Annons

Ingrid och Rolf vann fajten om personlig p-plats

Göteborg Bostadsbolaget har sagt upp 1 000 personliga p-platser i västra Järnbrott. Systemet ska på sikt införas på bred front i Göteborg. Men Ingrid Malmqvist och Rolf Lysell vägrade släppa sina. Det lönade sig.
Rolf Lysell, Ingrid Malmqvist och Roberto Villalba på parkeringen på Södra Dragspelsgatan i Järnbrott.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Rolf Lysell har numera en egen skylt på p-platsen han fick behålla utanför hyreshuset i Järnbrott. Det har även Ingrid Malmqvist och maken Roberto Villalba. De tog hjälp av Hyresgästföreningen att ifrågasätta Bostadsbolagets ändrade parkeringsvillkor. Nu har de fått rätt.

– Det är fantastiskt att vi fick rätt! Hyresgäster blir ju överkörda överallt. De bestämmer över huvudet på oss. Jag blev alldeles paff. Jag trodde aldrig att det skulle gå.

Det säger Ingrid Malmqvist, hyresgäst på Norra Dragspelsgatan i Göteborg sedan 40 år. I hennes område har kommunala Bostadsbolaget nyligen infört tillståndsparkering för ungefär 1 300 hushåll.

Läs ocksåDärför kan din personliga parkering snart vara historia

Det innebär att hyresgästerna inte längre har någon egen parkeringsplats. I stället betalar de för ett tillstånd som gäller i hela området.

Järnbrott är först ut. Men tanken är att tillståndsparkering så småningom ska rullas ut över hela Göteborg hos stadens kommunala hyresvärdar.

Ingrid Malmqvist har artros och svårt att gå. Hon reagerade starkt när värden för ett drygt år sedan plötsligt ville säga upp hennes personliga p-plats.

Läs ocksåBolaget: "Visste att det skulle bli väldigt starka reaktioner"

– Jag blev chockad och ledsen när jag fick det där brevet. ”Hur ska jag klara mig”, tänkte jag. Som tur är så är jag med i Hyresgästföreningen.

Rolf Lysell bor med sin fru ett stenkast bort, på Södra Dragspelsgatan. Hustrun är beroende av rullator efter en stroke. Även Rolf blev bestört över hyresvärdens besked.

– I januari är det 50 år som vi har bott här. Vi har hela tiden haft parkeringsplats. Det står i kontraktet. Så jag tog kontakt med Hyresgästföreningen, säger han.

Annons
Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Både Ingrid och Rolf minns de upprörda informationsträffarna som Bostadsbolaget höll på Frölunda kulturhus förra vintern. Många av hyresgästerna var arga, och skrev på protestlistor.

– Lokalen var fullspikad med folk. Alla som var där var 100-procentigt emot det här, säger Rolf.

De boende ifrågasatte det miljövänliga i att folk skulle åka runt och leta plats. Med fasta platser visste man också vem som ställt sig fel, och vem som orsakat dörrskador. Folk var även oroliga för platsbrist, särskilt då det byggs mycket nytt i området.

Men protesterna hjälpte inte. I våras fick alla hyresgäster i området ett rekommenderat brev från Bostadsbolaget. De som skrev under avsade sig sin personliga p-plats från och med 1 maj 2019.

Ingrid Malmqvist och Rolf Lysell vägrade. I stället fick de argumentera för sin sak i hyresnämnden, med stöd av Hyresgästföreningens jurist.

Och där fick de alltså rätt. Hyresnämnden anser att p-platserna ingår i deras hyresavtal. De har gällt under mycket lång tid. Att ändra dem skulle innebära en klar försämring, särskilt med hänvisning till hyresgästernas höga ålder, hälsotillstånd och utsatthet efter mörkrets inbrott.

Nu har både Ingrid Malmqvist och Rolf Lysell varsin personlig p-skylt uppsatt vid sina gamla vanliga parkeringsplatser. De är förvånade över att inte fler valde att ta strid.

– Folk är lite flata tycker jag, säger Ingrid.

Annons

Rolf Lysell tror att det mestadels beror på okunskap om vilka rättigheter man har.

– Folk läser ju inte sina kontrakt, vet du. Efter det här är det många som har sagt att om vi hade vetat det så hade vi naturligtvis inte gått med på det här, säger han.

Själv har han efter beslutet försökt att byta parkeringsplats. Den han har ligger nära porten, men med en besvärlig trappa på vägen.

Hittills har hans förfrågan fått kalla handen av Bostadsbolaget.

– Jag bemöttes direkt hånfullt. De säger: ”Nu har ni ju kämpat för den platsen, då får ni ha den. Annars får ni gå in i det nya systemet”, säger Rolf.

Läs Bostadsbolagets svar här.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.