Här är de nominerade till Bopriset – kan få 100 000 kronor
Nyinstiftade Bopriset ska lyfta fram hyresrättens betydelse i samhället. Nu är det klart vilka tio bidrag som gått till final, och tävlar om prissumman på 100 000 kronor.
De nominerade, som presenteras på tisdagen, är: Allmänna vägen, Aspö Eko-logi, Cykelhuset Ohboy!, Drottninghög, Egnahemsfabriken, ETC Bygg, KTH Live-In Lab, Oskargatan Kvarteret Ormen, Nyhem Bostad och Örebromodellen.
– Det är roligt att det finns så många goda exempel som tar fram boenden med kvalitet, för alla. Det finns mycket engagemang runt om i landet och vi ser redan nu fram emot Bopriset 2019, säger Moa Andersson, verksamhetsledare vid Boinstitutet som instiftat det nya priset till minne av Josef Frank.
Själva skriver de att priset ska “uppmärksamma och premiera ett byggande och en boendemiljö som inte har byggnaden i sig som mål, utan ser sambandet mellan hus, hem och kvarter.”
– Det finns många pris för byggande och arkitektur i Sverige, men få lyfter den sociala dimensionen och det faktum att människor ska ha råd att bo, säger Moa Andersson.
Den 6 december koras vinnaren, läs mer om de nominerade nedan.
Allmänna vägen
I den brokiga miljön utmed en av Göteborgs allra äldsta gator har Familjebostäder byggt 25 nya hyresrätter, ritade av Liljewall arkitekter, som är moderna men samtidigt historiskt förankrade i omgivande byggnader.
Aspö Eko-logi
Kommunala Skövdebostäder har skapat en ny stadsdel med fokus på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet där stad och land möts. En mix av bostäder blandat med gård med djur, koloniområde, natur, sjöar och en förskola samt gemensamma aktiviteter för de boende.
Cykelhuset Ohboy!
Arkitekt- och byggherrefirman Hauschild + Siegel har med ett urbant nytänk tagit fram en byggnad som både är hotell och bostäder, där det ska vara enkelt att leva grönt och smart, och där cykeln enkelt parkeras utanför din dörr.
Drottninghög
Ett klassiskt miljonprogram i Helsingborg i behov av förändring, där kommunala Helsingborgshem gjort renovering och upprustning, där dialog med boende och lyhördhet varit centralt i processen.
Egnahemsfabriken
I Egnahemsfabriken på Tjörn får husbyggare möjligheten att genomföra sitt husbyggnadsprojekt i ett sammanhang där det finns resurser och stöd, samt tillfälle att dela sin kunskap med andra.
ETC Bygg
ETC Bygg ska uppföra klimatsmarta hyreshus i trä genom Sveriges största crowdfunding-kampanj, där huset och hyrorna som de boende har är säkerheten. Allt ETC Bygg gör i form av ritningar, byggerfarenheter och avtal publiceras öppet på projektets sajt.
KTH Live-In Lab
KTH Live-In Lab har startats för att råda bot på trögheten när det gäller att ta in nya tekniska lösningar i byggsektorn. Plattformen gör det möjligt för företag, forskare och studenter att göra undersökningar baserade på aktuell boendedata.
Oskarsgatan Kvarteret Ormen
Nybyggnad av flerbostadshus i Norrköping av Sandell Sandberg arkitekter. Hyresrätter, stadsvillor, i en skala tydligt anpassad till platsen med en blandning av material och avvägd färgsättning där rummen mellan husen blivit definierade på ett mänskligt sätt.
Nyhem
Nyhem levererar byggsystem till byggherrar och organisationer som vill bygga billiga och energieffektiva lägenheter för att bättre skapa förutsättningar för alla att bo, oavsett inkomst, bakgrund eller förutsättningar.
Örebromodellen
En modell för markanvisning med juridiskt hållbara krav på nybyggda lägenheter med överkomliga hyror. Modellen är anpassad till marknadens funktion och är möjlig att införa i alla kommuner – med dagens lagstiftning.
Hyresgästföreningen tog initiativ till Boinstitutet 2017. Det ”ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas.”