernas vilja, om åtgärderna bedöms vara rimliga utifrån dagens standard.
Så blir det ofta också, visar granskningar som Hem & Hyra har gjort. Fallet Lintotten har visat sig vara ett av få undantag.