De flesta flyktingförläggningar kvar i Norrland
Inströmningen av flyktingar till landet har minskat drastiskt det senaste året. 2007 kom 38000 flyktingar till Sverige, beräkningar som Migrationsverket gjort för 2009 visar på 22000. Närapå en halvering.
Detta har gjort att Migrationsverket tvingats se över antalet platser på flyktingförläggningarna runt om i landet. Majoriteten av flyktingarna bor hos släktingar och vänner, men 45 procent får boende på någon av landets flyktingförläggningar.
– På grund av det minskade antalet flyktingar som strömmar in har vi varit tvungna att minska antalet boendeplatser ganska radikalt, säger Caroline Henjered, verksamhetschef för mottagningsenheten på Migrationsverket.
Redan för ett år sedan drogs antalet platser vid förläggningen i Ånge ner från 450 till 150 och nu flyttas de 150 kvarvarande platserna till Sundsvall. Detta har fått till följd att det kommunala bostadsbolaget ÅFA tvingas riva 180 lägenheter.
För ett par veckor sedan stod det klart att även flyktingmottagandet i västerbottniska Jörn läggs ner och även här finns nu planer från allmännyttan Skebos sida att riva lägenheter.
– Visst vet vi att det varit en livsnerv för en del bostadsbolag att hyra ut till oss, men vi har givetvis svårt att ta hänsyn till en sådan sak. Vi måste se till andra aspekter.
I Migrationsverkets bedömning av var man ska ha kvar sina förläggningar och var man lägger ner när tillströmningen minskar finns tillgänglighet och kvalitet, exempelvis närhet till affärer, skola och vård.
– Norra Sverige har alltid varit med och tagit ett stort ansvar och det är vi glada för. Därför drar vi heller inte ner på så många platser i Norrland jämfört med i andra delar av landet. Men det är fortsatt viktigt för oss att vi finns i hela landet, säger Caroline Henjered.
Det totala antalet platser på flyktingförläggningar i de fyra nordligaste länen ligger i dag på cirka 3700. En minskning av cirka 500 platser sedan förra året.
Blir det fler neddragningar i Norrland?
– I de kommuner som ingår i vår prövningsenhet i Boden ska 300 platser tas bort och Skellefteå 300, men i vilken kommun det blir vet jag i dagsläget inte.
Migrationsverkets kontrakt med de olika bostadsbolagen är i de flesta fall normala hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid.
Vad händer om flyktingströmmen plötsligt skulle öka?
– Vi har mycket goda upparbetade kontakter med de kommunala bostadsbolagen. Visst är det lättare på vissa ställen och svårare på andra att hitta bostäder, men ofta hittar vi temporära lösningar i de akuta lägena. Till exempel i fastigheter som planeras att rivas.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.