Annons

De vinglar mot frihet på två hjul

Vänersborg Barnen kan cykla. Själva fick de aldrig chansen. Men det är inte så lätt att lära sig som vuxen. Med tålamod, skratt och vägledning går det fint. Snart intar de här kvinnorna Vänersborgs gator och cykelbanor.

Det är mycket fniss och skratt på gården när kvinnorna ska ta sig an dagens cykelkurs. De kommer från olika länder, men har det gemensamt att de flyttat till Sverige som vuxna och att de av olika anledningar aldrig fått möjlighet att lära sig cykla. Nu ska det blir ändring. De har redan haft några lektioner och börjar nu hitta balansen.
– Det var svårt i början, men jag har tur som har ganska bra balans, säger Rehab Alhoms.
Rehab Alhoms säger att hon ville lära sig cykla eftersom barnen kan.
– Och här i Vänersborg verkar det som alla cyklar, säger hon. Så jag måste också lära mig.
Hon kan inte riktigt förklara varför hon inte lärt sig tidigare.
– Det blev aldrig av, säger hon. Jag har aldrig ägt något cykel.

Rehab Alhoms har lärt sig snabbt och tar sig lätt runt konerna.

Elisabeth Johannesson, som håller i projektet Språkvänner i Vänersborg, säger att många kvinnor aldrig fått chansen att lära sig cykla i sitt hemland, men när de flyttar till Sverige vill de lära sig, då det gör livet så mycket enklare.
– Intresset är väldigt stort för kurserna, säger Elisabeth Johannesson.
Samira Idris har inte riktigt hittat balansen, men kämpar tillsammans med handledaren Peter Bryntesson från Cykelfrämjandet. Peter säger att det tar lite olika lång tid för deltagarna att lära sig, men att de lär sig bara de har tålamodet.
När Hem & Hyra är på besök har kursen kommit så långt att deltagarna ska våga släppa styret och lära sig ge tecken för att svänga och stanna.

Annons
Rehab Alhoms fick aldrig chansen att lära sig cykla i sitt förra hemland. Nu intar hon cykelbanorna i Vänersborg.

Rehab Alhoms släpper styret och ger tecken att hon ska svänga åt vänster, vinglar till – och svänger åt höger.
– Oj, det blev fel, skrattar hon. Jag måste nog öva på det där.
Kursen börjar med att pedalerna monteras bort från tramporna. Ledaren Peter Bryntesson säger att det är bästa sättet att lära sig hålla balansen.
Han menar att alla, barn som vuxna, ska skippa det där med stödhjul och att någon springer efter och håller i pakethållaren.
– Nej, skruva av pedalerna, sänk sadeln och använd cykeln som en sparkcykel, säger Peter.
– Det ser kanske konstigt ut i början, men brukar gå snabbt att lära sig om man gör så.
Nour vill träna på att cykla i uppförsbacke, då hon tycker att det är svårt att växla och hålla farten uppför. Peter drar med hela gänget till en backe, där det är lite trafik.
Nour anmälde sig till kursen för att det verkar smidigt att ta sig fram, inte minst miljömässigt. Hon har körkort, men tycker det är enklare att kunna cykla kortare sträckor.
Peter Bryntesson, från Cykelfrämjandet, har gått instruktörskurs för att lära vuxna att cykla. Tillsammans språkvänner i Vänersborg drog de så i gång kursen där ett 30-tal kvinnor varit med.
– Det ska bli kul att visa barnen att jag minsann också kan cykla. Men det var tur att de inte såg mig första lektionen, säger Nour och susar i väg på tvåhjulingen. ]

Annons
Fakta: Använd alltid hjälm

•För att få rätt balans: Skruva av pedalerna och använd cykeln som sparkcykel först. Öva där det är lite trafik.
•Använd alltid cykelhjälm. Det är lag på att alla har hjälm upp till 15 år, men smart att alltid ha hjälm.
•Lär dig trafikskyltar. Cykel är ett fordon och det är viktigt att kunna trafikreglerna.

Fakta: Tips om du köper begagnat

1. Köp gärna begagnad cykel, men kolla skicket och framför allt storleken. För liten eller för stor är alltid fel.
2. Kolla eventuella repor och bucklor. Skadade trampor kan vittna om att cykeln vurpat. Köp inte första bästa utan kolla runt.
3. Känns cykeln bra, men sadeln obekväm kan du alltid byta den mot en skönare. Köp aldrig begagnad hjälm!

Fakta: Det är aldrig för sent

•Alla kan lära sig att cykla, oavsett ålder.
•Första gångerna du ger dig ut i trafik, gör det tidiga lördags- eller söndagsmorgnar. Då är det lugnast på vägar och gator.
•Försök hitta en cykelkompis, så ni kan ta cykelturer tillsammans. Det finns ofta fina cykelvägar utan trafik, som är bra att öva på. Delad glädje är dubbel glädje.

Läs också Mammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet" Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Roshan bytte bråk mot framtidsdrömmar – ska rita hus: ”Kommer göra lägenheter med lägre priser” Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.