Annons

De fick igenom fempartsbyte – Andrea var spindeln i nätet

Stockholm Att lyckas med ett lägenhetsbyte är inte det lättaste. Nyligen gick ett fempartsbyte igenom i Stockholm. Det tog ett halvår att processa. "Vi blev otroligt motarbetade av hyresvärdarna, men till slut löste det sig", säger Andrea Barsk, som fick sin drömlägenhet.
Foto: Linda Dahlin
Andrea Barsk fick kämpa i ett halvår för att få igenom lägenhetsbytet, som ingick i ett fempartsbyte.

Det hela började med Andrea Barsk och hennes sambo. De har varit tillsammans i drygt sex år och har två barn. När de väntade sitt tredje barn kände de att de behövde en större lägenhet, och Andrea, som är uppvuxen på Östermalm, längtade tillbaka till stadsdelen.

De la upp en annons på sin södermalmslägenhet på lägenhetsbyte.se och fick en hel del intressanta förslag.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om lägenhetsbyte

– Vi hittade en intressant trepartskedja med fyra lägenheter. Då kom vi på den briljanta idén att ta in ta in min mammas lägenhet i byteskedjan på eget bevåg. Hennes lägenhet var vår drömlägenhet. Mamma ville flytta till något mindre och billigare sedan hon blev pensionär, säger Andrea Barsk.

Sju personer inblandade

Helt plötsligt var det sju personer som var involverade i byteskedjan. Andrea och hennes man, Andreas mamma, en mormor och hennes barnbarn och ett par som ville flytta ihop. Andrea blev något av en projektledare.

– Det var en kommunal hyresvärd, Stockholmshem, och fyra privatvärdar, som alla hade olika regler och önskemål om vilka dokument de behövde, berättar hon.

I juni 2020 lämnade hon alla ansökningar till samtliga hyresvärdar. Sedan tog det ett halvår att få igenom bytet. En påfrestande tid för alla inblandande parter. Ingen av värdarna svarade på tre månader. Efter sommaren började Andrea ringa runt, men upplevde att värdarna var otrevliga och misstänksamma.

Andrea Barsk har hittat hem i den nya lägenheten – som hon bytte mot sin mammas, och som hon själv har bott i när hon var yngre.

– Vi blev så otroligt motarbetade av hyresvärdarna. Det var en hemsk upplevelse och jobbigt emotionellt att inte veta hur framtiden skulle bli. Vi vet att det finns oseriösa aktörer som vill sälja svartkontrakt och så, men det måste finnas en rimlighet i vad man nekas till. Vi fick otroligt fin hjälp från Hyresgästföreningen i den här processen, säger Andrea Barsk.

”Det var en hemsk upplevelse och jobbigt emotionellt att inte veta hur framtiden skulle bli.”

I månadsskiftet oktober/november förra året togs ärendet till hyresnämnden med hjälp av Hyresgästföreningen. I december blev fempartsbytet godkänt, efter fem ärenden i nämnden.

Ovanligt omfattande

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att det är ovanligt att de handlägger så omfattande byten som fempartsbyten.

– Jag har inte varit med om det tidigare. Förutom en gång, i början av 2002, då handlade jag ett niopartsbyte, säger han.

Annons

Han säger att det inte fanns några konstigheter egentligen när det gäller fempartsbytet, alla hade beaktansvärda skäl och tillräckligt med inkomster. Däremot tog processen väldigt lång tid.

– Om en värd nekar ett byte brukar man gå till hyresnämnden. Om en värd inte har svarat på en bytesansökan inom tre veckor så brukar vi också gå till nämnden, säger Mikael Areskog.

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Han upplever att det har blivit vanligare att hyresvärdar säger nej till byten i Stockholm.

– Många säger nej och försöker förhala ett byte, och hoppas på att någon tröttnar. En del gör vad de kan för att stoppa ett byte, särskilt om det gäller attraktiva lägenheter i innerstan eller närförort, säger Mikael Areskog.

”Många säger nej och försöker förhala ett byte, och hoppas på att någon tröttnar.”

– Hyresvärdarna kanske vill ha lägenheten till sig själva eller så planerar de att tomställa och renovera så de kan höja hyran. Vissa väldigt oseriösa värdar säljer kontraktet svart. Andra vill upplåta en lägenhet med bostadsrätt, säger han.

