De prisas för miljötänk hemma i vardagen
För exakt ett år sedan drog projektet Minimeringsmästarna igång. Runt 30 hushåll från olika delar av Västra Götaland hade då anmält sig för att anta en utmaning som skulle förändra vardagen för många av dem.
Huvuduppdraget för deltagarna har varit att minska sitt avfall till hälften. Men för varje månad har de också fått ytterligare ett miljömål att försöka leva upp till. Det har varit alltifrån en köpfri månad till kemikaliebantning och återanvändning.
– Det svåraste för oss var att minska matsvinnet eftersom vi redan låg långt under snittet. Men vi har ändrat hur vi hanterar vissa råvaror. Blast från blomkål fungerar exempelvis bra i soppa, vi äter potatisen med skal och gör vi mos tar vi vara på skalet och gör chips av det, säger Job van Eldjik, som bor i hyresrätt i Gamlestaden och har deltagit i utmaningen tillsammans med sin familj.
Efter tolv månader är projektet nu i mål. För att fira och summera alla insatser bjöds deltagarna i helgen in till en stor avslutningsfest i Göteborg. Projektledaren Hanna Hellström från Göteborgsregionens kommunförbund, GR, inledde då med att berätta om hur alla föreläsningar och utmaningar gjort att även hon förändrats.
– När jag stod här och presenterade Minimeringsmästarna för ett år sedan var jag en riktig shopoholic. Nu är jag i stället helt tänd på begagnat och lånat och har infört restdagar hemma. Jag har förändrats till det bättre, säger hon.
Testfamiljernas avfall har mätts under projektets gång och när allt räknats ihop landade resultatet på en minskning med 49,8 procent jämfört med vad de slängde för ett år sedan. Mindre matsvinn, färre förpackningar och kanske framförallt minskad konsumtion har gett ett tydligt resultat.
– Det har varit ett kul år. Jag har kanske inte ändrat mina vanor så mycket men tänker annorlunda. Innan jag köper något så frågar jag mig om jag verkligen behöver det, säger deltagaren Janne Johansson som bor i hyresrätt i Hjällbo.
Vad har varit svårast under året?
– Ibland bränner pengarna i fickan och man känner att man vill handla. Svårast är det att avstå när man hittar något till ett väldigt bra pris, då kan man falla dit, säger han.
Under avslutningsfesten hölls även en prisutdelning där alla var vinnare men ändå rangordnades efter hur aktiva de varit och hur mycket de lyckats minimera sin miljöpåverkan under året. Familjerna Robinson och Urbäck- Engström som båda bor i Mölnlycke, i parhus respektive bostadsrätt, fick dela på första priset för sina insatser under året.
– Vi har gått från att vara miljönördar till att bli fanatiker. Vi har lärt oss jättemycket på det här året och det har även barnen gjort, säger Karin Robinson.
Men trots Minimeringsmästarnas bedrifter ökar avfallsmängderna i Västra Götalandsregionen för varje år som går. Samtidigt har projektet visat att det går att minska sopberget rejält om man engagerar sig.
– Vi har som önskemål att köra en omgång till med nya Minimeringsmästare. Men det är inte helt klart ännu, säger Hanna Hellström.
Hur gör man om man vill anmäla intresse?
– Då hör man av sig till mig här på GR.
Minimeringsmästarna är ett projekt som startade för ett år sedan som en del av Klimatstrategin för Västra Götaland.
De runt 30 hushållen som deltagit i Minimeringsmästarna kommer från Borås, Härryda, Ale, Göteborg, Lerum, Tjörn och Öckerö.
Varje kommun har haft kontaktpersoner för projektet som koordinerats av Hanna Hellström på Göteborgsregionens kommunförbund, GR.
Var fjärde hushåll som varit med bor i hyresrätt medan resten bor i bostadsrätt eller villa.
Mer information om projektet finns på minimeringsmastarna.se.