”Den tuffa bostadsmarknaden drabbar de våldsutsatta.”
Tänk dig att du lämnar allt: släkt, vänner, husdjur alla dina saker. Lägg därtill att din ekonomi slås i spillror. Du måste kanske flytta till en annan stad, lämna ditt jobb. Du får inte bli sjukskriven eftersom det inte är en sjukdom att leva i en våldsutsatt relation. Bodelning kan ta tid. Precis som processen i tingsrätten om vem som ska få bostaden kan ta tid. Det enda som återstår är att få hjälp av socialen och många bostadsbolag accepterar inte socialbidrag som en inkomst.
Så hur gör de? De som har en god ekonomi och ett bra kontaktnät hittar nya hem relativt snabbt. Värre är det för dem som varken har pengar eller ett bra kontaktnät.
– De som är mest utsatta är utrikesfödda kvinnor. De har oftast varken pengar eller något kontaktnät utanför familjen. De kan inte bo hos sina föräldrar eftersom de ofta anser att kvinnans plats är hos mannen, säger Else-Marie Larsen, verksamhetschef vid kvinnojouren i Helsingborg.
Men även kvinnor som har god ekonomi och ett bra kontaktnät har det tufft, berättar Else-Marie Larsen. Många gånger skäms de över sin situation och vågar inte berätta. I praktiken innebär det att de inte har någon att vända sig till.
De som kommer till kvinnojouren får hjälp med att söka bostad. De kan få hjälp med hyresgaranti av socialtjänsten och få boendereferens av kvinnojouren.
Några får en lägenhet via det bostadssociala programmet men det kan ta tid. Det vanligaste är att de får bo med sina barn på kvinnojouren i sex till sju månader.
– Den tuffa bostadsmarknaden drabbar de våldsutsatta kvinnorna. Många stannar kvar i de destruktiva relationerna för att de inte hittar en bostad. Hade det funnits bostäder hade det varit enklare för kvinnor att lämna, säger Else-Marie Larsen.
– Helsingborgshem ställer upp med en lägenhet om året. Det vore önskvärt om fler hade bidragit.
Kristianstad kvinnojour: 324Frida Kvinnojour i Hässleholm: 176Helsingborgs Kvinnojour: 1 019Isis-kvinnojour i Landskrona: 89Falkenbergs kvinnojour: 112Kvinnojouren Frideborg (Varberg): 100
Källa: Respektive kvinnojour