”De som har tuffast får betala mest”
Som en del av vårpropositionen levererade regeringen i april ett kraftigt åtgärdspaket för att öka utbudet av bostäder.
Genom att göra det mer lönsamt att hyra ut sin privatägda bostad i andra hand hoppas regeringen att kunna vaska fram 20 000 nya hyrestillfällen i landet.
Parallellt föreslås en rad åtgärder för att göra nybyggnationer billigare, bland annat genom att sänka bostadsbolagens fastighetsavgift.
Totalt beräknas satsningen kosta skattebetalarna 1 753 miljoner kronor.
– Målet är att öka rörligheten. En bostadspolitik som ökar utbudet gör att fler kan flytta och tacka ja till ett jobb eller en studieplats, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Hem & Hyra.
Kraftinjektionen sker trots en kärv ekonomisk situation i såväl Sverige som i resten av Europa. Med fler lediga bostäder hoppas man få fart på arbetsmarknaden och tillväxten, berättar statsministern.
– Vi i regeringen tror att en rätt utformad bostadspolitik kan förstärka vår arbetslinje. Med en växande befolkning behövs fler bostäder.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman är glad över att makthavarna tagit till sig kraven på att förändra obalansen på bostadsmarknaden.
– Det är bra att regeringen uppmärksammar det stora behov som finns av att det byggs fler hyresrätter. Ett steg i rätt riktning, även om det krävs mycket mer.
Däremot ställer hon sig frågande till att det blir dyrare att på laglig väg hyra en privatbostad i andra hand.
Orsaken är att den som förmedlar lägenheten har rätt att baka in såväl kapital- som räntekostnader i hyran. Om bostadslånet redan är avbetalat har ägaren lov att utgå från kostnaden av ett marknadsmässigt lån vid uthyrningen.
– De som har det tuffast på bostadsmarknaden kommer få betala de högsta hyrorna för det otryggaste boendet. Genom detta förslag tar man bort det skydd mot oskäliga hyror som finns idag, säger Barbro Engman.
Fredrik Reinfeldt tillbakavisar kritiken.
– Förslaget påverkar inte det befintliga hyresrättsbeståndet. Utgångspunkten får vara att dessa bostäder antingen inte alls hyrs ut i dag eller hyrs ut svart och att fler nu får chansen att hyra ut på lagligt sätt, säger han till Hem & Hyra.
I en kommande utredning planeras även reglerna kring tidsbegränsning och uppsägningsvillkor av andrahandkontrakt att ses över – något som kan tolkas som att hyresgästens makt riskeras att inskränkas.
Den farhågan vill Fredrik Reinfeldt inte kommentera.
– Vi har i nuläget inga detaljer. Vi har punktat upp vad vi vill göra men har inget förslag på exakt hur.
1. Möjlighet att baka in kapital- och räntekostnader vid andrahandsuthyrning av privatägd bostad.
2. Schablonavdraget vid uthyrning av egna bostaden höjs från 21 000 till 40 000 kronor.
3. Den som äger en bostadsrätt får själv besluta om andrahandsuthyrning – utan vetorätt från föreningen.
4. Stopp för retroaktiv ersättning för oskälig hyra – endast framtida hyra prövas.
5. Fastighetsavgiften för flerbostadshus sänks från 0,4 till 0,3 procent.
6. Fastighetsskattens takbelopp per lägenhet sänks från 1 400 till 1 200 kronor.
7. Bostadsbolag slipper helt betala fastighetsavgift för nyproduktion de första 15 åren.
8. Tidsperioden för nyproduktionshyror, så kallade presumtionshyror, förlängs från 10 till 15 år.