Annons

Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Härryda De kommunala värdarnas hyreskrav är rekordhöga. Samtidigt har västsvenska kommuner plockat ut miljontals kronor ur sina bostadsbolag. Ur Förbo har 75 miljoner kronor försvunnit. ”Vi betalar redan kommunalskatt, nu får vi betala igen”, säger hyresgästen Hans-Erik Pedersen.
Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.
Foto: Gustaf Görfelt
Mot vinstuttag. Hans-Erik Pedersen är pensionerad fastighetsskötare och hyresgäst hos Förbo. Han vill att vinsterna ska stanna i bolaget och gå till underhåll.

Hans-Erik Pedersen bor i Mölnlycke och är hyresgäst hos Förbo, ett av de kommunala bostadsbolag i Göteborgsregionen som har mjölkats på mest pengar de senaste åren.

Förbo ägs gemensamt av Mölndals, Lerums, Kungälvs och Härryda kommun. Under fyra år har kommunerna gjort vinstuttag på sammanlagt 75 miljoner kronor.

Läs ocksåRekordhöjning av kommunala hyror - ändå tar politikerna ut 650 miljoner ur värdarnas kassorVinstuttag, allmännyttan, kommuner, vinstuttagen

I Göteborgsregionen har även Tjörns kommun plockat pengar ur sin allmännytta Tjörns Bostads AB. Men det har endast skett under ett år och omfattar ”bara” 2,1 miljoner kronor.

Så kallade värdeöverföringar är ett omstritt fenomen. Trots det förekommer det i många kommuner över hela landet, vilket Hem & Hyra tidigare visat. Förbo hamnar på plats 16 i Sverige när det gäller storlek på överföringar.

Badplatser och bollplaner

Pengarna från Förbo har gått till två kategorier av saker, uppger ägarkommunerna till Hem & Hyra.

Dels service som ligger geografiskt nära större hyreshusområden, men som ändå kan användas av alla kommuninvånare och normalt hade bekostats via skattsedeln.

Till exempel motionsspår, grillplatser, bollplaner och badplatser.

Ingen geografisk koppling

Dels åtgärder som kommunerna är skyldiga att genomföra enligt socialtjänstlagen och som inte har någon geografisk koppling till Förbos hyresgäster.

Exempelvis att ordna tillfälliga bostäder åt flyktingar och hemlösa, eller att anställa boendestödjare åt personer med funktionshinder.

– Vi betalar redan kommunalskatt, nu får vi betala igen. Pengarna borde användas till hyresgästerna, till renoveringar, säger Hans-Erik Pedersen.

Strandade förhandlingar

I år har Förbo krävt hyreshöjningar på 10,8 procent. Bolaget hänvisar till det tuffa läget och behovet av att kunna renovera och underhålla sina fastigheter.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen har strandat och gått till Hyresmarknadskommittén. Kommitténs beslut väntas bli offentligt på måndag.

– Skulle Förbos hyreskrav bli verklighet så höjs min hyra med närmare en tusenlapp. Det är klart man känner av det när man är pensionär. Men det finns ingen anledning att Förbo ska få höja så mycket. De har ju nyss lämnat i från sig 75 miljoner, anser Hans-Erik Pedersen.

”Dubbelt dumt”

Han får medhåll av Jan Linde, ordförande för Hyresgästföreningen i Härryda.

Annons
Jan Linde, ordförande Hyresgästföreningen Härryda.

– Det är dubbelt dumt. Först tvingas hyresgästerna betala extra skatt. Det rör sig om flera tusen per hushåll och år. Någon månad senare säger Förbo att de måste höja hyran över 10 procent, säger Jan Linde.

I Härryda kommun är hyresnivåerna per kvadratmeter redan högst i Göteborgsregionen och det är här hyrorna har ökat snabbast. Det visar Hem & Hyras kartläggning från 2023.

Största delägaren

Härryda kommun är också den största delägaren i Förbo. Förra året tog kommunen 6,1 miljoner kronor i vinstutdelning från bolaget.

– Pengarna har försvunnit ner i kommunens svarta hål, säger Jan Linde.

