Annons

De stegar ihop för ökad grannglädje

Karlskrona Många äldre sitter ensamma i sina lägenheter. Därför har den kooperativa hyresrättsföreningen Växthuset satsat extra mycket på gemensamma aktiviteter. Här kan de boende välja mellan bland annat studiecirklar, gemensamma luncher och stavgång.

Trots att natten varit riktigt kall värmer solen när vi möter upp sex pigga damer som väntar vid entrén. I dag är det dags för veckans andra stavgång och i stort sett alla som brukar vara med är på plats.

Alldeles intill huset i Lyckeby i Karlskrona finns naturreservatet Ekebacken som bjuder på vacker natur med ett stort inslag av ekar.

Läs ocksåUnga hyresgäster motionerar med tv-spel

– Vi brukar gå någon timme i vanliga fall, men ibland kan det bli betydligt längre än så, säger Maj-Britt Widfeldt.

När hon flyttade in 2014 i samband med att huset invigdes föreslog hon att man skulle ha regelbundna promenader.

– De flesta kände inte till Lyckeby så väl och eftersom jag bott här länge tänkte jag att jag kunde passa på att visa upp vad som finns i området.

Läs ocksåAllt fler trygghetsboenden – men pensionen räcker inte alltid tillKartläggning i södra Norrland på medelinkomsten för människor över 70 år. Bruttolön.

Förslaget gillades av alla och i dagsläget är man ett gäng på upp till sju personer som tar en rejäl förmiddagspromenad varje måndag och torsdag klockan tio.

Det går undan när stavgångarna ger sig upp i skogen. Två gånger i veckan träffas de, både för gemenskapen och motionen.

Ofta har de inga idéer om vart de ska gå utan det är lite av stundens ingivelse beroende på väder och vind. När det blåser och regnar är det inte så kul att gå ut, och i bland ställer man helt enkelt in stavgången om det är för bistert ute.

Annons

Men lite snö och halka är inga större problem eftersom alla har skaffat sig rejäla broddar som biter även på blankis.

Läs ocksåÄven yngre åldringar kan få plats på trygghetsboende

Under årens lopp har gruppen gått cirka 210 rundor och Anita Nilsson uppskattar att det motsvarar drygt 100 mil, en ganska så ansenlig sträcka som gjort att flera av deltagarna hunnit slita ut sina stavar och fått skaffa nya.

– De är inte så dyra och med tanke på hur mycket vi använder dem är det värt det, säger Barbro Högberg som funderar på att testa fjädrande stavar nästa gång det är dags att köpa nytt.

Sedan 2015 har gruppen gått 210 gånger tillsammans. Det motsvarar tur och retur mellan Karlskrona och Stockholm.

Britt Enarsson tycker att promenaderna är ett utmärkt sätt att umgås och lära känna sina grannar, samtidigt som stavgången ger en hel del motion.

– Ja, i början hade jag lite träningsvärk i armarna, men nu känner jag inte av något. Stavgång är perfekt motion för oss som är lite äldre, samtidigt som stavarna gör att man får bättre balans, säger hon och får medhåll av de andra som gärna vill ge sig i väg på dagens tur som blir en runda upp i Ekebacken.

Trots att stigen börjar med en brant backe går deltagarna så pass snabbt att vi får stanna upp flera gånger för att hinna samla och fotografera hela gänget.

Annons

Snart är vi uppe i en glänta där Gustav VI Adolfs namnteckning från 1954 finns ingraverad i berget, och här stannar vi till lite för att tala om hans Eriksgata.

– Det blir en hel del stopp när vi är ute och går och vi passar ofta på att plocka svamp och blommor, som vi sedan sätter i vårt gemensamma samlingsrum. Många av hyresgästerna som bor i huset är så pass gamla att de inte kan följa med, och de brukar uppskatta att få se blommorna som växer runt knuten, säger Birgitta Olsson.

Gruppen tar pauser lite då och då. Här en benvilare vid Gustav VI Adolfs namnteckning från 1945, inristad i berget.

Karin Sjövik menar att föreningens alla aktiviteter gör att sammanhållningen i huset blir bra och det är viktigt när man börjar bli äldre, och bland de mest välbesökta aktiviteterna är de gemensamma luncherna. Då har man ett rullande schema där de som vill och kan planerar, köper och tillagar lunchen som sedan alla boende bjuds in till.

– Som mest tror jag att vi har varit 28 personer, vilket är nästan samtliga av de 32 som bor i huset, berättar Karin Sjövik.

Växthuset är Karlskronas första kooperativa hyresgästförening och var från början tänkt som ett renodlat seniorboende, från 55 år och uppåt. I början fylldes dock inte lägenheterna vilket gjorde att Karlskronahem fick ge avkall på ålderskravet. I dag spänner åldrarna från 53 år till 94 år.

Fakta: Varför aktiviteter?
  • Det är ett sätt för grannar att lär känna varandra. Det kan bryta den sociala isolering många äldre upplever. Tryggheten ökar genom gemenskapen.
  • Ofta blir det billigare att göra saker tillsammans, som till exempel att laga lunch tillsammans eller göra gruppresor i stället för individuella resor. Men det kan även vara så enkelt som en gemensam promenad eller en fika.
Fakta: Kooperativ hyresrätt
  • Är ett mellanting mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt. Lägenheterna hyrs på samma villkor som hyresrätt. Skillnaden är att du hyr av en ekonomisk förening som du själv är medlem i.
  • Växthuset ägs av kommunala Karlskronahem som hyr ut huset till den ekonomiska föreningen, som i sin tur upplåter 23 kooperativa hyresrätter. I dagsläget är det kö till bostäderna.
Fakta: Gå säkert med stavar
  • Använd inte gamla skidstavar, som kan orsaka både värk och skador. Riktiga gåstavar är ergonomiskt utformade och tål belastning.Använd gärna broddar om det är halt ute som extra säkerhet.
  • Börja med en liten runda och känn dig för. Tänk på att du kommer använda muskelgrupper som du i vanliga fall inte använder så mycket. Lite träningsvärk i armarna är bara normalt efter de första turerna.
Läs också Boende engagerar äldre i Karlshamn Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.