Den åtalade riskerar fängelse efter fusket i bostadskön: ”Jag såg det inte som ett brott”
Klockan 12.17 en novemberdag för fem år sedan genomfördes den allra första manipulationen av bostadskön som skulle leda till att personer i Malmö fick lägenheter på falska grunder. På några få sekunder kunde vem som helst få flera års extra tid i bostadskön. Allt tack vare en insider som jobbade hos Boplats Syd. På så vis kunde 28 personer fuska sig till hyreskontrakt i Malmö. Så ser åklagarens beskrivning ut.
Härvan i Skåne är unik, både för att det gäller en regional bostadskö och sett till mängden inblandade personer. Den före detta bostadsförmedlaren ska ha ändrat i ködatabasen 105 gånger, grovt dataintrång enligt stämningen. Fusket uppdagades när en bostadssökande hade problem att logga in på sin profil. En anställd upptäckte då misstänkta inloggningar och förändringar i kön kopplat till profilen och slog larm. En omfattande intern utredning pekade ut den nu åtalade mannen.
Under tisdagen möttes de före detta kollegorna i rättssalen när Malmö tingsrätt tog upp fallet. På ena sidan: åklagaren Lars Morand och Boplats Syds vd Krister Hjelm. På den andra: den före detta bostadsförmedlaren, klädd i svart kortärmad pikétröja och svarta byxor, och hans försvarsadvokat Jonas Carlsson.
Bevisningen i utredningen är teknisk och bitvis krånglig. Under rättegången har till och med åklagare och försvarare ibland svårt att hitta rätt och förstå de långa loggarna med exakta klockslag som ska visa vem som varit inloggad i systemet, ställt i relation till liknande loggar över deras arbetstider. Det finns även listor på pengar som överförts mellan olika bostadssökande och den åtalade. I ett fall handlar det om sammanlagt 3 000 kronor. I ett annat 30 000 kronor. Men det handlar om lån som betalats tillbaka. Att transaktionerna sammanfallit med förändringar i kösystemet är en slump, menar den åtalade.
En oväntad vändning i tingsrätten
En IT-expert som vittnar beskriver manipulationen av databasen så här:
– Det här ingen Einsteingrej om man säger så. Men man snubblar inte heller över den här informationen.
Den stora överraskningen under förhandlingen kom snabbt: den åtalade erkände plötsligt brott. Tidigare har han nekat till allt.
– Han erkänner dataintrång vid fyra tillfällen, säger advokaten Jonas Carlsson.
Förklaringen? Mannen berättade att han hade försökt testa systemets brister, med arbetsgivarens vetskap.
– Vi testade systemet när vi uppdaterade. Jag skulle se var det var fel och kom på att det var en stor bugg, säger han.
Skyller ifrån sig på andra
Men mer än fyra fall vill den före detta bostadsförmedlaren inte kännas vid. Dessa gäller hans egen manipulerade köprofil, samt tre andra kopplade till personer som han känner och som han också medger att han har gett köfördelar.
– Jag var medveten om att det var fel men såg det inte som ett brott, utan som ett fel, säger han.
Hans advokat sköt in försvaret på flera punkter:
- Det finns andra personer som skulle kunna ha ändrat i de övriga profilerna. Fler personer borde ha förhörts.
- Det är en brist att Boplats Syd själva genomfört delar av utredningsarbetet och man har tidigt låst sig på en enda möjlig misstänkt.
- En konflikt med cheferna om hur den åtalade har hanterat sin flextid har legat honom i fatet.
Boplats Syd menar att det här inte alls stämmer. Ingen har fått i uppdrag att testa brister och ingen har slagit larm om något säkerhetshål. Vd Krister Hjelm tonar dessutom ner bilden av en konflikt på arbetsplatsen.
– Jag har aldrig haft synpunkter på [Namns] sätt att göra sitt arbete innan detta uppdagades, säger han.
Åklagaren Lars Morand anser att alla andra möjliga misstänkta har uteslutits. Brotten, 105 stycken, är grova eftersom de påverkat Boplats Syd så pass mycket. Det skett systematiskt, ibland för att hjälpa närstående till den åtalade, ibland mot betalning, menar han.
– Jag gör bedömningen att straffmätningsvärdet ligger på fängelse i ett år och där ligger mitt yrkande, säger han.
– Jag är fortfarande väldigt tagen av detta. Det var inte bara ett hugg i ryggen av en av våra egna utan ett hugg i hjärtat på vår verksamhet, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.
Tingsrättens dom meddelas om en dryg vecka men det behöver inte innebära slutet på härvan.
Kräver skadestånd på 1,2 miljoner kronor
Om mannen döms väntar en ny domstolsprocess. Boplats Syd har krävt honom på över 1,2 miljoner kronor i skadestånd, kopplat till skador och extrakostnader i svallvågorna av skandalen. Men redan under tisdagens förhandling lyfte rätten ut hela skadeståndsfrågan. Eftersom den rör ett så pass högt belopp med krångliga omständigheter runt omkring menade rätten att den bör avgöras i en separat domstolsprocess.
Hem & Hyra kunde för fyra år sedan berätta att den misstänkte hade en bakgrund som kriminell redan när han anställdes. I en stor granskning kunde vi även avslöja att de 28 personer som till slut kunde skriva på hyreskontrakt tack vare fusket var fattiga med kort kötid. Mer än hälften hade ingen lön alls eller tjänade så pass lite att de aldrig hade nått upp till värdarnas krav.
De flesta av lägenheterna låg i Malmös utsatta områden med lägre hyror. Det handlade bland annat om Bellevuegården, Rosengård samt Holma och Kroksbäck. Endast fyra låg i den västra delen av staden, på Lorensborg och Mellanheden.
Boplats syd är ett bolag som ägs av Malmö stad. Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av kommuner i Skåne samt en rad privata fastighetsägare. Det senare gör att även Blekinge omfattas idag. Omkring 110 000 personer står inskrivna i kön.
För 300 kronor per år kan vem som helst ställa sig i kö för en hyresrätt. Tanken är att den som står bäst placerad i kön, med längst kötid, ska hamna längst fram. Utöver detta kan fastighetsägarna ställa andra typer av krav på de sökande.
Härvan uppdagades sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i kön hade väckts till liv i systemet men med nya personer som bostadssökande. 28 personer gled förbi den långa kön och fick hyreskontrakt hos bland annat Stena och MKB. Ännu fler profiler hade förberetts och låg väntande i systemet. En anställd blev snabbt misstänkt och tvingades sluta på arbetsplatsen, samme man som nu har åtalats.
LÄS MER – HÄR FINNS ALLA ARTIKLAR OM FUSKET I DEN SKÅNSKA BOSTADSKÖN