De stämmer hyresgäster på miljoner
Förra våren felanmälde Monika att spisen var trasig i hennes lägenhet i Norrköping.
– Det var ugnen som inte funkade. Satte man på 50 grader så blev det 300. Det gick inte att baka bröd, allt blev bränt, säger hon.
Den fyra år gamla spisen byttes ut men en månad senare kom en faktura. Enligt Hyresbostäder hade Monika haft sönder den genom onormalt slitage och skulle därför betala 8 804 kronor. Monika höll inte med och bestred fakturan men Hyresbostäder drev ärendet vidare och stämde henne.
När fallet togs upp i tingsrätten dök Monika inte upp och domstolen fastställde skulden, som efter kostnader för rättegång och inkasso hade växt till 11 583 kronor plus ränta.
–Jag vet att jag hade rätt och borde ha gått dit. Nu drar kronofogden pengarna från min lön, säger hon.
Monikas skuld är bara ett av många andra fall hos Hyresbostäder de senaste två åren. Listan över ärenden där bolaget stämt sina hyresgäster för obetalda räkningar är lång och rymmer stora belopp. Här finns exempelvis allt från ett låsbyte för 1 600 kronor till en totalrenovering av en trea för 1 086 801 kronor.
Faktum är att inget annat av de kommunala bostadsbolagen i Östergötland lämnar in så många stämningar mot hyresgäster som Hyresbostäder i Norrköping. Under perioden 1 januari 2017– 18 oktober 2018 drev de elva kommunala hyresvärdarna i länet totalt 55 stämningar på cirka 3,6 miljoner kronor. 44 av dessa kom från Hyresbostäder och gällde krav på 3,2 miljoner kronor.
Bolaget sticker ut även när det gäller kravbeloppens storlek, av de fem enskilt största kraven är fyra från Norrköpings kommunala hyresvärd.
– Det känns som att det blivit fler ärenden när jag kollat med mina kollegor. Jag har ingen bättre förklaring, säger Andreas Hafström, jurist på Hyresbostäder.
Är ni hårdare när det gäller skulder än andra hyresvärdar?
– Jag tror inte att vi skulle vara hårdare än andra. Är det nån som hamnat i en dålig situation så kan vi hjälpa till att leda den rätt på olika sätt. Sedan går inte det alla gånger.
Vid en stämning kan tingsrätten fastställa skulden och då kan kronofogden driva in pengarna till bolaget.
Brukar ni få tillbaka pengarna?
– Chansen ökar i alla fall om man driver det i tingsrätten. Vi ska verka på affärsmässiga principer och skulle vi inte driva de här fallen så skulle den innebära en förlust som andra hyresgäster får vara med och betala, säger Andreas Hafström.
De största kraven handlar om olika skador som hyresgästen ska ha orsakat. Men att ta skadorna på bolagets försäkring och kräva ersättning för självrisken är inte möjligt, enligt Hyresbostäder.
– Hyresgästen ska ha försäkrat sin lägenhet och stå för risken och kostnaderna för den. Vår försäkring täcker det som inte är uthyrt, förklarar Andreas Hafström.
Fotnot: Monika vill vara anonym och heter i verkligheten något annat.