De vill pröva stadens vinstuttag
Stockholm stads plockade ut drygt tre miljarder i vinst från sina bostadsbolag förra året. Varav cirka två miljarder ska gå till allmänna infrastruktursatsningar, teater och kultursatsningar. Ett vinstuttag som är möjligt tack vare den nya hyreslagstiftningen.
Ett tiotal hyresgäster prövade ärendet i Förvaltningsrätten som gav staden rätt. Nu vill de att Kammarrätten tittar på överföringen.
– Min känsla är att Förvaltningsrätten tog väldigt lätt på saken. Kommunen får göra som dem vill. I det man har skrivit har man inte ens behandlat vissa frågor, säger Ragnar von Malmborg, från Södermalms Hyresgästförening, som är en av dem som har överklagat domen.
Det krävs ett prövningstillstånd för att Kammarrätten ska ta upp saken och det tycker Ragnar von Malmborg att det finns starka skäl till att göra. Han menar att uttagen strider mot det allmännyttiga syftet och att Förvaltningsrätten inte har granskat vad pengarna ska användas till.
– Det är så principiellt viktigt. Har man en ny hyreslagstiftning där man uppenbarligen är oense om hur den ska tolkas och där Stockholm stad gör en extrem tolkning ur ett nationellt perspektiv, är det lämpligt att vi får en laglig prövning. Vi vill få en ändring av både kommunal policy och statliga regler.
I budgeten för 2014 ser det ut som att staden kommer att plocka ut drygt 800 miljoner ur bostadsbolagen nästa år, är inte det en signal på att man har tagit till sig kritiken?
– 800 miljoner är ingen liten slant. Det är fortfarande si så där tjugo procent av det totala hyresuttaget. Höga avkastningskrav är en del av varför hyresnivåerna är så pass höga. Medianinkomsten i Stockholm ligger på cirka 23 000 i månaden. Hyresgästers inkomster är något lägre. Tittar man på bolagens självkostnader så borde månadshyrorna ligga på ungefär 25 procent av hyresgästernas inkomster, säger Ragnar von Malmborg.
Men utan de här uttagen hade staden kanske inte kunnat göra de infrastruktur- och integrationssatsningar man nu kan göra?
– Det är stora pengar, de här överföringarna motsvarar cirka tio procent av stadens budget. Det är ingenting som hyresgästerna i allmännyttan ska stå för, det är fullständigt orimligt. Det borde alla skattebetalare vara med och dela på.
Kommunen får sedan tidigare ta ut en ränta på aktiekapitalet. Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ger bolagen rätt att dela ut mer pengar till ägarna än tidigare, om de sålt fastigheter, till projekt som bidrar till integration och social sammanhållning och till bostäder för personer som kommunen har särskilt ansvar för.