Annons

De gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen”

Uppsala Gårdens tvättstugepolis hittar ett bottenlöst hål i tvättstugan och ger sig ut för att ställa omgivningen till svars. Snart hamnar hon på kollisionskurs med Roger, ordförande för den lokala hyresgästföreningen. ”Tvättstugan är ett socialt experiment som är som upplagt för konflikter”, säger Jonas Eskilsson som tillsammans med Frans Huhta gjort filmen Hål.

När hyresgästen Lotte öppnar dörren till tvättstugan är det något som inte är som det brukar. Innanför dörren finns ett djupt hål i golvet. Lotte kastar ner en sten men ingenting hörs – hålet verkar sakna botten. Skaparna Jonas Eskilsson och Frans Huhta, som regisserat och producerat, vill att filmen ska leda till samtal om ”hålen i samhället och oss själva”. De är båda hyresgäster i Göteborg och både miljön och karaktärerna i filmen ligger nära till hands för dem.

Vem är Lotte?
– Det är en stereotyp bild av en person som vi alla har stött på i vardagen och är lite rädda för. En person som styr och ställer, ska ha koll och hålla ordning i tvättstugan. Det är spännande när hon blir en verklig människa som man känner mer och mer sympati för, säger Jonas Eskilsson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
En man med kortklippt grått hår, lätt mustasch och skägg. Han är klädd i mörk kavaj med mörk skjorta under. Bilden är i halvfigur. Bakom honom syns en korridor med tavlor på väggarna, runda klotlampor i taket och silhuetten av en människa längst bort.
Jonas Eskilsson har tillsammans med Frans Huhta skapat filmen Hål som utspelar sig i tvättstugemiljö.

Varför utspelar sig filmen i en tvättstuga?
– Tvättstugan är ett socialt experiment som är som upplagt för konflikter. Där träffar vi människor som vi inte träffar annars i vår vardag. Man blir tvingad in i ett gemensamt ansvar. För Lotte som person är det där hon blir en del av ett större sammanhang. Samtidigt är det sorgligt hur tvättstugan har gått från att vara en del i den moderna utvecklingen till en jobbig och konfliktfylld plats. När man bygger lägenheter nu brukar det vara med tvättmaskin – det är bättre att ha en egen, säger Jonas Eskilsson och Frans Huhta.

Annons
En man med rött kort hår, kammat åt sidan, tittar allvarligt in i kameran. Bilden är i halvfigursformat. Han har mörka glasögon, röd mustasch ock skägg. Han bär en beige väst över en svart skjorta. I bakgrunden syns en upplyst korridor med tavlor längs ena väggen.
Frans Huhta är liksom Jonas Eskilsson hyresgäst, och väl förtrogen med miljöerna i filmen.

Vilka är ni själva i tvättstugan?
– Jag är rätt mycket en Lotte. Jag blir sur om någon har tvätt kvar när det är min tid, och när jag får börja med att ta bort ludd ur torktumlaren. Och jag har absolut skrivit arga lappar. Det här är en sida hos mig själv som jag inte alltid gillar. Ibland undrar jag varför jag lägger ned så mycket energi på det, säger Jonas Eskilsson.

– Jag är mer en sådan som knyter näven i fickan. Jag kan bli arg på att folk inte följer reglerna, men det ska mycket till för att jag skulle driva det vidare. Några lappar har jag inte skrivit men jag gillar dem – de är ett tecken på att det finns liv därute, säger Frans Huhta.

Annons
Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Filmen hade premiär på Uppsala kortfilmfestival tisdagen den 22 oktober och visas igen idag torsdag. Den är gjord med finansiering av Svenska filminstitutet och Film i väst.

Läs också Flytthjälpen hotades med kniv mot strupen: "Jag bröt ihop och började grina" Tvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet Här förstör hyresgästen gamla detaljer i 1800-talsvåningen: ”Fixa till köket” Inga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.