Annons

Debatt: Sågade förslag på friare hyressättning

Skåne Vi måste kanske tränga ihop oss mer och vissa hyresgäster tvingas flytta. Men det är priset vi får betala för mindre bostadsbrist, menar Bokriskommitténs ordförande.
Foto: André de Loisted
, , , , ,

Ska rörligheten öka på bostadsmarknaden och bostadsbristen och segregationen minska måste de kollektiva förhandlingarna bort och hyrorna höjas. Det konstaterade Klas Eklund, ordförande i den kommitté som tillsatts av Fastighetsägarna och handelskamrarna i de tre storstadsregionerna för att föreslå en ny bostadspolitik. Klas Eklund inledde igår eftermiddag programpunkten Bostadspolitik i kris – vilken är vägen framåt? på den pågående kommunmässan Kommek i Malmö. Presentationen av Bokriskommitténs förslag som bland annat innebär fri hyressättning för nybyggen och när en ny hyresgäster flyttar in i en lägenhet i det befintliga beståndet mötte dock en hel del kritik av de paneldeltagare som samlats inför en fullsatt sal.

Ilmar Reepalu (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Malmö och nu vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, var upprörd.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

– Det höjde blodtrycket på mig när jag läste den där pamfletten från Fastighetsägarna, sa han.

Han menade att de stora problemen idag inte är hyressättningssystemet utan att det råder ett byggmonopol och att den statliga byråkratin sätter käppar i hjulet för bostadsbyggandet. Enligt honom skulle spaden kunna sättas i jorden i morgon för 50 000 nya bostäder men de stora byggföretagen, som äger marken där detaljplanerna medger byggande, inväntar en bättre marknad.

– Den statliga byråkratin är en riktig soppa ibland och det existerar att byggmonopol med fyra stora aktörer i Sverige idag, sa Ilmar Reepalu.

Annons
Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Alla i panelen var överens om att bostadspolitiken behöver utvecklas men det var också i stort sett det enda man kunde enas kring. Diskussionerna handlade om varför det egentligen är bostadsbrist och vad man ska göra åt det. Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, menade att det grundläggande problemet är att det byggs för lite. Klas Eklund menade att det inte räcker med att bygga. Systemet måste förändras i grunden. Kanske var det den enda publikfrågan som satte fingret på problemet – Vilka är visionerna inför framtiden? Vad för samhälle vill vi egentligen ha? När man inte har samma mål är det svårt att enas kring vad som ska göras.

Marie Linder menade också att bostaden alldeles för ofta diskuteras i marknadsekonomiska termer i stället för bostaden som ett hem och en social rättighet. Medan Klas Eklund var beredd att göra en del offer för att kunna vandra den väg han såg framför sig.

– Ja, vissa får tränga ihop sig. Ja, vissa får flytta. Men då får det vara så. Jag förnekar inte att hyrorna går upp men risken är annars ökad bostadsbrist, sa Klas Eklund.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

 

Annons

Läs mer:

Bokriskommittén: Hyrorna måste höjas

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.