Deras värd gör storvinst

Härryda Förbos vinst ligger bland de högsta i landet. Men enligt bolaget självt kommer nästan alla pengar hyresgästerna till del.
Irja, 78, och Pentti, 83, har bott på hos Förbo i 40 år. Förbo är en bra värd, men utemiljön skulle kunna skötas bättre, tycker Pentti Kallio.

Irja och Pentti Kallio har bott hos Förbo i över 40 år. För sin 3:a på 76 kvadrat nära Mölnlycke centrum i Härryda betalar de knappt 6 000 kronor i månaden.

Av de pengarna tar Förbo – som ägs av Härryda, Lerum, Mölndal och Kungälvs kommun – mer än en tusenlapp varje månad i vinst, enligt Hem & Hyras uträkning som baseras på en typlägenhet på 75 kvadratmeter. Det placerar Förbos vinst bland de högsta i landet. En hög vinst, tycker både Irja och Pentti.
– Och ändå ska de höja hyran nästa år också, säger Irja.

Läs ocksåYttrandefrihetsexpert kritisk till reaktionen från Uddevallahems vd: "Rent skräckexempel"Uddevallahems ordförande David Sahlsten KD och vd, Thomas Aebeloe

Förbo själva påpekar dock att nästan alla pengar stannar i bolaget och på sikt kommer hyresgästerna till del.
– Endast 46 kronor per typlägenhet och år delas ut till ägarna. All vinst vi gör därutöver återinvesteras, antingen i nyproduktion eller i renoveringar, säger Förbos ekonomichef Helen Gårdh.
– Vi har ett antal år framför oss nu där vi kommer att göra stora renoveringar, fortsätter hon.

På det stora hela tycker Irja och Pentti att Förbo är en bra värd: bostadsområdet är trevligt och huset de bor i har renoverats.
– Fast utemiljön skulle kunna skötas lite bättre, tycker Pentti.
– Och när vi ville ha nytt golv fick vi betala själva med en hyreshöjning, lägger Irja till.

Exakt vad som är en rimlig vinst för en kommunal hyresvärd är svårt att säga, menar Jenny Juthstrand, ekonom på Hyresgästföreningen.
– Bolagen behöver göra viss vinst, för att exempelvis klara nödvändiga investeringar. Det viktigaste är att pengarna stannar i bolagen. Den del av vinsten som Förbos ägarkommuner plockar ut ligger inom vad reglerna tillåter.
– Men vinsten ska förstås alltid sättas i relation till hyresgästernas behov av låga hyror.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Läs mer:

Så stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna.

 

Läs ocksåHon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst
Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.