Annons

Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg

Göteborg Det har varit flera år av politisk pingpong i Göteborg. Men nu är det avgjort: alla ombildningar i allmännyttan stoppas resten av mandatperioden. ”Nu kan vi andas ut” säger hyresgästen Ylva Ljung i Haga. Men Alina Kato i Tynnered tycker att hon blivit sviken.
Alina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.
Foto: Gustaf Görfelt/Privat
Alina Kato och Ylva Ljung är båda hyresgäster hos kommunala Bostadsbolaget, men har helt olika inställning i ombildningsfrågan.

En uppgörelse mellan Centerpartiet och det rödgröna kommunstyret satte slutligen punkt för en fråga som studsat fram och tillbaka sedan 2021. Centern går med på att säga nej till ombildning av kommunala hyresrätter under resten av mandatperioden.

Motprestationen är att de rödgröna släppt sitt nej till privata utförare inom hemtjänsten och daglig verksamhet.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Frågan avgjordes egentligen redan för en månad sedan, men en återremiss från den borgerliga oppositionen gjorde att den inte klubbades förrän på kommunfullmäktige i torsdags. Och då först efter 1,5 timmes debatt.

”En sten faller från bröstet”

Ylva Ljung i Haga har engagerat sig mot ombildning av sitt kvarter. Hon tycker att beslutet är ”fantastiskt bra”.

– För många människor är det en lättnad, en sten som faller från bröstet. Nu kan även den som har sjukpenning eller som är ensamstående förälder veta att den slipper ha sina grannar som hyresvärdar, säger Ylva Ljung.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.
Hyresgästen Ylva Ljung i Haga drar en lättnadens suck. ”Haga har blivit en symbol för den här frågan. Det är ett område som alla känner till, och säkert hade priserna blivit högst här. Men ombildningar i Haga hade inte på något vis bidragit till att öka integrationen.”

Samtidigt tror hon inte att ombildningsfrågan är borta för alltid.

Tror bollen kommer igen

– Vi kan andas ut i tre och ett halvt år, men det ligger tyvärr i tiden att många ser till sitt. Man ser inte allt viktigt som allmännyttan gör, inte minst i förorterna. Så jag tror att det här är en boll som kommer att komma tillbaka. Men det beror förstås på vad vi får för styre i staden, säger Ylva Ljung.

Alina Kato är inte lika nöjd. Hon är hyresgäst i Tynnered och ordförande i BRF Röda Briljant, som försökt köpa loss sitt hus.

Annons
Läs ocksåVar ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojektMagnus Tengberg och Cajsa Linderoth från Hyresgästföreningen knackar på hos hyresgäster i Mariestad.

Ombildningen fick först grönt ljus från kommunala Bostadsbolaget, men när frågan gick vidare till bostadskoncernen Framtiden blev det stopp. Och nu är avslaget alltså klubbat för åtminstone tre år framöver.

Besviken

Alina Kato är besviken på Centerpartiet, som hon anser har offrat henne och hennes grannar i ett politiskt spel.

– Det här är folks liv det handlar om. Vi vill inte bli miljonärer, vi vill bara göra vårt område bättre, tryggare och finare, och få en bättre gemenskap, säger Alina Kato.

Husen på Briljantgatan som BRF Röda Briljant vill göra om till bostadsrätter.

Enligt henne finns det inga planer på att lägga ner föreningen, den kommer bara att övergå i vilande läge.

”Ger inte upp”

– Nu får vi vänta till 2026. Men vi ger inte upp i första taget, säger Alina Kato.

Emmyly Bönfors är kommunalråd för Centern. Hon säger att hon förstår Alina Katos besvikelse.

Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.
Emmyly Bönfors, gruppledare för Centerpartiet i Göteborg.

– Vi har pratat med varandra i telefon. Men jag har uppmuntrat henne inför 2026. Vårt parti vill fortfarande att det ska vara möjligt att ombilda hyresrätter i utsatta områden, och vi hoppas kunna genomföra det efter nästa val. Det vi gjort nu är att vi kommit överens om att inte driva frågan den här mandatperioden, säger Emmyly Bönfors.

Annons

Förnekar kohandel

För de flesta betraktare har uppgörelserna mellan Centern och de rödgröna framstått som en klassisk kohandel. Vardera sidan har vikt ner sig på en fråga och sedan fått den andra i utbyte.

Men ingen av parterna vill kännas vid att det skulle vara så, utan hävdar att det rör sig om två separata överenskommelser utan koppling till varandra.

– Jag skulle inte säga att det är en byteshandel. Det vi har sagt är att vi kan föra samtal i stora knäckfrågor, och vara en konstruktiv opposition, säger Emmyly Bönfors.

Bondegärdet i Hjällbo är ett område där det också funnits ombildningsplaner tidigare. Men processen pausades redan i höstas och är nu helt avblåst.

Inte släppt frågan

Hon betonar att hennes parti inte släppt ombildningsfrågan på längre sikt.

– Vi tycker att ombildningar är ett bra sätt att bryta segregationen. Vissa områden skulle må bra av mer blandade upplåtelseformer. Så klart ska vi bygga nytt, men ombildningar är också en väg. Det är viktigt inför framtiden, säger Emmyly Bönfors.

Läs också Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.