De kan skjuta för en bagatell
Den gängse bilden av organiserad brottslighet är ofta hämtad från nyheter eller filmer om maffiafamiljer, Mc-gäng eller avancerade brottsupplägg: Det är slutna gäng, starka lojalitetskrav och tydliga interna regler.
De gäng som sätter skräck i bostadsområden ser inte alls ut så enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. I rapporten Kriminella nätverk och grupperingar beskrivs de – utifrån intervjuer med poliser, underrättelserapporter och forskning – så här:
- Grupperna består av kriminella män som ofta har växt upp tillsammans på samma gata eller gård. De är kompisar, men kan lätt bli varandras fiender.
- Männen beskrivs som statussökande, lättkränkta och våldsamma. De missbrukar och de vill ha makt. Allt leder till att det lätt blir interna slitningar.
- Det finns ingen stark lojalitet inom gruppen, utan ledarna styr genom att utdela straff i form av skjutningar, misshandel, rån och böter. Den som har störst våldskapital bestämmer.
- Gruppen har ingen aktiv rekrytering, men yngre pojkar glider gradvis in i gruppen genom att göra småtjänster och sugs upp mer och mer. Trygghet, kompisgäng, pengar och status lockar.
- Sedan millennieskiftet har vapen blivit vanligare. Vapnen är statusmarkörer, men används också allt oftare.
- Ledarna blir ofta kontrollerade av polisen. Därför hålls vapnen gömda i området. Yngre ”vapenbärare” kan snabbt leverera vapen när det behövs.
- Skjutningarna är oftast spontana, utan planering och genomförs inom 24 timmar efter en upplevd kränkning.
- Motivet kan vara att vinna eller behålla sin status, men man kan också skjuta på grund av rädsla.
Daniel Vesterhav, enhetschef på Brå, säger att mycket av detta är sant för den kriminella miljön över huvud taget.
– Utåt vill man bygga en bild av lojalitet och brödraskap, men det är väldigt mycket slitningar internt. En stor del av skjutningarna har sin upprinnelse i att två personer ryker ihop, säger han.
– Någon tar till våld för att inte tappa ansiktet och den som blir beskjuten måste besvara för att inte själv framstå som svag. Eftersom de sällan är ensamma ute riskerar andra att träffas och då måste de agera. Till slut har man en konflikt mellan två kriminella nätverk.