De trivs med sin lägenhetsexil i Ljura
På väggarna hos Dagny Pettersson hänger tavlor med motiv från hav och strand. I fönstren står frodiga krukväxter. På soffbordet ligger en duk prydd med broderade vårblommor. Det är nästan som hemma. Men inte riktigt.
Tavlorna och möblerna är inte Dagnys egna. Hon är evakuerad, liksom 27 av hennes grannar i området Ljura. Under två månader bor de i paviljonger på gården, några meter från sina riktiga hem. När Dagny tittar ut genom fönstret ser hon sin lägenhet. Den här dagen håller man på och river ut badrumsinredningen. När hon får flytta tillbaka kommer badrummet att vara helrenoverat, vitvarorna i köket utbytta, vardagsrummets parkettgolv slipat och väggarna i några av rummen nymålade. Dessutom byts vatten- och avloppsstammar och elledningar ut.
Renoveringsprojektet i Ljura är ett av hyresvärden, kommunägda Hyresbostäders, största hittills. Under tio år ska samtliga över 1 000 lägenheter i området renoveras i mer eller mindre omfattande grad. Arbetet genomförs i etapper och medan det pågår får de berörda hyresgästerna flytta till paviljongbyn. För Dagnys del betyder det från tre rum och kök på 74 kvadratmeter till en tvåa med kokvrå på 35 kvadratmeter.
– Det går bra. Men jag tycker om att laga mat och saknar ett riktigt kök med ordentliga arbetsbänkar, säger hon.
De flesta av hennes egna möbler är magasinerade. Paviljongerna är möblerade och det finns tv och enklare köksutrustning. Dagny har tagit med sig sina krukväxter, sänglinne, några dukar och porslin.
– Och en solstol som jag kan sitta i ute på trappan.
I sin egen lägenhet har Dagny en stor veranda där hon brukar odla potatis och tomater. Men det går inte i år.
Längtar du hem?
– Ja, jag saknar mina saker. Men det är riktigt trivsamt här, som ett litet radhus. Om bara köket hade varit lite större hade jag kunnat tänka mig att flytta hit för gott.
Det kan också grannen Sara Samuelsson tänka sig. Hon och sambon bor till vardags i en etta som är mindre än paviljongen.
– Vi skulle vilja ha en större lägenhet, så vi trivs här. Det jobbiga är att flytta alla grejer och att det är så rörigt att bara bo tillfälligt, med allt i kartonger. Man hittar inte saker när man behöver dem.
Kent L-G Andersson tycker att det bästa är grannsämjan. Sedan han flyttade till paviljongen har han börjat umgås med sina grannar.
– Man pratar med dem som går förbi. Renoveringen har gett oss något gemensamt att diskutera.
Kent och hans grannar betalar halva hyra medan de är evakuerade. Men när det är dags att flytta hem till lägenheter som fått högre standard kommer hyrorna att ha höjts med i genomsnitt 1 000 kronor i månaden.
– Det är det värsta, tycker Dagny.
För flera hyresgäster är höjningen för stor. I varje hus som renoverats hittills har någon eller några valt att flytta, berättar Hyresbostäders projektledare Thomas Åsberg.
– Vi måste höja för att ha råd och det här måste göras. Husen lever på övertid. Men vi hjälper dem som inte kan bo kvar att hitta annan lägenhet.
Gamla ledningar gör att vattenskador är vanliga. Både Sara och Dagny har drabbats av det. De tänker stanna trots att hyrorna går upp.
– Men helst hade jag bott kvar i paviljongen, säger Sara, som sitter på trappan utanför ytterdörren och njuter av vårsolen med hunden Cruella i knäet.
Fakta/LjuraprojektetLjuraprojektet inleddes 2006 och ska vara klart 2016.Satsningen omfattar cirka1 100 lägenheter.Totalkostnaden är mellan 500 och 600 miljoner kronor.Ljura byggdes i början av 1950-talet och vid renoveringen försöker man bevara en del tidstypiska detaljer, som fönstrens så kallade äggvred.Hyresvärden ordnar med allt praktiskt vid evakueringen.