De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra
– Jag sköter flaggningen. När någon dött hissar jag på halv stång, säger Erkki Heino när vi går förbi flaggstängerna.
Att bo i hyresrätt kan ibland vara anonymt och innebära att du knappt vet vilka dina grannar är.
Men på Änggårdsvägen i Nol är det inte riktigt så. Det är ett radhusområde med ganska låg omflyttning som ligger på en liten ort. Dessutom har hyresgästerna självförvaltning.
Mer än 80 procent av hushållen medverkar och är organiserade i fem lag. Rabatter och vissa gräsmattor sköts av de boende, och det finns en gemensam redskapsbod.
– Det är inte så mycket jobb som det kan se ut som när man läser beskrivningen. Vi har två städdagar per år och så är det ett rullande schema. Var fjortonde vecka ska man städa soprummen och kolla papperskorgarna, säger Jouko Kangasoja.
Det tar inte lång tid att förstå att Jouko Kangasoja och Erkki Heino är två nyckelpersoner för självförvaltningen. De sitter båda i styrelsen för det som tidigare var den lokala hyresgästföreningen, men som numera är ett föreningsråd med fokus på social verksamhet. Jouko är kontaktperson gentemot värden Alebyggen.
– Inom varje arbetslag har vi något som kallas för en ”grön gubbe” och som har lite mer ansvar. Erkki är grön gubbe i vårt område, men han gör en hel del extra jobb också, säger Jouko Kangasoja.
Närmare bestämt är Erkki Heino ansvarig för att se efter kvartersgården med samlingslokal, bastu och tvättstuga. Han och hans fru Sanni förvarar dessutom vissa verktyg hemma hos sig och har områdets åkgräsklippare parkerad på tomten. På städdagarna kokar Sanni Heino korv och kaffe åt deras arbetslag.
– När det flyttar in någon ny går vi dit och hälsar välkomna med en liten blomma. Samtidigt informerar vi om att hyresgästerna är ansvariga för yttre skötsel och frågar om de vill vara med, säger Jouko Kangasoja.
Enligt Jouko och Erkki är det inte svårt att få människor att medverka, vare sig barnfamiljer eller pensionärer. Men det har hänt att det blivit oenigheter.
– För några år sedan var det en grön gubbe som flyttade och efter det blev det tjafs i den gruppen, flera hoppade av. Nu är det drygt hälften som är med där, i de andra grupperna är det bara enstaka hushåll som står utanför, säger Jouko.
Men självförvaltning fungerar inte alltid lika bra som på Änggårdsvägen.
I ett bostadsområde i Varberg skulle hyresgästerna sköta trappstädningen, men många smet från sysslan, med smutsiga trappor och arga grannar som resultat.
Det slutade med att fastighetsägaren Fortinova i vintras lade ut städningen på entreprenad och höjde hyrorna. Även kommunala Varbergs Bostad har avskaffat all sin självförvaltning.
I Göteborgsområdet finns modellen kvar hos exempelvis Mölndalsbostäder, Förbo och Familjebostäder. Men den minskar i omfattning.
Också i Ale krymper intresset. Det säger Johan Redlund, vd på Alebyggen.
– Vi har haft en hel del områden som haft det tidigare, men de har blivit färre och färre. Framför allt har omfattningen på uppgifterna som hyresgästerna sköter minskat, säger Johan Redlund.
Självförvaltningen har ofta varit kopplad till de lokala hyresgästföreningarna.
– Men de som är aktiva där blir äldre och äldre och det fylls inte på med yngre. Det blir svårare och svårare att hitta gensvaret. Det är en samhällsförändring, säger Johan Redlund.
Den som bor i hyres- eller bostadsrätt kan få ett skattefritt hyresavdrag för att utföra enklare underhållsarbete.
Summan ska motsvara vad det kostat om någon annan utfört arbetet, delat per hushåll. Alla boende ska kunna vara med och alla måste få lika stort avdrag.
Källa: Skatteverket
1. Sök upp nyinflyttade direkt, gå dit och knacka på. Då vill de flesta vara med.
2. Se till att ha trevligt tillsammans. Varmkorven efteråt är nästan viktigare än arbetet ni gör.
3. Låt var och en göra sådant som den kan klara av efter sin förmåga. Se inte ner på dem som väljer att stå utanför, många har giltiga skäl till det.
• Det förekommer färre anlagda bränder och mindre skadegörelse i bostadsområden med självförvaltning.
• Det visar en forskarrapport utförd i Malmö av kriminologen Manne Gerell.
• Självförvaltningen stärker sammanhållningen i bostadsområdet. Något både värden och samhället tjänar på.