De släpper in Vänersborgs hemlösa i värmen: ”Fantastiskt kunna ge något tillbaka”
Klockan är sex på kvällen och Sandelheimsgatan i Vänersborg ligger tyst och stilla. Det enda som lyser upp mörkret är en ljusslinga inbäddad i granris på trappräcket till Sonrise Akutboendet för hemlösa.
Glasdörren är låst men så snart vi knackar på kommer Jan-Olof Johansson och hans hund Frasse och öppnar. Jan-Olof, som har raggsockor på fötterna, tassar före in i umgängesrummet. En julgran sprider stämning i ett hörn, teven står på och det doftar gott av kaffe och något nybakt.
– Dom här måste du smaka på. Det är Gils klenäter. Magiskt goda! säger Jan-Olof och vi slår oss ner i en av de mjuka sofforna.
Gils Hardarson dyker upp med ett förkläde om magen och ett cigarettpaket i handen. Gils är kock och har jobbat på både kryssningsfartyg och Stockholms finkrogar. En kunskap som passar bra för nu är det han som lagar maten på akutboendet flera dagar i veckan.
– Varsågod, säger Gils, och sträcker fram en korg full av varma små knyten pudrade med socker och kanel.
Klenäterna smälter i munnen. Kombinationen med kaffet från pumptermosen är svårslagen.
”Här blir man välkomnad och sedd”
Sonrise Center Akutboende drivs av den kristna föreningen Sonrise och startade i påsktid förra våren. I dag håller det öppet sju dagar i veckan med personal på plats hela natten. Här kan den som saknar någonstans att sova få tak över huvudet. På härbärget finns plats för tio gäster som alla erbjuds en dörr att stänga om sig, en mjuk säng, middag och frukost. Den som behöver kan även ta en dusch och tvätta kläder.
Hem & Hyra har tidigare berättat om kommunens kritiserade härbärge på Holmängen i utkanten av Vänersborg. I april uppgav Vänersborgs kommun att det fanns cirka 30 personer i Vänersborg som var hemlösa i kommunen.
Härbärget på Holmängen finns fortfarande kvar, men det Sonrise Center Akutboende erbjuder är något helt annat.
– Här blir man välkomnad och sedd av oss volontärer och personalen. Och här får man mat och en trygg miljö att landa i. Det går inte att jämföra med det andra boendet, säger Jan-Olof Johansson.
En del av tryggheten består i att boendet är drog- och alkoholfritt. Den som vill sova här får alltså räkna med att få sin packning genomsökt innan man släpps in.
– Det har hänt att vi har fått omhänderta sprit och tabletter. Men de som kommer hit vet i regel vad som gäller, så det brukar inte vara något problem. Det är faktiskt otroligt lugnt här. Mycket lugnare än jag kunde föreställa mig, säger Jan-Olof Johansson.
Han har själv aldrig varit hemlös, men han har genom åren hjälpt människor som hamnat snett och som behövt stöttning. Den bakgrunden, samt att han för en tid sedan gick med i Salemkyrkan och blev frälst, ger Jan-Olof själv som förklaring till att han blivit en av akutboendets volontärer.
– Som pensionär har jag ju tid över. Så jag skriver i princip upp mig på vartenda kvällspass. Det här har blivit som ett andra hem för mig, säger Jan-Olof.
En vanlig dag kommer han hit vid halv sex. Då är det lite förberedelser innan gästerna kommer mellan halv sju och halv åtta.
– Vi har ju plats för tio och hittills har vi lyckligtvis inte behövt neka någon plats. De vanligaste är att vi tar emot en sju, åtta gäster per natt.
Klockan åtta är det middag och sedan stannar Jan-Olof till tio.
– Flera veckor har jag varit här sju dagar i streck, men nu tror jag att jag ska dra ner till fem, säger Jan-Olof.
”Vet hur det är att vara hemlös”
Så fort det dyker upp en ny person på trappan går han och någon av de andra volontärerna dit för att öppna och hälsa välkommen. Det märks att de som kommer har varit här förut. Volontärerna tilltalar dem med förnamn, frågor något om hur det varit sedan sist och talar om vilket rum de han sova i för natten.
Jarmo Rantala och Dawed Golbob är två volontärer med egen erfarenhet av hemlöshet. I tio år levde Jarmo Rantala på gatan innan han äntligen fick en egen lägenhet. Nu försöker han hjälpa andra, dels om volontär på Sonrise akutboende och dels om styrelseledamot i föreningen Räck mig din hand.
Även Dawed Golbob var hemlös i flera år. Då övernattande han bland annat rummet på härbärget på Holmängen. På frågan om vad det betyder för honom att nu kunna hjälpa medmänniskor i samma situation som han själv varit i svarar Dawed med ett brett leende:
– Ja, vad ska jag säga? Wow! Jag blir så lycklig av att kunna göra något.
I köket står Gils Hardarson vid spisen. Ikväll ska han laga korvstroganoff och ris på rester som skänkts från en cateringfirma som fått över mat från ett julbord. Prinskorvar ska skivas ner och en svampsås ska silas.
– Här återanvänder vi allt. Såsen är god, men svampen passar inte till just det här, så den ska jag sila bort och ha till något annat, säger Gils och klyver en senapsflaska på mitten.
– Se här så mycket senap man kan få ut om man bara anstränger sig lite, säger Gils medan han slevar ur sked efter sked och klickar ner i grytan.
Gils Hardarson är 65 år. Ursprungligen kommer han från Island och det enda han saknar därifrån är naturfenomenen. De varma källorna och sprutande gejsrarna men även vulkanutbrotten och sprickorna med kokande lava. Just nu följer han med stort intresse det pågående utbrottet vid fiskestaden Grindavik.
– Jag hade gärna velat vara där och se det hela. Det kommer gå bra, lavan rinner åt rätt håll, säger Gils utan att blinka.
Hur kommer det sig att du jobbar som volontär här på Sonrise Akutboende?
– Vad skulle jag annars göra? Jag kan fortfarande jobba och göra nytta och tiden har jag för ingen vill anställa en kock på 65. Min pension från Island får jag vänta på ett par år till. Så nu lever jag på tjänstepensionen som jag jobbat ihop här i Sverige.
Men, här på Sonrise får du inget betalt?
– Nej! Här är jag bara volontär. Belöningen här, kommer i form av tacksamhet. Det räcker.
LÄS MER: Allt fler hemlösa och ideellt arbete ger sängplatser
- Öppnade våren 2023 och ligger på Sandelheimsgatan i Vänersborg.
- Drivs av den kristna föreningen Sonrise i samarbete med Vänersborgs kommun.
- Samarbetet sker genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, och en en samverkan mellan offentlig och idéburen verksamhet med syfte att lösa ett samhällsproblem.
- Föreningen Sonrise har ett tvåårsavtal med Vänersborgs kommun som innebär att kommunen betalar för en avlönad person, samt hyran och kostnader för bevakning.
- I gengäld ska föreningen Sonrise se till att härbärget håller öppet för hemlösa sju nätter i veckan.
- Har plats för tio gäster.
- Bemannas främst av volontärer och är ständigt i behov av fler sådana.