Debatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslor
Mindre än hälften av politikerna i panelen hade sett filmen ”Push” av Fredrik Gertten, som Hyresgästföreningen ordnade en visning av i förra veckan, men alla nio hade mycket att säga ändå. Filmen handlar om vad som händer med hyresgästerna när hyreshus blir en vara bland andra och riskkapitalister investerar i dem. Debatten fokuserade på situationen för hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta från sina hem, där bland annat den planerade rivningen av Sivia torg och höga hyreshöjningar efter renoveringar togs upp som exempel.
Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, modererade debatten. Han inledde med att fråga panelen vem som har ansvaret för hyresgäster tvingas från sina hem eller får så höga hyror att de har svårt att ha råd med dem.
Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen, resonerade i sitt svar kring att riksdagen och politikerna på kommunal nivå har ett delat ansvar för bostadspolitiken.
– Vi i kommunen har ett ansvar när det gäller UKFAB:s försäljning av lägenheter i Gottsunda och Storvreta, men där har vi inte sagt att vi ska sälja utan att vi ska pröva en försäljning. Vi vill inte äventyra folks hem, sa han.
Tobias Smedberg från Vänsterpartiet svarade att ansvaret är samhällets:
– Det är inte en åsikt utan fakta. Det står i grundlagen. När det gäller försäljningar kan det vara så att man säljer till en seriös aktör som sen säljer till en oseriös aktör. Då skyfflar vi bara runt problemen. Det kan leda till att hemlösheten ökar, att trångboddheten ökar så att barn får svårt att göra sina läxor hemma, eller att folk måste ta två jobb för att klara hyran och blir sjuka, sa han.
Kristdemokraternas Jonas Segersam poängterade det finns tydliga ideologiska skillnader mellan höger och vänster.
– Ni pratar om att det är någon annans ansvar. Vi kristdemokrater tror på att alla människor har möjlighet att ta ett eget ansvar för sin egen bostad. För de mest utsatta har vi ett välfärdssystem, sa han.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kommenterade det:
– Jag tycker också att det är bra att människor tar ansvar för sitt boende, men då måste samhället skapa förutsättningar för människor att ta ansvar. En pensionär kan inte höja sin pension om hyran höjs och det kanske är svårt att höja sin lön med 30 procent på ett år, sa hon och fick en spontan applåd från publiken.
Starkast negativa reaktioner från åhörarna fick Moderaternas Cecilia Forss när hon försvarade de privata ägare av bostadsbolag som hade kritiserats under debatten.
– De här bolagen ägs ju av människor som vill att folk ska ha ett bra boende, sa hon, och möttes av en skrattsalva, upprört mummel i publiken och någon som ropade: ”Du har ju missat hela poängen med filmen!”.
Frågan som Cecilia Forss annars valde att lägga mest tyngdpunkt på var att ifrågasätta varför fler regleringar av bostadsmarknaden skulle leda till mindre bostadsbrist, när regleringar, som hon såg det, inte hade fungerat under de senaste decennierna.
När publiken senare släpptes in i diskussionen berättade en man om hur situationen på bostadsmarknaden i Uppsala drabbar människor han möter i sin yrkesroll.
– Jag jobbar inom socialpsykiatrin och de vi kommer i kontakt med kan ofta inte få bostadsbidrag, för att de har fel ålder. Hyrorna är för höga för dem som går på sjukersättning. Dessutom finns det hyresvärdar som kräver 400 000 i årsinkomst, vem har det? Socialtjänsten uppmanar folk att ta hjälp av socialpsykiatrin och psykiatrin för att leta bostäder på Blocket. Och när det gäller lägenheter som hyrs ut i andrahand så är hyrorna svindyra ändå, sa han.
En av hyresgästerna i publiken var Mirdza Actins, som är med på ett ställe i ”Push”. Hon tog upp problem i Gottsunda och Valsätra med mögel, fukt och dåligt underhåll.
– Det känns som ett bedrägeri mot oss hyresgäster! Eller beror det på vilken samhällsklass man tillhör? Är man inte lika viktig om man, som jag, är arbetarklass?, sa hon.
Hon poängterade att en viktig anledning att man vill bo i områden som Gottsunda och Valsätra är närheten till naturen, men att inte ens det respekteras.
– Att kunna följa årstiderna utanför fönstret är det som får en att trivas, men nu skövlas grönskan under namnet ”buset gömmer sig i buskarna”, sa hon och möttes av skratt och senare en kraftig applåd.
Erik Pelling (S) sa att han var tveksam till taktiken att ta bort buskar för att öka tryggheten.
– Alla buskar är inte trygga, men det går att göra planteringar på rätt sätt, sa han, bland annat, och underströk att när grönområden bebyggs är det viktigt att spara grönska och anlägga parker.
Sverigedemokraternas David Perez sa att han blev riktigt upprörd över att höra att man försämrade för hyresgästerna genom att ta bort buskar och träd för att försöka komma till rätta med brottslighet.
– Det är oacceptabelt. Själv har jag inte varit vid Bandstolsvägen, men jag har varit i Stenhagen och fått sten kastad mot mig, sa han.
Han framhöll vid flera tillfällen att Sverigedemokraterna hellre såg att man satsade på landsbygden och kransorter, än på förtätning inne i Uppsala. På så vis skulle man både kunna bevara grönområden och bygga billigare bostäder, sa han.
Marie Linder ville avrunda debatten med att göra ett medskick till politikerna.
– Tänk på att det handlar om människors hem! Ha respekt för det. Tänk om tusen villaägare i Uppsala hade varit med om det här, vilka reaktioner det skulle bli! Och en hyresrätt är lika mycket ett hem som en villa. Man kan välja hyresrätt hela livet, sa hon.