De tvingades skriva sig på fel adress – Skatteverket går emot sina egna regler
Makarna Jenny och Thorbjörn Belenos bor i ett hus i byn Värmskog i Grums kommun. Men sedan 2014 hyr de en övernattningslägenhet i Karlstad av kommunala KBAB eftersom Jenny och den 18-åriga sonen jobbar respektive går i skolan i Karlstad.
– Vi har hela tiden varit öppna med att det är en övernattningslägenhet och har alltid haft en bra dialog med KBAB, säger Thorbjörn.
Alla tre var skrivna i Värmskog, men i våras kontaktades de av KBAB. Helt plötsligt vill bolaget att de ska skriva sig på lägenhetens adress. Annars riskerar de att mista sin bostad eftersom de inte anses ha något behov av den. Några andra krav ställer de inte.
– Och så är det ett folkbokföringsbrott, säger Adam Akermo som är säkerhetskoordinator på KBAB.
Thorbjörn och Jenny såg ingen annan utväg än att göra som KBAB krävde.
– Hon vi pratade med på Skatteverket sa att det egentligen var mot lagen att skriva sig i en övernattningsbostad. Men att hon förstod vårt problem, säger Thorbjörn.
Nästan aldrig i lägenheten
Därför beslutade Skatteverket att folkbokföra alla tre på en etta på 35 kvadrat med våningssäng – i stället för i den ombonade villan på 126 kvadrat och en trädgård med växthus. KBAB krävde även att Thorbjörn skulle skriva sig på lägenheten eftersom han står på kontraktet, trots att han nästan aldrig är i lägenheten.
Huvudregeln är att du ska vara skriven där du har din huvudsakliga dygnsvila. Men folkbokföringslagen ger även möjlighet att väga in andra parametrar. Det berättar verksamhetsutvecklaren Jens Lindqvist som jobbar med folkbokföringsfrågor på Skatteverket:
– Skatteverket gör en bedömning utifrån din livssituation i stort. Vi tar hänsyn till var man har sina saker och sin familj, var man jobbar och var barnen går i skola.
Dömda för folkbokföringsbrott
Hem & Hyra har i flera uppmärksammade och prisbelönta granskningar skrivit om hur personer som försökt lösa sina livspussel tvingats begå, åtalats eller till och med dömts för folkbokföringsbrott. Det kan gälla personer som skrivit sig på en adress under en tid för att barnen ska kunna gå kvar på sin förskola. Eller ensamkommande ungdomar som känt sig tvingade att begå folkbokföringsbrott för att ha kvar sin gymnasieplats.
Familjen Belenos uppfattar det som att Skatteverket gör ett undantag och skriver dem på övernattningslägenheten, för att de ska få behålla lägenheten.
Hur kommer det sig att ni inte gjort avsteg i andra behjärtansvärda fall?
– Det funkar inte så. Folkbokföringslagen tar inte hänsyn till vad som är smidigast eller vilka interna regler fastighetsbolag har. Registret ska spegla verkligheten – det är det som är grejen, säger Jens Lindqvist.
Thorbjörn och Jenny Belenos tycker inte att den nuvarande folkbokföringen återspeglar verkligheten, utan att deras hem är villan i Värmskog.
Varför har Skatteverket tagit hänsyn till risken att Thorbjörn och Jenny kan förlora bostaden?
– Jag uttalar mig aldrig om enskilda ärenden, säger Jens Lindqvist.
Skulle det vara att gå emot era egna regler att handläggare på Skatteverket tar hänsyn till personligt ömmande fall som till exempel att inte ska mista en lägenhet när de beslutar om folkbokföring?
– Ja, det skulle det i så fall vara.
Fler kräver folkbokföring
Hem & Hyra har gjort en enkät bland 66 hyresvärdar i Mellansverige. Av svaren kan man utläsa att 19 hyresvärdar – inklusive KBAB – kräver att man skriver sig på sin övernattningslägenhet. Det betyder att fler dubbelboende kan bli drabbade av det som hände Jenny och Thorbjörn.
Flera kommunala värdar uppger att de får få förfrågningar om övernattningslägenheter. De flesta blir upptäckta genom kontroller. Men den som blir upptäckt och blir hotad av uppsägning kan vända sig till hyresnämnden och få sin sak prövad (se faktaruta).
Ett bolag uppger att förfrågningarna oftast kommer från villaägare som vill få tillgång till stadens nöjesliv, snarare än för att klara jobb och studier.
Kafkaliknande process
Det blir en Kafkaliknande process att ta reda på varför KBAB vill att familjen ska vara skriven i Karlstad. Hem & Hyra gör flera intervjuer med ansvariga och för varje intervju blir anledningen lite mer obegriplig.
Enligt KBAB:s säkerhetsutvecklare Daniel Björkman ska bolaget föra en dialog med hyresgäster som inte är skrivna på sin lägenhet.
Men KBAB ställer inga frågor i mejlen till Thorbjörn Belenos. Det enda krav KBAB för fram och upprepar är det om folkbokföring på adressen.
När vi ställer frågor kring varför de hanterat familjens ärende på annat sätt, beslutar KBAB:s ledningsgrupp att lägga locket på.
– Det finns mer i detta än ni känner till men vi uttalar oss inte om enskilda hyresgäster, säger Daniel Björkman.
Tillbaka på ruta ett
Vad det skulle kunna vara för saker, vet inte Jenny och Thorbjörn. På tidningens uppmaning hade paret redan vänt sig till KBAB för begära ut samtliga uppgifter som bostadsbolaget registrerat om dem. Men det enda de fått ut är mejlkonversationen, deras folkbokföringsuppgifter samt ett lagfartsbevis på att de äger villan.
Hem & Hyra hänvisas därefter till att ställa frågor via mejl och på frågan om varför det är viktigare för KBAB att familjen är skrivna på lägenheten än att folkbokföringen speglar verkligheten får vi svaret:
– Folkbokföringen ska spegla verkligheten och eftersom KBAB hyr ut lägenheter företrädesvis som permanentbostäder, faller det sig naturligt att vara folkbokförd på lägenheten. Vid funderingar kring hyresgästens folkbokföring för vi en dialog med dem, skriver KBAB i sitt mejl.
Tillbaka på ruta ett.
Dömer ut resonemanget
Men hur är det då med KBAB:s argument att Jenny och Thorbjörn saknade behov av lägenheten om de inte var skrivna där? Ja, Hyresgästföreningens jurist Carl Henrik Lindmark dömer ut det resonemanget:
– En hyresgästs behov av en lägenhet kan inte avgöras enbart utifrån var hon eller han är folkbokförd. Så det här är ett hugskott från KBAB:s sida. Det finns flera fall i hovrätten som avgjorts till hyresgästernas fördel, trots att de inte varit skrivna på lägenhetsadresserna.
För att en övernattningslägenhet ska anses vara ett nödvändigt komplement till hyresgästens fasta bostad krävs att:
• hyresgästen kan visa att han eller hon övernattar där 2–3 nätter per vecka eller 80–100 nätter per år.
• övernattningsbostaden behövs för jobb eller studier.
• det är för långt för att pendla till jobbet eller skolan.
Källa: Hyresnämnden