Annons

De får mer att säga till om

Göteborg Hyresgäster har små möjligheter att påverka renoveringar. Men nu testar flera stora Göteborgsvärdar en ny modell som släpper in de boende i processen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Catherina Åberg, Sebastian Borssén, Kerstin Serenander, Lise Slåttnes och Jan Fridén bor alla på Carl Grimbergsgatan och ingår i den samrådsgrupp som hyresgästerna har utsett. Den planerade renoveringen berör ett 80-tal hushåll.

På Carl Grimbergsgatan i Annedal planerar hyresvärden, Robert Dicksons stiftelse, en omfattande renovering. Projektet är ännu i sin linda – men hyresgästerna har redan bjudits in till samråd.

Det är ingen självklarhet, tvärtom. Men här testar värdens ombud, RCB Fastighetsutveckling, ett nytt avtal som har tecknats med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Tanken är att de boende ska få mer att säga till om. Men hyresgästen Kerstin Serenander vågar inte ta ut för mycket i förskott.

– Jag är lite skeptisk i allmänhet. De måste leverera något som vi kan ta ställning till. De stora dragen: när det sätter i gång och vilka svårigheter de står inför. Bagateller som om man ska ha kaklat eller inte är en senare fråga, säger hon.

Annons

Även fastighetsägare gynnas av att ta med de boende i processen, anser Agneta Ranäng på RCB Fastighetsutveckling. Inte minst för att undvika tvister av den typ som uppstod på numera rikskända Pennygången i Högsbo.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Känner man sig överkörd går mycket kraft åt till att protestera i stället för att vara kreativ och hitta lösningar. Det handlar om tillit. Inte bara som hyresgäst utan även som värd. Alla måste känna att de vinner någonting, säger hon.

Delaktiga hyresgäster borgar också för smidigare hyresförhandlingar när renoveringen väl startar, tror Agneta Ranäng.

Även Wallenstam och HSB testar nu den nya modellen. Hyresgästföreningen har också tecknat liknande avtal med Göteborgs tre stora kommunala värdar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder. Det kommer att gynna tusentals boende, tror Hyresgästföreningens projektledare Jesper Bryngelsson.

Annons
Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

– Ingen ska gå runt med en klump i magen och inte veta om man ska kunna bo kvar. Kan man plocka bort den oron hade det varit fantastiskt. Jag tror inte att vi som organisation kommer att nöja oss förrän vi ser att det faktiskt blir så.

LÄS MER
Hem & Hyra granskar: Så mycket höjs hyran vid renovering

Fakta: Ombyggnadsavtal

Ger hyresgäster mer inflytande vid renovering och ombyggnad.
Varje hyresgäst ska kunna välja mellan minst två olika nivåer vid en renovering.
De boende ska bjudas in tidigt i planeringen, tidigare än i dag.
Erbjuder en gemensam mall för bra samverkan mellan fastighetsägare och boende.

Läs också Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.