Annons

Debatt lockade fullt hus

Skåne Alla är överens om att det är bostadskris och att den måste lösas. Helst nu. Frågan är hur det ska gå till. Igår var det bostadspolitisk debatt i Malmö.
Foto: Kristina Wahlgren
, , , , ,

Det byggs för lite. Och det byggs fel. När Kenneth Gustavsson, ordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, hälsade välkommen till den bostadspolitiska debatt som Hyresgästföreningen arrangerade på måndagskvällen satt drygt 90 personer på plats i den mörklagda salen på Moriskan. Ute sken kvällssolen och på scen möttes företrädare för fem politiska partier. Elisabeth Weber, länsarkitekt på Länsstyrelsen, inledde kvällen med att berätta att det inte byggs rätt och det byggs inte för alla. Med det menade hon att både de hyresrätter och bostadsrätter som byggs idag vänder sig till samma medelklass. Hyrorna och priserna är för höga för att äldre, ungdomar och många invandrare ska ha råd att efterfråga nybyggt. Därför står det också tomma lägenheter i Malmö – samtidigt som det råder bostadsbrist.

– Vi bygger för få bostäder och vi bygger fel bostäder. Vi bygger över huvud taget inte för de som idag står utanför bostadsmarknaden, sa Elisabeth Weber.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

De flesta politiker i den efterföljande panelen kunde nog instämma i det men deras lösningar på bostadsbristen såg lite olika ut även om alla var överens om att det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö borde bygga mer.

Daniel Sestrajcic (V) återkom flera gånger till frågan om hur vi vill betrakta bostaden. Som en vara på marknaden eller som en social rättighet. För att öka byggandet såg han ett statligt investeringsstöd som en lösning. Det skulle enligt honom ge 40 000 lägenheter per år i tio.

Karolina Skog (MP) gav ett vallöfte att ta bort den parkeringsnorm som finns i dag i Malmö. På frågan om hur många lägenheter det skulle ge svarade hon:

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

– Det får du fråga marknaden om.

Karolina Skog ville också satsa på miljonprogramsområdena bland annat genom att förstärka kollektivtrafiken och hon ville också se ett tydligt statligt stöd till renoveringar som garanterade att inte hyrorna går upp.

Stefan Lindhe (M), menade att genom att bebygga vindar i Malmö skulle man få fram 300-400 lägenheter. Subventioner till byggande gav han inte mycket för:

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Det är som att kissa på sig. Det värmer en kort stund, sa Stefan Lindhe.

Annons

Stefan Lindhe talade också om att se över de nationella byggreglerna och att göra byggandet billigare. För att komma tillrätta med hemlösheten ville han se rejäla blockförhyrningar hos MKB.

Olle Schmidt (FP) delade Stefan Lindhes syn om att investeringsstöd inte var rätt väg att gå för att få fart på byggandet. I stället ville han se färre statliga regler, hårdare press på kommunerna och ökad konkurrens.

Hillevi Larsson (S) lyfte fram den orättvisa beskattningen av hyresrätten. Hon utlovade en miljard kronor öronmärka för att bygga studentbostäder och mindre bostäder och ville satsa 20 miljarder kronor på att rusta upp 60 000 bostäder i miljonprogramsområdena.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.