Annons

De har hela kvarteret inomhus – Inger träffar grannarna på Härliga gränd

Mjölby Nu behöver hyresgästerna inte längre gå ut för att umgås med grannarna på samma gata. Gatorna har nämligen flyttat in i huset. ”Skönt att kunna ta en promenad utan att behöva bry sig om vädret”, tycker Inger Svensson som bor på Härliga gränd.
På Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.
Foto: Jenny Knutsson
På Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Det var under en av vinterns många kalla dagar som Håkan Bladh, fastighetsskötare på kommunala Bostadsbolaget i Mjölby, fick en idé.

— Det är långa korridorer här och man träffar alltid någon som är ute och promenerar. Det är jättebra för hyresgästerna, som slipper gå ut i halka och regn. Och ofta träffar de på grannar att prata med också. Korridorerna är ju som gator på stan, så jag tänkte att det vore roligt om vi kunde få upp lite skyltar med gatunamn, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Fastighetsskötaren Håkan Bladh kom på idén att ge "gatorna" inomhus namn.
Fastighetsskötaren Håkan Bladh kom på idén att ge ”gatorna” inomhus namn.

Förslaget vann gehör hos kollegorna och för att hyresgästerna skulle känna sig delaktiga ställdes en låda upp där alla som ville kunde lämna förslag på vad de olika inomhusgatorna borde heta.

Många blommor

— Det kom in en hel del förslag. Väldigt mycket blomnamn, berättar Karin Pettersson, kommunikatör på Bostadsbolaget.

"Mest en kul grej", säger Karin Pettersson om att fixa skyltar med gatunamn inne på boendet. "Vi måste påminna hyresgästerna om att de inte ska adressändra."
”Mest en kul grej”, säger Karin Pettersson om att fixa skyltar med gatunamn inne på boendet. ”Vi måste påminna hyresgästerna om att de inte ska adressändra.”

Bland de namn som valdes ut finns Solrosstigen och Vitsippestigen. Den längsta korridoren, som förbinder boendets tre hus, heter Kungsleden, efter den populära vandringsleden i Lappland.

— Man kan säga att det är Kungshögas Main street, säger Karin Pettersson.

Annons

”Skönt att slippa gå ut”

Men det går också att bo på till exempel Lyckliga gatan eller Solgränd. Eller Härliga gränd, där Inger Svenssons lägenhet finns.

— Det passar väldigt bra eftersom bastun och jacuzzin finns i den här korridoren, säger hon.

Läs ocksåSå kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du krävaEn samling äldre människor utanför ett lägenhetskomplex.

Inger är en av de som nyttjat de invändiga promenadstråken flitigt även innan de fick namn.

— Jag brukar vara lite stel när jag vaknar på morgonen. Då brukar jag ta en promenad i gångarna här så blir det bättre. Det är skönt att slippa gå ut när det är kallt ute, tycker hon.

Men är det inte bra med frisk luft?

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

— Jo och det uppmuntrar vi så klart. Det finns gångvägar att promenera på precis utanför. Men för de som kanske bara kan gå några steg och ändå vill röra på sig så är korridorerna jättebra. Att vi gör gator av dem är mest en kul grej, säger Karin Pettersson.

Annons
Gösta Ahlström har bott på Kungshöga i tio år och ligger bakom två av gatunamnen.
Gösta Ahlström har bott på Kungshöga i tio år och ligger bakom två av gatunamnen.

Gösta Ahlström som har bott på Kungshöga i tio år är upphovsman bakom två av gatunamnen. Bland annat Lugna gatan där han själv bor.

— Jag träffar sällan på någon just här så det är nästan onormalt lugnt.

Det låter tråkigt?

— Nej då, det är skönt. Om jag går lite längre så dyker det alltid upp någon att prata med, säger han.

Fakta: Kungshöga trygghetsboende
  • Boendet består av 69 lägenheter. Singelhushåll dominerar. Totalt bor 85 personer i de tre sammanbyggda husen.
  • Lägenheterna hyrs ut som vanliga hyreslägenheter av kommunägda hyresvärden Bostadsbolaget.
  • Det som skiljer trygghetsboendet mot andra hyreshus är att de är mer tillgänglighetsanpassade. Det finns exempelvis hiss. Dessutom finns gemensamhetsutrymmen och dagtid finns personal från Mjölby kommun på plats och ordnar olika aktiviteter.
Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.