Annons

De vill sluta förhandla med Hyresgästföreningen

Stockholm I två nybyggda hyreshus på Söder vill fastighetsägaren Einar Mattson sluta förhandla med Hyresgästföreningen. Anledningen är att man tycker att förhandlingarna drar ut på tiden.
Foto: Einar Mattsson
Fastigheten Gamen 16 på Södermalm.

– I många nybyggda hus är det väldiga komplikationer med hyresförhandlingar som drar ut på tiden och blir kostsamma. Det är också svårt för fastighetsägaren att få kontakt med hyresgästerna direkt, på det sättet man vill, säger Tore Ljungkvist, jurist på Fastighetsägarna som företräder Einar Mattson.

Vill mer än en tredjedel av hyresgästerna att Hyresgästföreningen ska förhandla för dem, så ska det finnas en förhandlingsordning, det är praxis. Ärendet på Södermalm har prövats i Hyresnämnden som har avslagit Fastighetsägarnas begäran. Enligt Hyresgästföreningens enkäter vill mer än en tredjedel att Hyresgästföreningen ska sköta hyresförhandlingarna.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Fastigheten Gamen 16 ligger bakom Skatteskrapan och fastigheten Högbergsterassen 1 ligger på Högbergsgatan 91-99. Men enligt Tore Ljungkvist är det framför allt i Gamen 16 som man vill direktförhandla med hyresgästerna. Därför har Einar Mattson erbjudit hyresgästerna en fast hyreshöjning på en procent om året, i tio år.

– Har man en bra hyresnivå från början, så skulle man kunna hantera en lång tid med en förutbestämd hyra. Då får man den nya hyran från 1 januari varje år och har dessutom inga kostnader för att sköta förhandlingarna. Det blir en mindre intäkt, men också en mindre utgift. På det hela taget blir det en förlust, det är klart, men hur stor den blir vet vi inte, säger Tore Ljungkvist som nu tar ärendet till Hovrätten.

Annons

Hyresgästföreningen Region Stockholms ordförande Greger Björkegren är mindre imponerad av Einar Mattsons och Fastighetsägarnas tilltag.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Förhandlingsordningen är ett kvalitetssigill till nytta för hyresmarknadens alla parter. Avtalet är samtidigt en kvalitetsfaktor för banker, myndigheter och revisorer. Om ett fastighetsbolag inte vill driva sin verksamhet med öppenhet, i form av en förhandlingsordning, låter detta som en desperat och oroande varningssignal, säger Greger Björkegren.

Men enligt Tore Ljungkvist handlar det här inte om att säga upp de kollektiva förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Annons

– Det finns inga planer att säga upp det gamla kollektiva förhandlingssystemet, utan det gäller att hitta ett alternativ, framförallt för nyproducerade lägenheter.

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.
Fakta: Bor du utan förhandlingsordning – detta gäller

​En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning.
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

Läs också Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.