De flaggar gult för hyreslättnader i coronaepidemins spår
Det hela började med att Socialt center i Husby stängde ner den öppna verksamheten på grund av coronaepidemin.
– I stället gick vi ut med lappar i området med information att folk kunde ringa för att få hjälp med juridisk rådgivning bland annat. Många ringde och berättade att de hade svårt att betala hyran på grund av krisen. För att kunna hjälpa folk i detta läge startade vi en kampanj för tre hyresfria månader och stopp för vräkningar, säger Magnus, från nätverket Ort till Ort som är en del av Socialt center.
Han berättar att en del vittnar om att de fått ta lån för att klara av att betala hyran.
– En utsatt grupp är till exempel taxichaufförer som inte har a-kassa. En del har inte pengar till mat. Och det kommer att bli värre och värre under hösten, säger Magnus.
”En del har inte pengar till mat. Och det kommer att bli värre och värre under hösten.”
Annons
Flagga gult-kampanjen har spridit sig från Husby till andra stadsdelar och städer. Men det är inte alltid så lätt att få folk att hänga upp flaggorna, berättar Magnus.
– Här i Husby ser man dem. En del har tagit bort sina sedan kampanjen startade i till exempel Sundbyberg. Det finns en slags bortre gräns på hur länge man vill ha något flygande gult i fönstret. Det som är kul är att kampanjen har spritt sig runt om i landet till bland annat Göteborg, Uppsala, Visby och Nyköping så kampanjen rullar vidare.
Det är inte bara Ort till Ort som förordar hyreslättnader. Hyresgästföreningen Region Stockholm kräver att de allmännyttiga bostadsbolagen låter bli att höja hyrorna nästa år.
I ett öppet brev till kommunstyrelsen i Stockholms stad vädjar ordförandena i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer för allmännyttan att politikerna stoppar hyreshöjningar nästa år.
De önskar att politikerna ger de allmännyttiga bolagen ägerdirektiv som mildrar konsekvenserna och hyresgästernas oro genom att erbjuda betalningsfria månaderna för de mest utsatta hyresgästerna.
”Det är många som nu mist sina jobb/har fått gå ner i arbetstid. Ett viktigt samhällsansvar under och efter coronakrisen är att gynna Sveriges ekonomi genom att se till att hyresgästerna har köpkraft kvar sedan de betalat hyran.”
– Allmännyttan ska inte vräka någon om det blir problem under pandemin. Man tycker att det är sociala myndigheter som ska hjälpa till, men allmännyttan har också ett ansvar. Dessutom pratar vi om tre bolag i som har en soliditet på 70-80 procent, så det finns utrymme, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.
– Den stora ekonomiska effekten av pandemin har inte kommit än. Om alla pengar går till hyran finns kommer folk att sluta handla, och det påverkar hela samhället ekonomi, säger han.