Deras förråd flyttas 1,5 mil bort
– Det här är ett avtalsbrott. Jag kan inte se att det här skulle vara okej i något annat sammanhang, säger hyresgästen Mikael Krall.
Han får medhåll av sin granne Daniel Kirby.
– Att ha grejerna i Gårdsten när vi själva bor mitt i stan blir skitkrångligt, säger han.
De är båda hyresgäster hos kommunala Bostadsbolaget i Göteborg och bor i kvarteret Generalen i Haga.
Kvarteret består av fyra stenhus byggda 1910. Det är välbyggda hus och arkitekten har ibland varit generös med utrymmena. Det gäller inte minst vinden, som på vissa ställen har åtta meter i takhöjd.
De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har ett särskilt uppdrag att försöka minska den skriande bostadsbristen i staden.
Det har fått Bostadsbolaget att se möjligheten till nya lägenheter i Generalen. Genom att bygga ett extra våningsplan på vinden vill bolaget skapa 24 nya ettor.
Många av de befintliga hyresgästerna är mindre förtjusta.
Arton hushåll har sagt nej. Men hyresnämnden i Göteborg gav Bostadsbolaget rätt, och nu har beslutet överklagats till Svea hovrätt.
Anledningen till missnöjet är inte bara att arbetet förväntas ta tre år och sannolikt kommer att innebära en hel del störningar.
Det är också så att många hyresgäster idag har väldigt stora förråd. Efter ombyggnaden kommer de att få nya som är betydligt mindre.
Företaget ligger 15 kilometer enkel väg från Haga och har öppet 08–16 på vardagar, stängt på helger.
Daniel Kirby undrar hur detta ska fungera om han och andra behöver saker från förråden och inte har egen bil.
– Frågan om transporter kom upp under förhandlingen i hyresnämnden, men Bostadsbolagets svar kändes som en efterkonstruktion, säger han.
I beslutet från hyresnämnden utlovar Bostadsbolaget en schemalagd transport en gång i månaden. Den som vill ha något från sitt förråd får anmäla det cirka en vecka i förväg.
– Men ska man vara hemma på dagen för att ta emot sina saker? Eller kommer de att jobba kväll? Det är väldigt oklart, säger Daniel Kirby.
Hans grannar Mikael Krall och Jeanette Larsson finns också bland dem som överklagat beslutet. .
– Hyresnämndens ordförande tog själv ett exempel: tänk om man köper en restresa på vintern och vill hämta sina skidor i förrådet. Då kanske man inte har en vecka på sig, säger Jeanette Larsson.
En annan fråga är hur stora förråd hyresgästerna kommer att få i framtiden.
Bostadsbolaget har hittills inte velat ge exakta besked. I hyresnämndens beslut uppger bolaget att de boende kan räkna med att få en kvadratmeter per rum i lägenheten, plus lite extra utrymme under snedtaket.
– Vi uppskattar att vårt nuvarande förråd är 13–14 kvadratmeter stort, men vi ska alltså få tre kvadratmeter i så fall, säger Mikael Krall.
Bostadsbolaget skriver att syftet med ombyggnaden, som även rör tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen, är att ”förbättra boendemiljön för befintliga hyresgäster”. Hyresnämnden slår tvärtom fast att de krympta förråden måste räknas som en standardsänkning och bör ge kompensation. Mikael Krall och Jeanette Larsson håller med.
– Helst vill vi ha kvar vårt förråd som det är. Men får vi inte det vill vi ha en permanent hyresreduktion, säger Mikael Krall.
Bostadsbolaget är dock inte tvungna att förhandla med Hyresgästföreningen förrän ombyggnaden är färdig, och det tänker bolaget inte heller göra. Det enda hyresgästerna fått veta i nuläget är att de får fem procents tillfälligt sänkt hyra för förrådsflytten till Gårdsten.
Mikael Krall tycker det är ett märkligt tillvägagångssätt. När han tecknade hyreskontrakt ingick förrådet i förutsättningarna.
– Om jag leasar en bil och firman helt plötsligt vill byta ut den mot en mindre bil, så måste man först komma överens om en prissänkning. Men här ska man ändra villkoren utan att hyresreduktion ingår. Den ska i stället diskuteras helt vid sidan av, vid ett senare tillfälle, säger Mikael Krall.
Han har bott hos en annan värd där förråden krymptes utan att hyran minskade. Därför litar han inte på att det kommer att ske nu heller.
”Om det blir en standardsänkning eller ej när de nya förråden är byggda får avgöras i förhandling med Hyresgästföreningen. Det är helt enkelt för tidigt att svara på den frågan ännu. Syftet är förstås att nå ett samförstånd i vad som är rätt hantering/bedömning och genom förhandlingen med Hyresgästföreningen säkerställer vi en rättvis hantering som båda parter kan stå för” skriver Thomas Öby.
Han skriver också att det inte gick att hitta närmare förråd än de i Gårdsten om alla hyresgästers saker skulle få plats på samma ställe. ”Detta är bästa alternativet.”
Hyresgästen Daniel Kirbys farhåga är att hyrorna inte kommer att bli lägre utan högre i framtiden.
– Idag har vi ganska låg standard och låga hyror. Nu kommer det nya lägenheter med betydligt högre standard. De har sagt att det inte ska höja hyran, men jag tror tyvärr att inom några år kommer de att vilja matcha standarden inom husen och få jämnare hyresnivåer. Jag vet att det ofta blir konsekvensen. Det som staden behöver är fler billiga lägenheter, inte fler dyra.
Samtidigt är det bostadsbrist, och ni har väldigt generösa utrymmen på vinden. Är det orimligt att bygga om?
– Planerna i sig är det inget fel på. Felet är att man kört över hyresgästerna. Det borde finnas bättre sätt att göra det här på.
UPPDATERING JUNI 2021: Svea Hovrätt gick på Bostadsbolagets linje. I sitt beslut skriver hovrätten att det visserligen finns ett så kallat objektivt hyresgästintresse av ombyggnaden inte genomförs. Ombyggnaden kommer helt enkelt att innebära en försämring för hyresgäster i de befintliga lägenheterna, både nu och i framtiden. Men fastighetsägarens intresse av att genomföra ombyggnaden anses ändå väga tyngre. Speciellt eftersom det handlar om att minska bostadsbristen genom att bygga fler bostäder. Därför avslås hyresgästernas överklagan.
Hyresvärden vinner i hyresnämnden i i 98 procent av ombyggnadsbesluten i Västsverige. Det visar Hem & Hyras kartläggning.
Ett av få fall där värden fått avslag handlade om minskad förrådsyta. Kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg ville halvera storleken på källarförråd i Västra Frölunda.
Hyresnämnden avslog begäran eftersom Poseidon inte hade bett om godkänt eller sökt tillstånd. Dessutom var informationen till hyresgästerna för dålig.
Bostadsbolaget gjorde först likadant i kvarteret Generalen. Bolaget presenterade beslutet och uppmanade hyresgästerna att börja packa, utan att be dem skriva på om godkännande av förbättringsarbete, som hyreslagen kräver.
Först när hyresgästerna protesterade pausade Bostadsbolaget processen för att söka godkännande.
Hyresnämnden i Göteborg ansåg att det var tillräckligt och gav bolaget rätt.