Delade meningar kring bostadssituationen i Landskrona
Hyresgästföreningen inledde med att efterlysa enkla, billiga hyresrätter åt till exempel unga i staden.
– Att vi behöver bygga om befintliga lägenheter råder det nog politisk enighet om, men för att kunna bygga nytt behövs ett produktionsstöd från staten, menade Niklas Karlsson (S).
Stefan Olsson (Sd) menade att om ROT-avdraget gällde också för Landskronahems lägenheter och inte bara villaägare skulle det kunna sänka ombyggnadskostnaderna.
Cecilia Brorsson (M) ville inte ha fler hyresrätter totalt sett, men ville se en bättre blandning av upplåtelseformer i delar av stan som t ex på Ven och ute i byarna.
Publikfrågan från Tommy Jonasson skapade en kort tystnad uppe på podiet.
– Finns det några kalkyler på hur bostadssituationen ser ut i Landskrona? Hur ser efterfrågan ut? undrade han.
Cecilia Brorsson (M) hänvisade till de 500 personerna som står i tomtkö som svar på frågan. Niklas Karlsson (S) hänvisade till bland annat Kommunförbundet, som uppger att det i nuläget råder balans på bostadsmarknaden i Landskrona.
– Men människor ska vilja flytta till Landskrona också, sade han. Och då räcker det inte med villamattor på campingen, fortsatte han i en pik till moderaternas byggplaner där.
Frågan om oseriösa privata hyresvärdar togs också upp. Ana Rubin (V) vill att Landskronahem lättar upp reglerna så att också de som är bidragsberoende eller saknar fast inkomst kan få kontrakt.
– Då blir människor i utsatta situationer inte hänvisade till oseriösa värdar så som de är idag.
Jac Nepérus (Fp) menade att byggnadsnämnden och miljönämnden kunde driva på mer så att det helt enkelt blir obekvämt att vara oseriös.