De ersätts för skadligt radon
Naja Broberg Sörensen har bott i ett av de berörda husen, på Halvtumsgatan i Flatås, i över 20 år. Hon är en av de hyresgäster som nu kompenseras med maxbeloppet, 10 000 kronor.
– Visst är det skönt att få en hyresnedsättning på 2 000 kronor i fem månader. Men jag skulle gärna velat bestämma hur jag vill ha pengarna. Jag hade hellre fått det som en klumpsumma. Och jag tänker att det är en väldigt liten ersättning om värden kommit undan med detta i så många år, säger hon.
Hem & Hyra har tidigare berättat om den privata hyresvärden Carl Dahlberg Fastighetsförvaltning, som i åratal dröjt med att åtgärda höga halter av den radioaktiva gasen radon i ett flertal lägenheter i Göteborg.
Bristen på åtgärder fick för en tid sedan Hyresgästföreningen att utse Carl Dahlberg Fastighetsförvaltning till en av landets värsta värdar. Föreningen har också i flera år vägrat att gå med på några hyreshöjningar eftersom radonet inte tagits på allvar.
Men nu har fastighetsägaren börjat ta itu med problemen. Våren har inneburit nya mätningar för att kontrollera om värdens insatser för bättre ventilation har hjälpt. Hos Naja har flera nya ventiler borrats upp de senaste månaderna, och hon har redan fått besked om värdena i sin lägenhet.
– Jag ligger inom gränsvärdet nu, säger hon.
Eftersom hyresvärden börjat agera har bolaget och Hyresgästföreningen nått en överenskommelse om att Carl Dahlberg Fastighetsförvaltning får lov att höja hyrorna från och med maj i år.
Höjningen blir mellan 3 och 15 procent, bland annat eftersom värden gjort ett antal standardhöjande åtgärder under de år som hyrorna legat still. De nya nivåerna bygger också på hyresutvecklingen för liknande hus i området, samt på att kostnaderna för drift och underhåll har ökat över tid.
Samtidigt ersätts de 140 hushåll som genom åren utsatts för skadlig radongas. Kompensationen gäller Carl Dahlberg Fastighetsförvaltnings hus på Halvtumsgatan samt på Väderkvarnsgatan och Arvid Lindmansgatan i Kvillebäcken.
Den hyresgäst som bott mindre än ett år i sin lägenhet får 1 500 kronor, därefter trappas ersättningen upp beroende på boendetid. De som varit hyresgäster i minst tio år kompenseras med 10 000 kronor per hushåll.
Pengarna har redan börjat delas ut i form av nedsatt hyra med start i april. För dem som bott längre tid än ett år väntar ytterligare rabatt nästa månad, med upp till 2 000 kronor i månaden tills hela beloppet är betalat.
Även hyreshöjningen trappas in successivt och tas till en början ut med 225 kronor i månaden. Därefter höjs hyran med max samma belopp en gång i halvåret, tills varje hushåll nått sin nya hyresnivå.
LÄS MER:
Hyresgäst fick nära 100 000 i ersättning för radon i lägenhet
En radioaktiv gas som varken luktar eller syns.
Finns bland annat i byggmaterialet blåbetong som användes fram till slutet av 1970-talet.
Kan på sikt orsaka lungcancer. Får därför vara max 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Det målet ska samtliga bostäder klara senast år 2020, enligt regeringens miljömål.
En hyresvärd är enligt lag skyldig att mäta radonhalten och sanera vid behov.
Källa: Boverket