Deras värd har förhalat åtgärder mot radon i åratal
Tim Nylander och hans sambo har bott på Halvtumsgatan i Flatås sedan dottern Kerstin föddes för 1,5 år sedan. De har inte märkt av den radioaktiva radongasen från husets blåbetong. Men höga halter har uppmätts här. Det gör Tim betänksam, framför allt å Kerstins vägnar.
– Radon vill man ju inte ha, i alla fall inte över gränsvärdet, konstaterar han.
Grannen Naja Broberg Sörensen har bott i huset i 22 år. Hon har haft mätdosor hemma i flera omgångar, men har aldrig fått reda på några resultat.
– Man vet ju inte hur det påverkar ens hälsa, säger hon.
Det har gått snart tio år sedan hyresvärden, Carl Dahlberg Fastighetsförvaltning, första gången krävdes på en åtgärdsplan mot radon i ett av sina hus i Göteborg.
Sedan dess har kommunen krävt åtgärder mot den skadliga gasen i fyra fastigheter med totalt 130 lägenheter, kopplat till vite på hundratusentals kronor.
Bolaget har svarat med att överklaga upp till högsta instans. Hyresgästföreningen har vägrat gå med på hyreshöjningar innan radonet tas på allvar. Bristen på åtgärder har även fått föreningen att utse Carl Dahlberg Fastighetsförvaltning till en av landets värsta värdar.
Bolagets företrädare Carl Erik Dahlberg vill inte svara på frågor per telefon. I ett mejl skriver han att företaget har ett ”mycket ambitiöst tidsprogram” och har vidtagit åtgärder, men att vissa av dem ännu inte har gett önskat resultat.
”Radonfrågan är ett samhällsproblem och många lägenheter är drabbade. Vårt företag med 182 lägenheter har försökt lösa vår del av problemet även om det inte gått så fort som en del har önskat”, skriver Carl Erik Dahlberg.
Samtal pågår nu med Hyresgästföreningen för att bryta de senaste årens dödläge.
– Vi är försiktigt hoppfulla om att faktiskt kunna lösa det här, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström. Både att få en bra relation med Dahlberg igen och att få det bra för hyresgästerna.
LÄS MER:
Borås: Värden låter huset förfalla
Töreboda: Först efter tvångsförvaltning ljusnade läget för Arkekas hyresgäster
Juristens råd: Så sätter du stopp om din värd missköter sig
En radioaktiv gas som varken luktar eller syns.
Finns bland annat i byggmaterialet blåbetong som användes fram till slutet av 1970-talet.
Kan på sikt orsaka lungcancer. Får därför vara max 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Det målet ska samtliga bostäder klara senast år 2020, enligt regeringens miljömål.
En hyresvärd är enligt lag skyldig att mäta radonhalten och sanera vid behov.
Källa: Boverket