”De rör sig i sängar och soffor” – så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten
Först dök de upp i köket. Små snabba insekter. För några månader sedan upptäckte kvinnan som bor här i lägenheten att hon hade fått sällskap av ohyra, silverfiskar. Nu har hon bett om hjälp.
Vi är på plats i ett av Lunds studentområden och det är tidig morgon. Skadedjursteknikern Anna Appel böjer sig fram och lyser in i en kökslåda med sin ficklampa.
Hyresgästen som bor i lägenheten berättar:
– Det är inte så roligt när man har gäster hemma. Jag tänker att det här är ganska vanligt, det är ju inte förfärligt eller så. Men det är bara det att de är just i köket och i lådorna, säger hon.
Studenten visar bilder på vad hon hittat tidigare, en hel hög med insekter i en skål. Men just nu är det tomt på liv i köket. Anna Appel, som arbetar på Anticimex, fångar upp ett litet ömsat skal och granskar det noga.
– Vi har en variant som heter långsprötad silverfisk. Vi ska försöka artbestämma och se vilken sort det är som du har här, säger hon.
Någon gång i veckan stöter skadedjursjägaren på fall med silverfiskar. Alla reagerar inte på samma sätt när djuren kryper fram. Vissa tycker att det är väldigt äckligt. Andra tar det med ro.
– Det här handlar ju om var ens egen tröskel ligger. Var går gränsen för vad som är okej?
För att kunna ta reda vilken sort det rör sig om här behöver hon fånga en fullvuxen insekt. Anna Appel placerar ut fällor under badkaret och på flera platser i köket. Om några dagar ska hon komma tillbaka för att se vad som fastnat.
En större typ av silverfisk
Vägglöss, faraomyror eller kackerlackor är välkända skadedjur som kan orsaka stora problem i ett bostadshus. Sen finns det silverfiskar som definitivt inte är något nytt. Men de skapar irritation i allt från hyreshus till bagerier, gatukök eller fängelser. Det visar en snabb genomgång av rättsfall.
På senare år har den ”gamla” varianten fått konkurrens av en ny – den långsprötade silverfisken som räknas som en invasiv art. ”Supersilverfisken”, som den har kallats, kan dessutom vara betydligt svårare att bli av med.
Hur ser du då skillnad på en långsprötad silverfisk och en ”vanlig” silverfisk?
Den långsprötade blir större, upp till två centimeter lång, och på det längre antenner och stjärtspröt än den mindre släktingen. De upplevs som håriga med en slags mustasch.
För hyresgäster innebär den nya arten ett problem; de trivs i alla rum i lägenheten och inte främst där det finns fukt som i fallet med den gamla sorten. De rör mycket på sig och klättrar utan problem rakt upp för en vägg och vidare upp och ned i taket.
Den långsprötade silverfisken är ny i Sverige
Från 90-talet finns enstaka observationer av långsprötade silverfiskar i Sverige men officiellt fanns inte djuren här innan 2002. Enligt en rapport upprättad på uppdrag av Riksantikvarieämbetet har det skett en ”stadig ökning” med start för ungefär åtta år sedan. Även det norska Folkhälsoinstitutet rapporterade så sent som 2019 en ökning.
– Det är helt klart att vi märker av den här betydligt oftare nu. Vi har nästan trettio kontor över hela landet och alla har nog case där den här förekommer. Så var det inte för tio år sedan. Men beror det på att den har blivit mycket vanligare? Ja, kanske. Eller är det att vi har börjat titta lite mer och har bättre verktyg, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.
Det finns inte speciellt mycket forskning om de långsprötade men uppgifter pekar mot att nybyggda lägenhetshus är speciellt attraktiva. Djuren avskyr dagsljus och gömmer sig dagtid längs lister, i kartonger eller i värsta fall i sängen. Om din bostad är drabbad kommer du definitivt att märka det när du tänder lampan i ett mörkt rum på kvällen.
Varför är de långsprötade svårare att bli av med än den ”gamla silverfisken”?
– Vägglöss är jättesvårt att bli av med men åttio procent av dem finns runt omkring där du sover, i sängen eller om du sover någon annanstans. Då fokuserar man på sängen och sanerar där så är man i regel, om det inte gått förskräckligt långt, av med problemet. Har man de här som sätter sig i dina väggar eller isolering i tak och golv och inte har ett specifikt bo så kan man räkna ut med lilltån att det är en längre och svårare saneringsprocess.
Den långsprötade silverfisken är ofarlig för människor men kan äta på dina böcker eller andra typer av pappersprodukter. Men det är ovanligt i ett hem. Desto större problem uppstår om de slår sig ner där det finns samlingar av konstföremål eller ovärderliga dokument.
