Desperata hemlösa drabbas av tuffare lag som skulle stoppa adressfusk
Sedan sommaren 2018 har det varit straffbart att skriva sig på fel adress. När lagen skärptes ville myndigheterna komma åt bidragsfusk och organiserad brottslighet. Vid årsskiftet 2021 hade drygt 3 000 misstänkta folkbokföringsbrott anmälts till polisen. Av dessa har 123 gått vidare till åtal. Hem & Hyra har granskat samtliga fall.
Och det visar sig att lagen inte slår som det var tänkt. I stället för kriminella och fuskare är 40 procent av de åtalade hemlösa.
Vi har träffat småbarnsmamman Mariam i Malmö. Hon bodde på kommunens akutboende men med adress hos en väninna när hon blev anmäld. Idag väntar hon på rättegång.
–Det krossar mitt hjärta att jag nu finns i polisens register, säger hon.
I Göteborg har Fatin redan hunnit dömas till böter. Hennes historia är snarlik Mariams med svartkontrakt och tillfällig adress som inte stämde.
– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag förstod ingenting. Hela tiden tänkte jag: sätter de mig i fängelse nu?
Finansminister Magdalena Andersson (S) medger att lagskärpningen har slagit mot en annan grupp än det var tänkt.
– Nej, det var verkligen inte hemlösa som var i åtanke då. Syftet med det här var att vi vet att felaktig folkbokföring ligger till grund för en lång rad andra brott, inte att komma åt hemlösheten eller hemlösa, säger hon.
Men borde man inte sluta jaga hemlösa?
– Är man felaktigt folkbokförd, oavsett om man är hemlös eller inte, så är det ett brott man begår, säger hon.
Bara vart femte fall i vår granskning innehåller någon form av synligt fusk, kopplat till bidrag, bostäder eller försäkringar. Organiserad brottslighet finns endast i enstaka fall. Det finns även fall där adressfusket är kopplat till hotbilder, relationer eller separationer.
Vår granskning visar att det är betydligt vanligare med en falsk adress i en hyresrätt än i bostadsrätt eller småhus, när någon väl åtalas. Det finns även en tydlig geografisk skillnad: lagen har använts allra flitigast i Göteborg. Här finns 66 av totalt 123 åtalade personer, att jämföra med Malmö eller Stockholm med fyra var.
–Jag är övertygad om Göteborg inte är värst. Vi åtalar inte för många här utan det är snarare så att i andra delar av landet så utreds och åtalas inte brottet över huvud taget, säger Alexander Malmgren, landet mest erfarne åklagare på området.
När vi använder termen hemlöshet syftar vi på Socialstyrelsens definition i fyra delar:
Uteliggare, personer på institutioner som är på väg ut men saknar eget boende, de som bor långsiktigt genom socialtjänsten samt de som bor tillfälligt och utan eget kontrakt. Den sista varianten är vanligast bland fallen som vi har tittat på.
Vi har granskat samtliga åtal för folkbokföringsbrott, från den 1 juli 2018 till och med sista december 2020. Vi har sorterat in 123 åtalade personers motiv i elva kategorier, baserat på på uppgifter i dokument och vittnesmål. Via en fritextsökning på valda och och fraser i 650 domstolsdokument i vår egen databas har vi undersökt kopplingen till organiserad brottslighet samt välfärdsfusk. Vi har på samma sätt undersökt de åtalades bakgrund via rättsdatabaser, register samt myndigheter som utreder grov brottslighet.