De bor i Sveriges första plusenergihus: ”Elpriset rör inte oss”
Harplinge ligger 16 kilometer från Halmstad och är kanske mest känd för att Gyllene Tider hade sin replokal här i slutet av 70-talet. 2014 hamnade orten åter i rampljuset. Då för att det kommunala bostadsbolaget i Halmstad (HFAB) bestämde sig för att ta reda på hur effektivt de kunde bygga. Resultatet blev ett hus i Harplinge med totalt åtta lägenheter som producerar mer energi på ett år än det använder för värme, varmvatten, fastighetsel och hushållsel.
− Det var ingen rocket science, säger Ulf Johansson, energiansvarig vid HFAB.
− Vi valde känd teknik och det som var mest energisnålt. Vi vågade satsa på extra allt samtidigt som våra hyresgäster uppmuntrades och gavs möjlighet att minimera sin elanvändning.
Att det blev just Harplinge var en slump. HFAB letade efter mark och det råkade finnas en ledig tomt just här. Sivert och Ingegerd Pettersson bodde i hus när de fick nys om bygget och att det skulle bli en trea ledig på andra våningen.
− Vi visste knappt vad ett plusenergihus var. Vi kände mest att vi inte blev yngre. Det som avgjorde saken för oss var när vi fick veta att de skulle installera hiss på andra våningen, säger Sivert som var husets första hyresgäst.
Några av parets första gäster var bästa kompisarna Inger Haag och Sven Åke Haag. De hade också fått erbjudande om att flytta in i huset när det var nybyggt. Men då var Inger inte redo att lämna huset. Beslutet togs för två år sedan när de fick hälsoproblem. Då såldes villan och de blev grannar med Sivert och Ingegerd.
Ingen av dem sökte sig till ett plusenergihus och de har egentligen aldrig varit särskilt miljömedvetna. Men genom att bo här blir de det automatiskt. Hur märker de då att de bor i ett energiplushus?
Enligt Inger Haag är det framför allt de tjocka väggarna och att lägenheten är så tyst. Sivert Pettersson märker det på inomhustemperaturen som alltid är 21 grader. Varje lägenhet har två element och värmen styrs automatiskt.
− Och jag märker det på ventilationen, utbrister Inger.
− Vi har en granne som är storrökare och som bara röker inomhus. Vi borde känna av hans cigarettrök men det gör vi inte.
Annars är det duschen som utmärker sig konstaterar alla fyra. Det är luft i vattnet så att mängden vatten som används reduceras. Det betyder i praktiken att duschvattenstrålen är lite tam och det tar tre minuter för varmvattnet att värmas upp.
− Om man haft långt hår tror jag det hade varit jobbigt. Vi är alla korthåriga som tur är. Jag tror det hade varit svårt för familjer med tonåringar som ska duscha fyra gånger om dagen, säger Inger och skrattar. När jag ska vattna mina pelargonier tar det en evighet att fylla kannan.
I de flesta flerbostadshus är elen som finns i lägenheten en fråga mellan elleverantören och hyresgästen. I Harplinges plusenergihus levererar värden lokalt producerad solel till lägenheterna som sedan fördelas till varje hushåll och debiteras individuellt. På liknande sätt mäts och debiteras varmvattnet individuellt.
Kan de som bor i era energiplushus sitta lugnt i båten inför stigande elpriser?
– Nej inte helt. Efter årsskiftet förväntar vi oss en kostnadsökning så våra hyresgäster i Harplinge kommer känna av en viss prisökning. Men de som bor i nya energisnåla hus kommer undan bättre än en hyresgäst som bor i ett äldre hus med gammal teknik, säger Ulf Johansson.
Grundhyran är på 8590 kronor och då är allt inkluderat. Men hyresgästen kan påverka hyran. Genom att använda mindre el och varmvatten får de avdrag och används mer, än det som ingår i grundhyran, får de betala extra.
Ingen av dem har fått betala extra och de månader Sivert och Ingegerd vistas mycket i sommarhuset får de ner hyran ett par hundralappar. Även om Inger och Sven Åke också tyckte att hyran var lite hög när de flyttade in känner de sig som vinnare i dag.
– Hade vi bott kvar i vårt hus hade vi haft stora kostnader. Vi hade helt klart haft sämre ekonomi än vad vi har idag. Nu känns det som vi dragit högsta vinsten.
Finns det några nackdelar med att bo här?
− Ja, här finns inga cykelförråd. Det är en miss men vi jobbar på det, annars är det bara plus med att bo här, säger Inger.
Har ni några energispartips?
– Vi har inget större behov av energispartips fast vi har blivit bättre på sopsortering, säger Ingegerd och skrattar.
– Skämt åsido. Vi slösar inte, diskar och tvättar när maskinerna är fulla. Jag släcker nog lamporna mer nu än förr. Alla adventsljusstakar åker inte fram i år.