Om ett bostadsbolag går med vinst så ger lagen kommuner rätt att göra så kallade värdeöverföringar (se faktaruta).

Ingen kontroll

Det finns en övre gräns för hur stora värdeöverföringarna får vara. Men används pengarna till bostadssociala eller integrationsskapande åtgärder kan maxbeloppet överskridas.

Problemet är bara att inte finns någon som kontrollerar vilka de bostadssociala åtgärderna är, och heller inget straff för kommuner som tar ut för mycket pengar utan att redovisa varför.

Tog pengar till slott

Mölndals kommun tog till exempel under ett antal år pengar från Mölndalsbostäder för att bekosta skötseln av Gunnebo slott.

Under flera år slussades pengar från Mölndalsbostäder till Gunnebo slott.

– Boverket godkänner allt, konstaterar Jan Linde.

I år har Förbos ägarkommuner bestämt att inte göra något vinstuttag.

”Överens om att pausa”

Per Vorberg (M) är ordförande för kommunstyrelsen i Härryda. Han påpekar att kommunerna enligt lagen hade kunnat ta ut ännu mer pengar de senaste åren, om de hade velat.

Per Vorberg (M), ordförande i Härryda kommunstyrelse.

– Nu kom vi överens om att pausa det, eftersom Förbo inte har täckning för sina faktiska kostnader. Hyresgästföreningen hindrar bolaget från att ta ut de hyror som behövs, säger Per Vorberg.

Samtidigt menar han att det inte finns någon koppling mellan vinstuttagen och hyreskraven.

Annons

”Skattebetalarna äger bolaget”

– Det gäller att hålla isär olika typer av intäkter och kostnader. Och det är skattebetalarna som äger bolaget, inte hyresgästerna. Avkastningen ska gå tillbaka till kommuninvånarna, säger Per Vorberg.

Han tillägger att kommunen har stoppat in skattepengar i Förbo när det varit kristider, som på 1990-talet.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Då var det ingen som klagade.

De flesta kommuner gör inga vinstuttag. Vad tror du det beror på att man resonerar olika?

– Det beror nog på olika förutsättningar. Varje kommun har ansvar för sin egen ekonomi, säger Per Vorberg.

Läs ocksåSå gör du om du får en felaktig faktura från värdenEn tudelad bild. Den till vänster föreställer en vänsterhand där bara tummen, med en rödmålad nagel, syns. Handen håller i ett tomt vitt papper där det står Inkasso högst upp. Den till höger är en porträttbild på en man med mörkt kort hår, kort svart skäggväxt och mustasch. Mörka ögonbryn. Han tittar in i kameran och ler svagt. Han har en gråblå tröja med snibbar, lätt uppknäppt i halsen. Bakgrunden är varmt gul.

Köper inte resonemanget

Men Jan Linde köper inte att kommunen måste ta ut pengar för att få tillbaka sina investeringar i Förbo.

– Förbo ökar i värde för vartenda år som går. Det finns aldrig en tom lägenhet i beståndet, det är upp mot tio års kötid. Förbo kan i princip hyra ut en lägenhet igen samma dag som den blir tom, säger Jan Linde.

Han pekar på de stora problemen med dragiga hus med elvärme och kallhyra som finns i bolagets bestånd. Där kunde pengarna ha gjort nytta, menar Jan Linde.

Hoppas på trendbrott

– Min granne hade en elräkning på 6 000 kronor i december 2022. Om jag satt i Förbos styrelse skulle det vara min högsta prioritet att kartlägga hur det här slår och vilka åtgärder som behövs sättas in.

Nu hoppas Jan Linde att det är slut med kommunernas vinstuttag.

– Jag förutsätter att det här är ett trendbrott.

Fakta: Värdeöverföringar

Värdeöverföringar kan vara av två typer.

Koncernbidrag, där pengarna går till andra kommunala bolag i samma koncern.

Vinstuttag,  där kommunen plockar ut pengarna ur koncernen.

Läs också Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen" Solgården tickar pengar medan försäljningen drar ut på tiden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.