”Deponering är inte riskfritt”
Som historien med hyresgästen Sanna visar kan det gå riktigt illa om en hyresgäst väljer att deponera en del av sin hyra hos länsstyrelsen. Juristen Suzan Rasul jobbar på Hyresgästföreningen i Västsverige.
– Man läser ofta i tidningen ”har du en tvist med din hyresvärd är det bara att deponera hyran”. Så är det inte, säger hon.
– Om du deponerar en del av hyran så är det upp till dig att bevisa att du hade rätt att göra det. Det kan till exempel handla om hinder och men, eller vara frågan om ett skadestånd. Men det är du som måste bevisa att du hade rätt att deponera en del av hyran.
Samtliga jurister på Hyresgästföreningen i Västsverige – som lite förenklat inbegriper ”Storgöteborg” – handhar bara mellan fem och tio deponeringar per år, och Suzan Rasul uppmanar alla medlemmar som har problem med sin värd att först kontakta Hyresgästföreningen för råd.
Om man ändå väljer att deponera en del av hyran är det viktigt att veta att den inte får användas som ett ”påtryckningsmedel”. Det förklarar Conny Borup, också han jurist på Hyresgästföreningen i Västsverige.
– Du får inte använda deponeringen som en stridsåtgärd. Det ska alltså inte användas som ett sätt att sätta press på hyresvärden: ”Om inte du fixar det här så får du ingen hyra”, säger han.