Demokrati är lösningen
I takt med urbaniseringen ökar utmaningarna. Det ser förstås olika ut, men du har bostadsbrist, sopberg, dålig kollektivtrafik och segregation i en massa städer. I Göteborg också, inte sant?!
Dimitrios Roussopoulos spänner ögonen i mig och ser uppfodrande ut. Han är på en lång föreläsningsturné i Europa, har stannat till i Göteborg i några dagar, och har precis förklarat varför urbaniseringen är en av vår tids stora ödesfrågor.
Som tur är Dimitrios övertygad om att han har en lösning på utmaningarna som dagens städer står inför.
– Ju större spänningarna är i en stad, desto viktigare är det att medborgarna har ett verkligt demokratiskt inflytande över besluten, säger han.
Anledningen till Dimitrios optimism finns i hans kanadensiska hemstad, Montreal. För ungefär ett decennium sedan började många av stadens invånare protestera mot hur staden sköttes – en rörelse som till slut ledde till att Montreal antog en deklaration som fastslog vilka rättigheter och skyldigheter stadens invånare faktiskt har.
Idag kan ett visst antal medborgare tvinga lokalpolitikerna att ta upp en fråga, och alla som har klagomål på stadens förvaltning kan vända sig till en speciell ombudsman. Dimitrios lyser upp när han berättar.
– Att vi har fått de här rättigheterna på pränt är enormt stort. Men allra viktigast är att människor känner att det har ett inflytande över sitt grannskap. De verkliga problemen är de du möter i vardagen. Det är det som engagerar!
I samma andetag slänger han dock in en stor brasklapp.
– Man får se upp. Det finns alltid en risk att makthavare använder invånarnas engagemang som en ursäkt för att inte göra mer. De kan säga ”vi har haft en dialog” trots att de riktiga knäckfrågorna inte diskuterats. Och det gör ju inga göteborgare glada.
Texten har tidigare publicerats i Hem & Hyras papperstidning, hösten 2014.