De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen

Malmö Ovanligt tuffa hyresförhandlingar är över i Malmö. 44 000 hushåll - hyresgäster hos MKB och privata värdar inom Fastighetsägarna Syd - får en retroaktiv hyreshöjning från årsskiftet. ”Egentligen räcker det inte till”, Anna Holst, chef för hyresadministration på MKB.
Bunt med pengar och drönarbild på Malmö.
Foto: Gre Ellebjerg/Anders Paulsson

Uppgörelserna rör totalt 44 000 Malmöhushåll, eller 26 000 lägenheter hos MKB och 18 000 Malmölägenheter hos Fastighetsägarna Syd. Alla hyresgäster får en retroaktiv höjning från årsskiftet med fem procent.

– Hyresvärdarna har tagit sin del av ansvaret i år, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.

Landets hyresvärdar har krävt historiskt höga hyreshöjningar 2023. Upp till tolv procent, visar Hem & Hyras kartläggning. Flera av rekordkraven kommer från bostadsbolag i Skåne. Men exakt hur mycket MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö och en av landets största allmännyttor, och privata Fastighetsägarna Syd i Malmö, krävde när förhandlingarna inleddes vill Hyresgästföreningen inte avslöja.

Nu är förhandlingarna i alla fall klara.

Som Hem & Hyra tidigare berättat slipper MKB i år bidra till ägarna Malmö stad. Sedan uttagen inleddes år 2014 har kommunen plockat ut nära en halv miljard kronor ur sitt kommunala bostadsbolag. Samtidigt har MKB kostnadsökningar på 14 procent.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Egentligen räcker höjningen inte till. Men vi har stor förståelse för att det här är ett utmanande år för alla. Vi känner ett ansvar för våra kunder och har arbetat hårt för att inte behöva höja hyrorna för mycket, säger Anna Holst, chef för hyresadministration på MKB.

Pengar och MKB-flaggor.
MKB:s hyresgäster, liksom hyresgäster hos privatvärdar i Malmö, får en retroaktiv hyreshöjning med fem procent i år.

”Bra med tanke på förutsättningarna”

På Hyresgästföreningen i Malmö är man nöjd med uppgörelsen, trots att det handlar om en historiskt hög höjning. Inte någon gång under de senaste tio åren har MKB höjt hyrorna med mer än två procent.

– Alla våra motparter har meddelat oss att de egentligen inte får täckning för de kostnadsökningar som de har men vi har ändå kunnat hitta varandra till slut. Hyresvärdarna har tagit sin del av ansvaret. Det gäller alla motparter i Malmö, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.
Hyresgästföreningens kontor i Malmö och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Christian Lundberg, förhandlare Hyresgästföreningen.

Men hur kan ni vara nöjda när det är en historiskt hög höjning?

– Visst, nöjd är kanske att ta i men det är med bakgrund av det jag sa nyss. Våra motparter har först gått ut och sagt att man behöver 20 eller 25 procents höjning för att täcka sina kostnader. Sedan har de generellt gått ner till tio procent och nu har vi landat på fem procent. Det är en bra överenskommelse med tanke på förutsättningarna.

Men det blir också en retroaktiv höjning.

– Ja, det är vi inte helt nöjda med men det blev en del av förhandlingen. Vi hade helst sett att det inte blev så, säger Christian Lundberg.

Undantaget gäller hyresgäster med kallhyra som får en höjning med 2,5 procent.

I Stockholm är det osäkert läge för 77 000 hyresgäster efter att de de tre stora kommunala bostadsbolagen samt Haningebostäder och Gotlandshem har strandat förhandlingarna och gått till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén så att dessa ska avgöra hur stor hyreshöjningen ska bli.

Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills

Fakta: Historiskt hög hyreshöjning för MKB
År Vinst Färdigställda bostäder Hyreshöjning
2023 5,00%
2022 1,25%
2021 412 miljoner kr 500 0,75%
2020 330 miljoner kr 635 1,85%
2019 325 miljoner kr 765 1,75%
2018 368 miljoner kr 783 1,02%
2017 335 miljoner kr 520 0,88%
2016 931 miljoner kr varav 589 miljoner kronor är reavinst 544 0,90%
2015 400 miljoner kr 505 1,60%
2014 278 miljoner kr 385 1,40%
2013 272 miljoner kr 28 1,55%
Läs också Värdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästerna Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.