Annons

De vandrar för mer trygghet hemma

Färgelanda Becksvarta källartrappor, lampor som inte fungerar, övervuxna trädgårdsgångar. Trygghetsvandringen visar att med små åtgärder kan bostadsområdet i Ödeborg i Dalsland bli tryggare och trevligare.

– Här har vi tvättstugan, säger Leif Strömberg och trycker på ljusknappen till källaren. Ingen lampa tänds. Leif får treva sig ner för trappan och leta efter nyckelhålet i mörker.
Hyresgästföreningens Ulf Hallman noterar genast i sitt protokoll.
Vi är på trygghetsvandring vid hyreslängorna i Ödeborg i Dalsland.

Trappan blir hal och slipprig när det är regn och blött.

– Det är ett bra område, säger Leif Strömberg, som bott här i många år. Det är lugnt och ligger fint, nära naturen.
Målet med trygghetsvandringen är att öka de boendes delaktighet, men också att visa värden Valbohem vad som kan förbättras för att alla ska känna sig tryggare i sin hemmiljö.
Ulf Hallman har protokoll med olika kontrollpunkter.
– Här har varje lägenhet sin egen utebelysning som tänds inifrån hallen, säger Ulf. Det betyder att om man kommer hem när det är mörkt får man leta sig fram för att tända. Det borde finnas lampor som tänds automatiskt när det blir mörkt eller vid rörelse. Ulf kollar i protokollet från förra trygghetsvandringen, för sex år sedan.

Annons
Ulf Hallman, Margaretha Johansson och Leif Strömberg gör en trygghetsvandring i bostadsområdet.

Och minsann, står det inte kryss på just dålig belysning redan då.
– Jo, vi har saknat det i alla år, säger Leif. Och inget har hänt.
Leif pekar på husgaveln som han och andra i radhuslängan måste runda när de går från parkeringen. Där skulle en enda lampa förändra mycket. Öka känslan av trygghet, men också minska risken att snubbla på de ojämna trädgårdsplattorna.
Kent Backlund bor i en av lägenheterna. Han stortrivs, men är irriterad över att plattorna utanför hans entrédörr inte kommit på plats igen efter grävarbete. Han var också lovad en ny trappa istället för den slitna trätrappan han har nu.
– Det är flera år sedan, men det händer inget, suckar han uppgivet.
Plattorna skulle fixas så fort marken satt sig. Men i över ett år har han haft en grusgrop utanför dörren. De stenplattor som ligger kvar är övervuxna av gräs och
mossa, vilket gör dem halkiga och farliga att gå på när det är vått.
Vägen fram till den gemensamma tvättstugan är helt övervuxen, så det gäller att känna till var man ska gå. Det finns inte heller någon belysning på vägen dit.
– Med enkla åtgärder skulle det kunna bli mycket bättre här, säger Ulf Hallman.
Ny beläggning till källare och lägenheter, några lampor som tänds automatiskt när det blir mörkt och lite uppfräschning. Det skulle göra stor skillnad.
Han noterar i sitt protokoll, vilket sedan skickas till fastighetsägaren Valbohem.

Bolagets vd, Hans Sprung skulle varit med på kvällens trygghetsvandring.
– Jag brukar vara med, men fick förhinder denna gången, säger Hans Sprung. Det är ett tacksamt tillfälle att få hjälp och tips om hur vi kan åtgärdaoch ge ökad trygghet för hyresgästerna.
– Nu ska jag gå igenom checklistan med underhållschefen. Det får ju inte ta sex år utan att felen fixats. De måste åtgärdas direkt, säger Hans Sprung.
Ulf Hallman hoppas också på bättring. Det skulle göra att hyresgästerna känner att deras problem lyfts och att de blir tagna på allvar när de berättar vad som känns otryggt och fel.

Annons
Fakta: Trygghetsvandring

Gemensamma ytor ska vara hela och rena. Kolla grönska, belysning papperskorgar och lekredskap.

Påpeka skymda gångstråk, gångtunnlar, gårdar och busshållplatser.

Se på den sociala miljön, utemiljö, parkeringar och grönytor. Lockar de till gemenskap?

Fakta: Sp förbereder du dig

Bestäm vilket område vandringen gäller och bjud in hyresgästerna i området. Även polis, hyresvärd och övriga intresserade kan delta i trygghetsvandringen.

Se vad som kan förbättras. anteckna. Det finns mallar att gå efter för att inte missa viktiga punkter.

Ge förslag om små förbättringar som kan ge något positivt i väntan på att större, budgetkrävande fel åtgärdas.

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.