Annons

Deponering kan vara ett farligt beslut

Jönköping Om värden vägrar åtgärda brister i lägenheten kan man deponera hyran hos länsstyrelsen. Men det är inte riskfritt och i värsta fall kan man förlora sitt hem. Hem&Hyra har kartlagt vad deponering innebär och vilka risker det kan medföra. 

Efter inrådan från Hyresgästföreningen deponerade en hyresgäst på Öland sin hyra. Men hyresnämnden och hovrätten ansåg att det inte skett på ett korrekt sätt. Det hela slutade i en tragedi för hyresgästen som förlorade sitt hyreskontrakt. Nu ser därför Hyresgästföreningen över sina råd när det gäller deponering.

Att deponera hyran är en möjlighet man har som hyresgäst om värden vägrar åtgärda brister. Då kan man ansöka om att deponera en del av hyran hos länsstyrelsen. Men det finns ett par viktiga saker att tänka på som hyresgäst. Det måste finnas en brist som motiverar en nedsättning av hyran. Du måste ha gett värden en chans att åtgärda bristen. Hyra och deponering måste betalas i rätt tid. Värden måste förstå att den obetalda delen kvittas mot bristens värde. Du ska även redovisa hur summan beräknats. 

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

– Det är viktigt att meddela värden om allt detta innan. Det kan ju vara så att du betalat in mindre för att du inte har pengar. Värden måste få veta att du deponerar och varför, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell, hyresråd på Hyresnämnden i Jönköping.

Att deponera hyran är relativt ovanligt. Det visar Hem&Hyras kartläggning. Mellan 2014 och 2018 var det endast 11 personer som deponerade delar av sina hyror i Jönköpings län. Under samma period i Kalmar deponerade 20 privatpersoner delar av sina hyror. I Jönköping gjorde de 11 hyresgästerna sammanlagt 32 deponeringar. Det minsta beloppet var på 100 kronor och det högsta på 18 000 kronor. Fem av hyresgästerna har fått tillbaka hela sitt deponerade belopp. Tre av dem har fått tillbaka delar av det deponerade belopp efter beslut i tingsrätten eller hyresnämnden. Ytterligare tre ärenden är inte avslutade.

Annons

  De flesta ärenden går till domstol. Om hyresgästen får rätt betalas den deponerade hyran tillbaka till hyresgästen. Om värden får rätt går pengarna till värden. Ibland sker en förlikning, säger Peter Blomsterberg som handlägger deponeringsansökningar på Länsstyrelsen i Jönköping.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

En anledning till att få deponerar, är att det som enskild hyresgäst är svårt att sätta sig in i det rättsliga samtidigt som det finns risk för ödesdigra konsekvenser om det blir fel.

– Det är en sak att tvingas betala tillbaka till hyresvärden det man deponerat. Men man kan även förlora lägenheten. Så som bostadsläget är i dag så tror jag att många som kikar in genom den luckan kanske tänker att nej, det här ska jag inte ge mig in på, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Annons

När det gäller själva summan finns det, vid en rättslig prövning, en marginal om du gjort fel.

Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan

– Det får vara viss felmarginal men inte så att det framstår som att man tagit i medvetet. Då befinner man sig i en gråzon. Om exempelvis duschen inte fungerar och du deponerar 50 procent av din hyra så borde du förstå att det inte är värt halva hyran, säger Öhrnell.

Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.