De laddade med guidad busstur i Uppsala inför förhandlingarna
– Här har Uppsalahem satt egna hyror, säger Helena Malmberg, förhandlare, och pekar i riktning mot några nybyggda höghus i Bäcklösa.
Den chartrade bussen har gjort ett stopp i det nya bostadsområdet som breder ut sig längs Dag Hammarskjölds väg, mitt emot Ultuna. Det är ännu vinter och iskalla vindilar har fått fart över fälten. Hyresgästföreningens huttrande bussresenärer värmer händerna i jackfickor eller runt kaffemuggar. Snart intar de sina platser i den varma bussen igen. Tidigare under dagen har de redan hunnit med att besöka Svartbäcken, Tunabackar, Sala backe, Kvarngärdet, Industristaden, Nåntuna hage, Sävja och Trashagen i Sunnersta.
Förra året strandade Hyresgästföreningens förhandlingar med Uppsalahem och Hyresmarknadskommittén (HMK) fick gå in och medla. Överenskommelsen som skulle ha varit klar till 1 juli skrevs under först i oktober. Nu har årets förhandlingar dragit igång och parterna står återigen långt ifrån varandra. I mitten av april gjorde Hyresgästföreningen ett offentligt utspel mot Uppsalahems yrkande om hyreshöjning och bolagets tillförordnade vd svarade med att kalla kritiken för osaklig.
Ett viktigt verktyg för Hyresgästföreningen i förhandlingarna är den lokalkännedom som de förtroendevalda har genom att de bor i många av bostadsområdena som det handlar om. Men de behöver också ha koll på områden där de inte själva bor. Därför ordnades bussresan i slutet av januari.
Med på bussen finns bland andra delegater i den stora förhandlingsdelegationen (se faktaruta), Uppsalas föreningsordförande Jens Nilsson och några anställda på Hyresgästföreningen. En av dem som är med på bussen är Eva Odeheim. Hon är med i stora delegationen och sekreterare i sin lokala hyresgästförening på Marmorvägen i Eriksberg.
– Jag är gammal Uppsalabo och född 1947, så jag har sett praktiskt taget hela Uppsala växa. Jag trodde att jag kunde alla stadsdelar, men jag märker nu att jag inte gjorde det. Att vi åker runt så här är väldigt nyttigt och bra. Och väldigt trevligt, säger hon till Hem & Hyra.
Helena Malmberg, som är anställd som förhandlare på Hyresgästföreningen, står längst fram och berättar i mikrofonen om olika områden och rabblar normhyror och exempelhyror, när bussen rullar genom Gottsunda och Valsätra. Normhyra är den faktiska kvadratmeterhyran per år omräknad utifrån en tänkt trerumslägenhet på 77 kvadratmeter.
– Jag kommer ihåg när de byggde upp det här, de första husen. Några grannar till mig flyttade till Bandstolsvägen och jag minns att de tyckte att det var så fint. Nu skulle jag inte flytta hit om jag inte fick betalt för det, säger Eva Odeheim.
– Här har vi Hemblas hus till höger. Har alla sett filmen Push? Den finns på SVT play nu, tipsar Helena Malmberg i mikrofonen.
Färden går vidare genom Norby till Eriksberg. På Täljstensvägen berättar Helena om hyresnivån för det vita höghuset från 2000-talet och för de äldre 1960-talshusen i tegel. Bussen stannar längst in vid vändplanen. Det är dags för lägenhetsbesiktning, hemma hos Michel Rowinski, som är med i förhandlingsdelegationen.
– Hiss finns inte, så känner någon att knäna strejkar får man vänta i bussen, säger Helena Malmberg.
Gänget tågar över innergården och det blir köbildning i trapphuset. Michel visar runt i lägenheten.
– Hur många bor ni här? undrar någon.
– Vi är två. Ett tag hade vi råttor också, säger Michel Rowinski.
– Usch då, då tänker inte jag flytta hit! säger Eva Odeheim.
– Det var tamråttor alltså, förtydligar Helena Malmberg.
– Jaha! säger Eva.
Täljstensvägen är känd för sina stora fina innergårdar, men den här vinterdagen ser lekplatsen lite övergiven ut, med fullt av gräs och ogräs i sandlådan.
Det är skymning när bussturen fortsätter genom Eriksberg och vidare genom Ekebydalen. Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen, greppar mikrofonen och berättar om Studentstadens hus intill Ekeby bruk och Uppsalahems hus på Nordengatan och Tartugatan.
– Det som är intressant med Ekeby just nu är att Uppsalahem vill gå in och renovera badrum, inflikar Helena Malmberg.
När bussen rullar förbi Rickomberga berättar hon att det där är på gång nya hyresrätter som byggs med investeringsstöd och därför får lägre hyror.
– Nu har vi snart visat upp hela Uppsalahem! säger Mikael Lindblom, ordförande i stora delegationen när bussen svänger in i Luthagen.
– De här lägenheterna ligger runt 1700-1800 kronor i normhyra allihop, säger Helena Malmberg när gänget passerar Mimmi Ekholms plats.
På vägen tillbaka till Hyresgästföreningens kontor på Storgatan bakom stationen tar bussen vägen förbi det solcellsklädda Båghuset på Stationsgatan.
– Här har vi huset med de dyraste hyrorna, 13225 kronor i månaden för en trea eller 2061 kronor i normhyra. Det beror på de dyra saneringskostnaderna av marken och att man fick betala för järnvägsbron för Lennakatten och cykelbron. Att huset är böjt är också fördyrande och det är jättebra med solcellsfasad, men det får hyresgästerna också betala för, säger Helena Malmberg.
Christer Berglund, som är med i stora delegationen och vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen Moränen, Marmorn och Kalkstenen, tycker att dagen har varit lyckad.
– Vi har fått se konkret hur olika hustyper ser ut och har fått lite information om hur hyran sätts i olika områden för en standardtrea. I och med att vi har åkt buss har vi hunnit med väldigt mycket och det blir ett bestående minne, säger han.
För Mikael Lindblom var bussresan hans sista uppdrag som ordförande för stora delegationen, i och med att han har flyttat och inte längre har Uppsalahem som hyresvärd. Det var han och Helena Malmberg som spånade fram temadagen.
– Jag kom på idén, men jag vet att liknande turer har gjorts på 1980-talet. Vi hann se mer än vi hade planerat och det blev bättre än jag hade föreställt mig. I och med att det både var förtroendevalda och anställda blev det en chans att lära känna varandra och det blev både utbildande och teambuildande, säger Helena Malmberg.
- I Uppsala har Hyresgästföreningen i dag tre förhandlingsdelegationer: en för Uppsalahem, en för Rikshem och en för Heimstaden.
- Förhandlingsdelegationerna består av hyresgäster som bor hos just den hyresvärden.
- Enligt reglerna kan två personer från varje bostadsområde delta i förhandlingsdelegationens arbete. Det innebär att den stora förhandlingsdelegationen för Uppsalahem skulle kunna ha över 200 delegater, men de är i nuläget cirka 40 personer.
- Den stora förhandlingsdelegationen utser minst tre delegater som bildar en liten förhandlingsdelegation. Den lilla delegationen deltar i själva förhandlingarna med bostadsbolaget.