Annons

Deras hem är deras borg

Varberg Varbergs fästning är ett av Hallands mest besökta turistmål. Men här bor också helt vanliga hyresgäster. Inger och Ulf Rathsman har inget emot att bo mitt i strömmen av besökare.
Foto: Kajsa Sjölander
För Ulf och Inger Rathsman var det en dröm som gick i uppfyllelse när de erbjöds att få hyra en lägenhet inne på Varbergs fästning. Att det varje sommar passerar drygt 60 000 besökare förbi den röda bostadslängan är inget som stör dem.

– Jag älskar känslan av trygghet som slår emot mig när jag går genom valvet till fästningen. Varje dag påminns jag om vilken fantastisk miljö vi lever i, säger Inger Rathsman och kisar mot den starka solen.

Hon och maken Ulf Rathsman bor i en av bostadslängorna inne på Varbergs fästning sedan 16 år. Bakom husknuten tar havsvinden i, men invid väggen till det röda huset är det lä. Inger får fundera en bra stund innan hon kommer på några minus med att vara bosatt innanför murarna.

Läs ocksåTommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpetBilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.

– En gång mötte jag en okänd man i hallen. Han trodde att vårt hus ingick i fästningens sevärdheter. Men det händer faktiskt inte särskilt ofta att turister förirrar sig.

Lägenheterna passar mindre bra för spindel- eller muskänsliga personer. De arterna finns det nämligen rätt gott om i alla storlekar. Och sommartid kan det stå klungor av japaner och fotografera uteplatserna. Men det bekommer inte paret Rathsman så mycket. Och de tvivlade inte en sekund när de fick erbjudandet om att få hyra en bostad inne i fästningen. Det kom lägligt också, båda döttrarna hade just flugit ut från sitt föräldrahem.

– Vi hade satt upp oss på en intresselista. Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Läs ocksåStaten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna”Bilden visar köket i ett 1800-talstorp och hyresgästen Tommy Bordon.

Att ha staten som hyresvärd fungerar bra, tycker Ulf.

– Ibland anordnar de möten med oss boende. Inte varje år, men med ojämna mellanrum. Det märks att de har många fastigheter att ta hand om, och de flesta har ju några år på nacken, säger han.

Annons

Närmast havet i den röda bostadslängan bor Bernt och Rie Sallén. I år är det 79 år sedan Bernt flyttade in.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Inget ovanligt att ritningar inte stämmer

– Min mamma var lottachef. De frågade om vi ville bo här när den dåvarande hyresgästen löjtnant Peterson gick bort. Jag var 15 då, berättar han.

Han och Rie träffades i Danmark. För 65 år sedan flyttade hon in i sin makes ungdomshem med adress Fästningen 8. Då var månadshyran 67 kronor. Elvärme var det inte tal om.

– Jag föreställde mig ett slott när Bernt berättade att vi skulle flytta in på en fästning, skrattar Rie.

Under en period hade de den nuvarande kungen som granne, då lägenheten bredvid var bostad för kadetter.

– Vår valp råkade bita kronprinsen lite hårt i handen. Vi brukade skämta om att hunden hade kungligt blod på tänderna, minns Bernt.

Annons

Ekgolven från Bernts uppväxt ligger fortfarande kvar. På väggarna hänger blombroderier från Polen, bilder av barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt ett foto av segelbåten Arwen, en fransk sardinfiskare som de byggt med 38 andra. Bernt och Rie har aldrig ångrat att de lät sina fem barn växa upp här. I dag bor det andra barn i de totalt åtta lägenheterna på området. Borglivet bjuder en hel del fördelar, konstaterar Bernt.

– Jag startade upp Crescent båtar i Sverige och ibland hade vi affärsmöten inne i fängelset. Det tyckte de inbjudna var spännande, säger han.

Samtalet glider in på spöken. På en fästningsplats med anor från 1287 kanske det finns ett och annat övernaturligt väsen? Rie berättar:

– Jag vågade aldrig gå till koksförrådet ensam. Och det var inte bara för att där var beckmörkt.

Fakta: Att hyra av staten

Statens fastighetsverk förmedlar sina hyresbostäder genom den kommunala bostadsförmedlingen. Du kan också anmäla intresse via myndighetens hemsida.

Hyrorna ska följa nivåerna för likvärdiga bostäder hos kommunala hyresvärdar.

Statens fastighetsverk hyr ut drygt 600 permanentbostäder över hela landet.

Gemensamt för byggnaderna – fyrar, torp, fästningar och slott är bara några exempel – är att de har en historisk betydelse. Det är därför de ägs av staten.

Fakta: Varbergs fästning

Redan i slutet av 1200-talet byggdes en borg på platsen där Varbergs fästning i dag står. Den användes under flera krig mellan Sverige och Danmark.

Nuvarande fästning stod klar 1618. Den var då ett av Europas modernaste försvarsverk.

Under 1700-talet användes fästningen som fängelse.

I dag inrymmer fästningen Hallands kulturhistoriska museum.

Läs mer om fästningen här.

Läs också Ny mätning gav högre hyra Kontrakten anpassas till verkligheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.