Lagarna hårdnar men svartmäklarna lever tryggt
Lediga lägenheter dök upp i bostadskön. Men Hassan i Malmö blev aldrig kallad på visning. Dagarna i bostadskön räckte inte till för hans familj. När situationen började bli allt mer desperat dök andra typer av erbjudanden upp.
– När vi väl hittade lägenheter begärde alla att få betalt. Det kunde vara 50 000, 40 000 eller 70 000 kronor. Så mycket ville de ha för att ge oss hyreskontrakten, säger han.
– Vi hade ingenting. Skulle vi bo på gatan?
Det här var två år sedan och familjen bodde hemma hos vänner. Hassan skrattar högt åt frågan hur de helst av allt hade velat bo. Vad som helst hade fungerat som lösning. Att familjen inte hade samlat på sig mer kötid än två år har en naturlig förklaring. Perioden var lika lång som deras tid i Sverige. Innan dess bodde de i Syrien och hade inte en tanke på bostadsmarknaden i Skåne 400 mil norrut. Sedan tvingades de att fly.
– Vi började leta efter en bostad direkt när vi fick uppehållstillstånd i Sverige. Men allt vi hittade här var svart, säger Hassan.
Vi sitter i vardagsrummet i deras nuvarande och tillfälliga bostad i centrala Malmö. Från gården hörs de tre barnens lek. Då, för två år sedan, blev det aldrig någon lägenhetsaffär för familjen och kontakterna med svartmäklarna rann ut i sanden. Lösningen blev i stället det här akutboendet i en av alla de lägenheter som Malmö stad hyr av dyra mellanhänder, till mångdubblade månadshyror.
Familjens situation är inte unik. Trots att det har varit ett brott att sälja eller förmedla hyreskontrakt mot betalning sedan 70-talet visar vår granskning att det för många är enda vägen till ett hyreskontrakt. Samtidigt finns ingen officiell statistik. Svartförsäljning, enligt jordabalkens betydelse, saknar en egen brottskod vilket gör det svårt att ta reda på hur många fall som faktiskt anmäls. Hem & Hyras egen kartläggning bland Malmös tolv största bostadsbolag visar att knappt hälften avslöjat misstänkta fall under det senaste året. Men inget av fallen har än så länge hamnat i domstol.
I höstas skärptes jordabalken så att även köparen begår brott. Upp till fyra års fängelse väntar den som döms. Enligt utredningen i samband med lagändringen pågår handeln för fullt men det saknas officiell statistik kring omfattningen. Det är främst orter med bostadsbrist som är drabbade. Både första- och andrahandskontrakt finns att köpa.
I Sverige polisanmäls generellt få misstankar om svarthandel och knappt någon döms. Det visar vår granskning. Poliser och åklagare som vi har pratat med befarar att det kan bli ännu mer sällsynt efter lagändringen. Siffror som polisen lämnat över till regeringen visar att i snitt fyra brott per år anmäls, i hela landet. I hälften av fallen har det varit köparna som slagit larm. Den kategorin riskerar nu att falla bort helt eftersom de skulle sätta dit sig själva. Den bedömningen gör inte bara erfarna åklagare som vi pratat med utan flera poliser i Skåne. En jämför med sexköpslagen: skulle det vara olagligt att sälja sex skulle polisen få betydligt svårare att sätta fast sexköpare.
I hela landet har endast tre fall lett till straff de senaste tio åren:
- 2013 dömdes två göteborgare efter svarta miljonaffärer med hyresrätter. Enligt domstolen på ett ”yrkesmässigt sätt”. Priserna nådde upp till 450 00 kronor för ett kontrakt.
- En anställd vid ett fastighetsbolag i Sundbyberg fick 2015 böter efter att ha försökt ta 60 000 kronor i betalt för ett kontrakt. Köparen blev sur, spelade in telefonsamtalet och lämnande över till polisen.
- Samma år dömdes en man för ett skenbyte, en svart betalning på 400 000 kronor för en lägenhet i Solna. Det uppdagades när mannen blev påkommen med doping och kontanter som han inte kunde förklara.
Göteborgsmålet drevs av kammaråklagare Jim Westerberg. Han tycker att lagändringen är viktig av rent principiella skäl.
– Det blir möjligtvis inte lättare att komma till rätta med det här. Men det kan ge signalvärden, att det inte är rätt att köpa en hyresrätt, säger han.
Staffan Edlund, åklagare vid Riksenheten mot korruption, var förundersökningsledare i fallet i Sundbyberg och är skeptisk.
– Det kommer bli ännu mindre incitament för någon att anmäla. Det lär inte bli någon ökning, säger han.
Efter Solnafallet 2015 har inga fler svartmäklare dömts för brott mot jordabalken. Kammaråklagare Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten höll i den utredningen.
– Den som köper vill sällan hjälpa till. Att kriminalisera den som köper hyreskontrakt kommer att göra det ännu svårare att utreda. Det här är kontraproduktivt, säger han.
Anders Fransson är vd på fastighetsbolaget Lifra och ordförande för branschorganisationen Fastighetsägarnas Malmödistrikt. Han tror att den nya lagen kommer att få effekt. I alla fall i Malmö.
– Lagen blir en tydlig markering. Jag tror att den som köper blir oerhört försiktig med att lägga 25 000 till 30 000 kronor på något som de vet att de kan förlora redan dag ett. Det är få människor som köper kontrakt som egentligen har de här pengarna, säger han.
Anders Fransson ser två huvudmotiv till svarthandel. Dels de med goda resurser som vill köpa sig till en attraktiv adress. En variant som förkommer i Stockholm, men knappast i Malmö. Dels den kategori som han menar främst finns i Skånes största stad.
– Det är personer som inte kan få ett förstahandskontrakt någon annanstans.
Fotnot: Hassan heter något annat i verkligheten.
Läs alla delar i vår granskning Svarthandeln inifrån
Del 1 – Signaturen på hyreskontraktet kostade 20 000 kronor
Del 2 – Dödssjuke Kasse: ”Jag betalade svart för mitt hyreskontrakt”
Del 3 – Lagarna hårdnar men svartmäklarna lever tryggt
Fortsättning: Del 4 – Hyresnämnden i Malmö: ta bort rätten att byta lägenhet
- Brott mot jordabalken: gäller försäljning, köp och förmedling mot betalning. Köp blev olagligt i oktober 2019. Maxstraff är två års fängelse. Om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Om det däremot är grovt kan man dömas till upp till fyra års fängelse.
- Mutbrott: om exempelvis en person som är anställd på ett kommunalt bolag tagit betalt för kontrakt eller bättre kötid.
- Skattebrott eller bokföringsbrott: när de svarta vinsterna från försäljningen inte redovisas eller beskattas korrekt.
- Penningtvätt: att hanteringen av de svarta vinsterna är brottslig.
- Urkundsförfalskning: om falska dokument har använts vid till exempel svartköp som maskerats som lägenhetsbyten.
Källa: polisen
Vet du mer om handeln med hyreskontrakt?
Kontakta oss: anders.paulsson@hemhyra.se eller kristina.wahlgren@hemhyra.se
Du kan vara anonym som tipsare.