Dennis Wedin (M) vill inte granska ombildningsfusk: ”Regeringen får utreda”
Nyligen avslöjade Hem & Hyra fusk vid en ombildning av en privatägd fastighet i Rågsved. Där misstänks ombildningskonsulten Restates vd ha använt sina bekanta för att fuska igenom en ombildning.
Detta har fått både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad att reagera. Nu kräver både oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) och Clara Lindblom (V) att det görs en oberoende utredning av ombildningarna som gjorts av de kommunala hyresrätterna i staden.
– Vi kan konstatera att det här är en oseriös aktör, så det behövs en oberoende utredning av ombildningsprocesser i Stockholms stad för att säkerställa att inga oegentligheter har inträffat, då Restate varit inblandade i många av dessa, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).
Hem & Hyra har sökt bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) för en telefonintervju. Men han har avböjt och svarar via mejl att han inte tycker det behövs någon utredning, utan att det i så fall ligger på regeringens bord.
– Stadens kommunala bolag har strikta regelverk som omöjliggör den typ av skenaffär som påstås ha inträffat i Rågsved. Om detta är en gråzon i lagstiftningen är det regeringen som behöver utreda frågan närmare.
Har ni förtroende för Restate efter det som kommit fram?
– Staden har inget samarbete med enskilda ombildningskonsulter, det är något som enskilda bostadsrättsföreningar anlitar. Om dessa företag beter sig illa är det ju en rättslig fråga. Jag tycker själv att detta upplägg som helhet verkar strida mot lagens andemening, och givet hur den juridiska processen går bör regeringen titta på om lagstiftningen borde skärpas.
Vi har sett hur det har gått till i Rågsved, hur kan ni veta att det har gått rätt till i andra fall?
– I de ombildningar som genomförs inom stadens allmännyttiga bostadsbolag sker inga inflyttningar av fiktiva hyresgäster. Samtliga lägenhetskontrakt tilldelas enligt gällande regelverk av Bostadsförmedlingen. Därför skulle det upplägg som detta handlar om, inte vara möjligt i bostadsbolagens bestånd. Jag har konsekvent värnat ordning och reda i våra processer.
Dennis Wedin säger i en tidigare intervju med Hyra & Hyra att de har haft oberoende observatörer vid köpstämmorna för att se att allt går rätt till.
Har staden haft någon kontroll över hur själva processen har gått till efter köpstämman då hyresgästerna röstar om ombildning?
– Jag tänker att staden kan kosta på sig en utvärdering kring hur det har gått. Något som staden kan göra bättre är att betona att ombildningskonsulterna inte är några som jobbar för staden och att vi inte har någon aktiv del i processen. Jag har rytit till, exempelvis i media, när det kommit fram uppgifter om konsulter som varit för aggressiva eller liknande. Det är en rimlig del att titta närmare på hur vi kan förhindra sånt.
– På andra sidan myntet är det viktigt att säga att det också har varit boende som blivit illa till mods över kampanjer mot ombildning från olika organisationer som har försökt att stoppa ombildningar.
Gör ni rätt som driver på ombildningar?
– Blandade boendeformer är ett sätt att motverka segregationen. Jag vill möjliggöra fler ombildningar och bredda det till fler områden där det skulle vara möjligt, i framförallt ytterstaden, säger Dennis Wedin.
- Sedan valet 2018 då den grönblå majoriteten i Stockholms stad tog beslut om att hyresgäster i ytterstadsområden skulle få köpa sina hyresrätter har närmare 1 600 hyresrätter inom allmännyttan ombildats från hyresrätt till bostadsrätt.
- Under 2021 sålde Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder – Stockholms stads kommunala bostadsbolag – 805 hyresrätter till bostadsrättsföreningar. Totalt fick bolagen in drygt 1,7 miljarder, visar siffror som Hem & Hyra sammanställt. Ytterligare sex ombildningar med över 700 hyresrätter har kommit långt i ombildningsprocessen, men är inte klara än.