– Vi har kunder som är arkiv eller museum och det är en annan femma. Där är risken för en skada betydligt större om de käkar på en tavla som är värd några miljoner kronor, säger Thomas Persson Vinnersten.
Skadedjuren trivs i våra lägenheter
Entomologen Scarlett Szpryngiel vid Sveriges lantbruksuniversitet i Stockholm skrev rapporten om långsprötade silverfiskar för Riksantikvarieämbetets räkning. Och hon tycker inte att det finns någon större anledning att vara orolig för silverfisk i hemmet.
– Jag tycker att den långsprötade silverfisken är ganska harmlös. Äckelkänsla eller rädsla för insekter, även om de inte bits eller äter på vår mat, är förvisso begripligt utifrån hur vi kommit att se på insekter i modern tid men jag tycker det är tråkigt att det har blivit så, säger hon.
Det är heller inte så konstigt att insekterna trivs i våra lägenheter:
– Vi har verkligen skapat perfekta förutsättningar inomhus. Vi har golvvärme som värmer upp och då snabbas utvecklingstakten på jättemycket. Istället för att tänka att man kanske ska sänka några grader. Just runt tjugo grader kan det bli kritiskt för långsprötad silverfisk. Blir det för kallt kommer de utvecklas så långsamt att de inte kommer öka i populationer. Men då blir det ett arbetsmiljöproblem, människor vill inte arbeta under tjugoen grader. Och hemma är det förstås så att vi är väldigt vana vid att ha det mysvarmt, säger Scarlett Szpryngiel.
Tillbaka till studentlägenheten i Lund. Det har gått en dryg vecka sedan skadedjursteknikern Anna Appel satte ut sina fällor.
– Det vi fångade var vanlig silverfisk. Men hon som bor här har sett en annan typ i sovrummet som hon har filmat, och den är en långsprötad, säger hon.
Hon sätter ut små klickar med gel, som tar död på silverfiskarna, på ställen där hon misstänker att de rör sig. Med långsprötade inblandade kan man behöva hålla lite extra koll på utvecklingen i lägenheten.
– De långsprötade silverfiskarna är i regel fler, det är min högst personliga uppfattning. Men det är också den mentala biten, att de rör sig i sängar och soffor. De är inte beroende av fuktiga rum som de vanliga silverfiskarna. Man kanske köper det här så länge de bara är i badrummet men de långsprötade går över toleransnivån. Man lyfter på täcket och så kryper det undan två-tre stycken, säger hon.
- Gör dig snabbt av med emballage när du handlar inpackade saker, så undviker du att ohyran ”liftar” in i din lägenhet. Att sätta insektsnät över ventiler kan också vara ett sätt att stoppa skadedjur från att sprida sig inom ett hus.
- Fyll ut håligheter eller sprickor i väggar och täta runt lister. Undvik att förvara kartonger, kläd- eller tidningshögar på golvet så får silverfiskarna svårare att gömma sig.
- Städa noga, speciellt smulor och matrester, och minska på så sätt skadedjurens tillgång till föda. Glöm inte att kasta dammsugarpåsen när du är färdig.
- Klisterfällor funkar för att slå fast att det verkligen rör sig om långsprötad silverfisk, men inte för att få bort problemet. Kontakta hyresvärden och be att få hjälp från en saneringsfirma om du inte på ett enkelt sätt kan lösa problemet på egen hand.
- Blir mellan 2 och 4 år gammal och upp till två centimeter lång, antennerna och stjärtspröt ej inräknade. Har längre stjärtspröt och antenner än den ”vanliga” silverfisken som är mindre.
- Är silverfiskar farliga? Inget tyder på att ohyran är farlig för människor.
- Är aktiv på natten och gillar inte ljus. Till skillnad från ”vanlig” silverfisk är den långsprötade inte beroende av en fuktig miljö, som badrum eller fuktskadade rum, utan trivs överallt i din lägenhet.
- Den långsprötade silverfisken kan inte hoppa men klättrar utan problem rakt upp för en vägg.
- Äter stärkelserika material som cellofan eller silkespapper men även pigment eller klister från böcker eller tapeter. Skadedjuren kan även ge sig på bomull, linne, matrester eller andra silverfiskar. Tester har visat att långsprötade silverfiskar kan överleva i upp till ett år utan mat.
- De föredrar en temperatur på runt 24 grader, lägre eller högre kan påverka negativt. Honan lägger sina ägg någon millimeter in i springor, till exempel under en list eller en tapetkant. Det kan bli ett femtiotal på ett år och kan ta upp till två månader innan äggen kläcks.
- Norska studier har visat att den långsprötade silverfisken inte överlever i vårt nordiska utomhusklimat och att den är beroende av våra uppvärmda hem för att klara sig.
Källa: Riksantikvarieämbetet och Norwegian institute of public health