De fick en vecka på sig att flytta
Skogen står tät längs den smala vägen som leder ut till minibyn Norge utanför Älvkarleö. Där vägen tar slut öppnar sig en glänta där solen skiner över en röd träkåk. Här har Jennie Andréasson och Samuel Pettersson gott om plats för sig och sina totalt sex barn och två katter.
– Det är en bra plats för barnen, man behöver inte oroa sig för trafiken, säger Jennie Andreasson.
Paret flyttade in i juli när Jennie var höggravid. Enligt dem blev de mer eller mindre utkastade från sin tidigare hyresvärd, en privatperson på en annan norduppländsk ort.
– Det verkade så bra i början och hon var hur trevlig som helst. Men efter ett tag vändes hennes beteende, säger Jennie.
Det här är en berättelse där ord står mot ord. Hyresvärden har en helt annan bild av vad som hänt. Enligt henne var huset nyrenoverat när familjen flyttade in, och hon anser att de har misskött huset.
Men enligt paret var det mycket som var inte var i toppskick redan när de flyttade in, och under tiden gick saker sönder i bostaden. När paret påtalade det för hyresvärden fick de inte mycket gehör, anser de.
– Vi kunde inte ens få en ny lampa till ugnen, säger Samuel.
Konflikten eskalerade. I februari meddelade värden att familjen var uppsagd, och de fick tre månader på sig att flytta, något som snart ändrades till en vecka.
– Det var svårt att hinna med allt. Vi fick ta ledigt från jobbet och ha barnvakt, säger Jennie.
Efter flytten skickade värden fakturor till Jennie och Samuel på sammanlagt 40 000 kronor, och hotade att hänga ut dem i sociala medier som dåliga hyresgäster.
Jennie kontaktade Hyresgästföreningen som rådde dem att inte betala merparten av fakturorna.
– De flesta fakturor gällde sådant som var dåligt från början och normalt slitage. Om hyresvärden anser att hyresgästen orsakat skadorna måste han eller hon kunna visa upp ett besiktningsprotokoll som visar hur det såg ut innan, säger Martin Hansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.
Parets råd till dem som ska hyra hus är att dokumentera eventuella skador innan man flyttar in.
– Fota allting så du har svart på vitt om något händer, säger Jennie.
Hyresvärden är besviken på Hyresgästföreningen och funderar på att gå vidare till tingsrätten.
– Det här är det värsta jag varit med om. Det luktar fortfarande kattkiss i huset och det går inte att bo där, säger hon.
Tyvärr är det inte ovanligt att det uppstår problem när personer hyr bostad i andra hand, enligt Martin Hansson.
2013 försämrades villkoren för dem som hyr privat när en ny lag infördes, lagen om uthyrning om privatbostad. I och med den försvann hyresgästens besittningsskydd, det vill säga rätt att bo kvar i huset. Hyresvärden har också rätt att sätta vilken hyra han eller hon vill. Enligt Martin Hansson är det ofta resurssvaga grupper i samhället som hamnar i kläm.
– Om hyresgästerna klagar på brister i boendet eller hyran blir de uppsagda, och får ofta svårt att hitta annat boende, säger han.
• Ta referenser på hyresvärden och hör med miljökontoret om det finns
några ärenden på adressen.
• Av kontraktet ska det tydligt framgå vad som ingår och inte.