Anknytning ifrågasattes

En av dem som blev mest ifrågasatt i den aktuella fempartskedjan var en mormor och hennes barnbarn. Barnbarnet hade bott hos sin mormor sedan sju år tillbaka, men anknytningen ifrågasattes av den aktuella värden i byteskedjan. Ärendet gick upp i hyresnämnden  som till slut gav dem rätt till att byta.

– Hon blev skriven hos mig när hon fyllde 18 år. Min dotter fick henne när hon var väldigt ung och var ensamstående, och mitt barnbarn har alltid haft ett rum hos oss, säger kvinnan som vill vara anonym.

Hennes man dog i juni 2019 och efter det första sorgeåret kände hon att det var dags att släppa taget om lägenheten och försöka byta den mot två mindre, så att barnbarnet kunde få en egen bostad.

– Det var jobbigt att de ifrågasatte om hon bodde hos oss. Jag känner en så stark anknytning till henne och hon är som min egen dotter.

Här på Sibyllegatan på Östermalm ligger familjen Barsks nya lägenhet. Som är Andrea Barsks mammas gamla lägenhet.

Nu har hon och barnbarnet fått parets tidigare lägenheter. Andreas mamma har fått hennes lägenhet.

Annons

– Det blev jättebra till slut även om det tog för lång tid. Jag ville ge upp flera gånger, men Andrea peppade oss att hålla ut. Det viktiga var att barnbarnet fick en egen lägenhet, hon är ju vuxen nu och studerar på universitetet.

Nöta ut folk – en metod

Andreas mamma känner sig nöjd men är kritisk till att det tog så lång tid.

– Det är skandal att det ska ta så lång tid. Bytet hade aldrig gått igenom om inte alla hade haft möjlighet och tålamod att vänta. Hyresvärdarnas metod verkar vara att nöta ut folk så de inte orkar längre, det får inte gå till på det viset. Man ska få ett skyndsamt svar inom tre veckor, inte efter månader, säger hon.

Andrea Barsk började gråta när hon fick beskedet om att fempartsbytet gått igenom i slutet av förra året.

– Vi har kämpat så hårt, och blivit så motarbetade. Det var så livsavgörande för alla, vi som väntar vårt tredje barn och behöver en större bostad, paret som äntligen fick flytta ihop och barnbarnet som fick en egen lägenhet.

Sara Björkeholm, jurist på Fastighetshetsadvokaterna, var ombud för en av de privata värdarna. Hon tycker inte att det är så konstigt att det tog tid.

– Ett fempartsbyte tar oftast längre tid att handlägga. Dessutom lämnades ansökningarna in i början av sommaren, och hinner man inte handlägga dem så får man vänta tills efter semestrarna.

Hon säger att det är vanligt att de som sysslar med skenbyten och svart lägenhetshandel ofta pressar in ansökningar om flerpartsbyten inför sommar- eller vintersemestern.

– De uttnyttjar att många vill rensa på sina bord inför semestrarna. Får man ett fempartsbyte på sitt bord precis före sommaren finns anledning att vara extra noggrann.

Fakta: Beaktansvärda skäl

Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl till att byta lägenhet.

De vanligaste “beaktansvärda” skälen för lägenhetsbyte:

  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra.
  • Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
  • Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
  • Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.

Källa: lägenhetsbyte.se

Fakta: Nya regler för byten 2019

• I och med de nya reglerna i hyreslagen kommer det krävas synnerliga skäl för byte om du bott i lägenheten kortare tid än 1 år.
• Om hyresnämnden har anledning att anta att ersättning varit inblandad i bytet ska bytet nekas.
• Du kommer inte längre kunna byte en hyreslägenhet mot ett ägt boende.
• De nya reglerna gäller för ansökningar som inkommer till hyresnämnden efter den 30 september 2019.

Du ansöker som tidigare först hos din hyresvärd om tillstånd för bytet. Om hyresvärden nekar byte kan du skicka in en ansökan till hyresnämnden. Det krävs fortfarande beaktansvärda skäl för bytet samt att hyresvärden skäligen kan nöja sig med den nya hyresgästen.

Källa: Hyresgästföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.