De tävlar om ordförandeposten i Väst
LÄS MER: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd – riksförbund, region, förening och lokal förening.
UPPDATERING: Sedan den här artikeln publicerades har flera saker förändrats. Se slutet av texten för mer information.
Den 24 april är det regionfullmäktige i Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Då ska hyresgäster från Varberg i söder till Stenungsund i norr träffas digitalt. På agendan står bland annat val till regionfullmäktige och val av ny regionordförande.
Årets fullmäktige är speciellt på flera sätt. Inte bara sker det digitalt för första gången. Det har heller inte varit möjligt att nominera under 2021.
Anledningen är att förra årets regionfullmäktige ställdes in. Den sittande regionstyrelsen beslöt i september att de nomineringar som fanns skulle frysas och ligga kvar.
Det hade kanske inte varit kontroversiellt ett annat år. Men sedan februari 2020 har regionstyrelsen i Västra Sverige blivit avstängd och återinsatt, regionordföranden uteslutits och en annan styrelseledamot suspenderats från alla förtroendeuppdrag i fem år.
Två hyresgästföreningar i Göteborg har varit under intern utredning, flera personer i föreningsstyrelser har suspenderats eller stängts av och polisanmälningar har gjorts.
800 000 kronor har försvunnit på ett sätt som ingen riktigt kunna redogöra för.
I debattartiklar och sociala medier har olika företrädare för Hyresgästföreningen gått till hård attack och utmålat varandra som företrädare för antingen extremvänstern eller för en socialdemokratisk elit.
Ett parallellt bostadsaktivistiskt nätverk har bildats. I styrelsen: den uteslutne regionordföranden och flera sittande ordförande från Göteborgs hyresgästföreningar.
Tre kandidater
Nu är frågan vem som ska få ansvaret för att försöka ena regionen igen.
Tre kandidater återstår sedan i fjol.
Valberedningens kandidat är Ulrika Winblad från Kungälv.
Hon har tidigare varit aktiv på lokalföreningsnivå i Hyresgästföreningen, men inte på någon högre nivå. Däremot är hon en facklig veteran, ordförande för Kommunal i Kungälv och för ABF i Sydvästra Götaland.
När Hem & Hyra intervjuade Ulrika Winblad i fjol sade hon att hon vill att Hyresgästföreningen Västra Sverige ska fortsätta vara en viktig aktör och debattör både på kommunal och nationell nivå.
– Men jag vill också att hela regionen ska bli mer delaktig i arbetet, även kommunerna utanför Göteborg. Lokalföreningarna är otroligt viktiga. En stark organisation måste framför allt vara stark på gräsrotsnivå, sade Ulrika Winblad då.
Winblad har en bakgrund i Socialdemokraterna, men är kritisk till att Hyresgästföreningen blir en arena för partipolitik. Däremot ser hon gärna mer samarbete med andra organisationer.
– Jag vet till exempel att Byggnads har idéer kring hur man kan bygga billigare hyresrätter och att Hyresgästföreningen skrivit rapporter ihop med Kommunal. Sådana saker är bra. Pensionärsorganisationer är andra vi skulle kunna samarbeta med.
Erfaren aktivist
Ulrika Winblad utmanas av Daniel Carlenfors från Göteborg. Han började sin bostadspolitiska bana i kampen mot Stena Fastigheters planerade renoveringar och hyreshöjningar på Högsbohöjd i början av 2010-talet. En kamp som slutade med att Stena fick backa.
Därefter tog Carlenfors kampen från Pennygången på export genom att vara med och bilda nätverket Alla ska kunna bo kvar. Han är även aktiv i Vänsterpartiet.
På senare år har Daniel Carlenfors blivit en välkänd profil inom Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Senast väckte han uppmärksamhet genom att tatuera in en symbol för kampen mot marknadshyra.
På frågan vad han går till val på svarar Daniel Carlenfors så här:
– Jag har lång erfarenhet av praktisk kamp för att förhindra renovräkningar. Dels från mitt eget område – Pennygången – dels från att hjälpa andra att organisera sig. Denna erfarenheten är det som Hyresgästföreningen behöver för att kunna bli en framgångsrik och stark organisation.
Daniel Carlenfors påpekar att han numera också har praktisk erfarenhet av direkt förhandling med fastighetsägare, som regionstyrelsens representant i två förhandlingsdelegationer.
– Den erfarenheten gör att jag förstår rörelsen från sina båda sidor. Vi behöver hitta synergieffekterna mellan den platsbundna kampen och det ansvar vi som motpart till exempel skall ta i förhandlingar, säger Daniel Carlenfors.
Joker i leken
Den tredje kandidaten till posten som regionordförande dök upp som gubben i lådan i januari 2020.
27-årige Alfred Johansson från Göteborg är medlem i Hyresgästföreningen sedan 2018, men har aldrig varit aktiv i föreningen innan han klev upp som kandidat till regionordförande.
Alfred Johansson sitter i utbildningsnämnden i Göteborgs kommun för Socialdemokraterna.
Hem & Hyra intervjuade honom 2020. Då sade han så här om varför han kandiderar:
– Januariavtalet innebär en ny form av otrygghet genom hotet om marknadshyror. Och jag tror att Hyresgästföreningen i Västra Sverige har valt fel väg när det gäller att stoppa de här hoten. I stället för att prata med många så har man valt att isolera sig.
– Jag kan bara konstatera hur folk pratar om Hyresgästföreningen idag, både många som är aktiva och hos motparten. Man undrar vad det är som händer. Ett litet fåtal personer gör sig högljudda och gör att det inte går att hitta överenskommelser. Det är allvarligt. Jag tror att det är bättre om många kan komma till tals, och att man kan samverka med andra organisationer, som till exempel facken. Då kan ett plus ett bli tre, säger Alfred Johansson.
Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– De frågor jag vill driva är att göra allt vad jag kan för att stoppa marknadshyror och att få till stånd en lagstiftning för att stoppa renovräkningar, som är ett jättestort hot.
UPPDATERING 1: Alfred Johansson kliver av sin kandidatur. Läs mer HÄR.
UPPDATERING 2: Ronny Bengtsson tillåts kandidera. Läs mer HÄR.
• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
• Nästan 70 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.
LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd